Bismillahir-Rahmanir-Rahim.. Assalamualaikum... Kepada para pengunjung. Tujuan blog ini di wujudkan adalah untuk berkongsi ilmu dan maklumat. Posting-posting dari blog ini tidak terbatas pada satu-satu bab. Ia lebih kepada mengikut citarasa hamba sendiri. Harap maaf jika tidak memenuhi kehendak jiwa serta keselesaan para pengunjung yang berlainan idealogi. Namun hamba tetap menyediakan berbagai label infomasi ( scroll down pada sidebar dibawah dan lihat pada "LABEL" ) untuk dimanfaatkan bersama. Semoga dapat memberi manfaat pada kita semua insyaAllah. wassalam.

JANGAN LUPA TINGGALKAN LINK SUPAYA SENANG AKU NAK MELAWAT DAN FOLLOW KORANG BALIK.. INSYA ALLAH.

Sunday, March 14, 2010

KAWIN WANITA INDON KENA BAYAR RM170.000

بسم الله الرحمن الرحيمAssalamualaikum warahmatullah,

Pagi ini [Isnin 02/22], semasa melangkah ke pejabat setelah selesai bersarapan, mata saya tertumpu kepada headline BH. Petikan berita on line di sini, Kahwin wanita Indonesia kena bayar RM170,000, adalah seperti berikut :

JAKARTA: Rakyat asing yang ingin berkahwin dengan wanita Indonesia dikehendaki membayar wang pendahuluan sebanyak 500 juta rupiah (RM170,000), syarat baru diperkenalkan kerajaan republik itu untuk menjaga kebajikan wanitanya. Wang itu yang perlu dibayar kepada sebuah bank Islam tempatan adalah sebagai jaminan nafkah kepada wanita terbabit sekiranya perkahwinan berkenaan berakhir dengan perceraian.

Syarat itu terkandung dalam Draf Rang Undang-Undang Perkahwinan yang sedang dirangka dan mendapat sokongan kuat Majlis Ulama Indonesia (MUI), lapor berita di laman web dan Jakarta Post. Bagaimanapun, syarat itu hanya membabitkan lelaki asing yang mahu mengahwini wanita Indonesia dan tidak kepada lelaki tempatan yang mengahwini wanita asing. ‘Syarat baru’ perkahwinan itu menyusuli kontroversi beberapa hari lalu mengenai cadangan mengenakan denda atau penjara kepada pasangan tidak mendaftarkan diri selepas berkahwin atau lelaki berpoligami walaupun tiada larangan dalam Islam.

Perkahwinan campur antara wanita Indonesia dan lelaki asing terutama dari Asia Barat menjadi amalan biasa di negara itu, kebanyakannya membabitkan pelakon dan penyanyi pop. Mengikut draf rang undang-undang itu, wang berkenaan dibayar kepada sebuah bank Islam, dan akan diberikan kepada wanita terbabit sekiranya suami mengabaikannya dan anak-anak atas sebab yang tidak dinyatakan. Wang itu hanya boleh dikeluarkan selepas perceraian dan digunakan untuk memastikan kebajikan keluarga dan anak-anak wanita terbabit sehingga mereka berusia 21 tahun.

Bagaimanapun, undang-undang itu tidak diguna pakai bagi perkahwinan campur antara lelaki Indonesia dan wanita asing. Dalam kes itu, suami tidak diminta membayar wang dan isteri yang ditinggalkan terpaksa menanggung diri sendiri. Ketua MUI, Amidan Kiai Hajj adalah antara penyokong kuat rang undang-undang itu kerana ia memastikan kebajikan isteri dan anak-anak selepas sesuatu kes cerai. Pemimpin Islam itu menyatakan sokongannya berdasarkan beberapa insiden yang berlaku di Kalimantan. Di wilayah itu, ramai rakyat Indonesia mengahwini pekerja asing dalam sektor pertanian dan industri yang akan kembali ke negara mereka jika hilang kerja dan meninggalkan keluarga tempatan tanpa sebarang nafkah. ~ Tamat petikan Agensi.


Secara peribadi, saya melihat ia satu tindakan yang bagus kerana tujuannya untuk melindungi wanita di negara itu daripada teraniaya. NAMPAKNYA jika draf undang-undang perkahwinan Indonesia diluluskan hanya anak bangsawan, jutawan dan hartawan asing yang boleh mengahwini wanita negara itu. Wahai kaum lelaki rakyat Malaysia, lepas ini jangan tergoda pula dengan perempuan Indonesia, hantaran mereka lebih mahal woo... setanding dengan harga rumah teres dua tingkat di Bandaraya Ipoh....

Walaubagaimanapun, jika anda membaca perenggan seterusnya, cuba lihat, "suami tidak diminta membayar wang dan isteri yang ditinggalkan terpaksa menanggung diri sendiri". Kita tidaklah hairan sangat dengan bilangan kaum lelaki Malaysia yang mengahwini perempuan Indonesia kerana sepanjang pemerhatian saya, kaum lelaki negara ini amat lemah-lembut melayan perempuan Indonesia... sekurang-kurangnya saya masih belum baca kes isteri berketurunan Indonesia dianiaya suami orang Malaysia. Malah dalam satu kes, ada yang hidup MEWAH hingga diberi jutaan ringgit (kes Mahonara).

Apa yang kita AMAT bimbangkan sekarang, entah berapa ramai wanita dari Malaysia yang 'mengikut' suami berketurunan Lombok hidup merana dan teraniaya pula. Kenyataan ini adalah tidak adil jika kaum lelakinya boleh dilepaskan begitu sahaja tanpa perlu menanggung isteri (warga asing). Sepatutnya pemerintah Indonesia lebih peka kepada rakyat lelakinya membuat onar di sini, bukan 'mendidik' kaum lelakinya supaya tidak bertanggungjawap. ..

Ahem... esok kamu jangan lupa sediakan jawapan yang 'valid' di Mahkamah Allah ya!

http://laman- seri.blogspot. com
http://little- kiosk.blogspot. com
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Firman Allah SWT :
[7:179] Dan sesungguhnya Kami jadikan untuk isi neraka Jahanam kebanyakan dari jin dan manusia, mereka mempunyai hati, tetapi tidak dipergunakannya untuk memahami (ayat-ayat Allah) dan mereka mempunyai mata (tetapi) tidak dipergunakannya untuk melihat (tanda-tanda kekuasaan Allah), dan mereka mempunyai telinga (tetapi) tidak dipergunakannya untuk mendengar (ayat-ayat Allah). Mereka itu sebagai binatang ternak, bahkan mereka lebih sesat lagi. Mereka itulah orang-orang yang lalai.

Hadis Rasulullah SAW:
Dari Abu Hurairah r.a., dari Rasulullah SAW., sabdanya: "Siapa yang tasbih tiga puluh tiga kali, tahmid tiga puluh tiga kali, takbir tiga puluh tiga kali, jadi jumlahnya sembilan puluh sembilan kali, kemudian dicukupkannya seratus dengan membaca: "La ilaha illallahu wahdahu la syarikalahu lahul mulku wa lahul hamdu wa huwa 'ala kulli syai-in qadir. Maka diampuni Allah segala kesalahannya, walaupun sebanyak buih di lautan." (Hadis riwayat Muslim)


UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

3 comments:

Anonymous said...

Hi Guys,
Precisely regsitered here. I be required to allow while this forum is negligible it ooks truthful cool..I hope I resolution derive pleasure this.
I love the internet and social down comforter and ofcourse the aged gold forums.
I own a infrequent sites too. Some of which are below. Its easygoing in fact to total sites and be entitled to some money. If you are interested you can PM me or notify here and I inclination examine to help.
At this very moment checkout my websites which are about


[url=http://www.submissionsworld.com]article submission product[/url]|
[url=http://submissionsworld.com/articles/]article submission product[/url]
and prophesy me what do you think

noor afzan said...

amboi..mahal bebenor regenya..

Anonymous said...

tapi adakah undang2 ni terpakai oleh seluruh wanita indon???...atau cuma yang beragama islam sahaja...????...bagaimana wanita indon yg non muslim???...