Bismillahir-Rahmanir-Rahim.. Assalamualaikum... Kepada para pengunjung. Tujuan blog ini di wujudkan adalah untuk berkongsi ilmu dan maklumat. Posting-posting dari blog ini tidak terbatas pada satu-satu bab. Ia lebih kepada mengikut citarasa hamba sendiri. Harap maaf jika tidak memenuhi kehendak jiwa serta keselesaan para pengunjung yang berlainan idealogi. Namun hamba tetap menyediakan berbagai label infomasi ( scroll down pada sidebar dibawah dan lihat pada "LABEL" ) untuk dimanfaatkan bersama. Semoga dapat memberi manfaat pada kita semua insyaAllah. wassalam.

JANGAN LUPA TINGGALKAN LINK SUPAYA SENANG AKU NAK MELAWAT DAN FOLLOW KORANG BALIK.. INSYA ALLAH.

Monday, March 22, 2010

UBAT DARI SUMBER BABI

بسم الله الرحمن الرحيم


Salam maklumat kepada semua pengunjung blog ini, terdapat ubat-ubat yang bersumberkan unsur babi dan diguna oleh rakyat Malaysia khuisusnya Islam. senarai ubatnya ialah :



No. Nama ubat/Kegunaan/Vendor diMalaysia

1. Kenalog in orabase/ Ulcer mulut/ Diethelm oral paste

2. Drixoral (tablet)/ Selsema/ Zuellig Pharma

3. Clexane (injection)/ Mencairkan darah/ Diethelm

4. Fraxiparine (injection)/ Mencairkan darah/ Zuellig Pharma

Nama saintifik babi ialah Porcine. Diharap saudara Islam kita berhati-hati serta tanya doktor atau pharmacist ubat yang akan disuntik (inject) kedalam tubuh kita atau yang kita beli dikedai serta baca apa campuran kandungan yang ada dalam ubat tersebut. Kalau ada senarai yang lain … akan diberitahu secepat mungkin.

Masfiza bt. Abdul Hamid
Penolong Pengarah
Bahagian Pembangunan Organisasi & Teknologi
Maklumat(POTM)
Biro Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan Kementerian Kesihatan Malaysia
03-79573611 s


UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

6 comments:

kelompen said...

salam
terimakasih info berguna ini..

yaniechumeL said...

ni je ke ubt yg ada kandungan babi,..??
ke ada lg yang lain..??

Cikgu Yang Azmah said...

Salam!!! Terima kasih banyak2.. saya ketinggalan dalam hal2 begini.

R said...

Salam,

Maaf ingin memberikan sedikit komen tentang ubat dari sumber babi.

Sila selidik terlebih dahulu sumber berita sebelum menyampaikan kepada orang lain. Memang betul antara 4 produk tersebut ada yang mengandungi sumber porcine. Jika menyampaikan berita tanpa kesahihan sumber, kita mungkin akan mengharamkan sesuatu yang halal dan menyebarkan fitnah kepada orang lain.

Terima Kasih.
SMS 0176207197

Ahli Farmasi

Anonymous said...

R nama saintifik babi adalah porcine dan anda mengesahkan yang 4 ubat tersebut diatas mengandungi porcine jadi tak perlu le lagi menyelidik sumber dari mana datangnya berita ini.

Abd Rahman said...

Salam semua..

Hanya 2 produk (clexane & fraxi) jer disahkan mengandungi sumber babi.

Dapatkn senarai 90 jenis ubat mengandungi bahan khinzir di www.ubatbabi.com