Bismillahir-Rahmanir-Rahim.. Assalamualaikum... Kepada para pengunjung. Tujuan blog ini di wujudkan adalah untuk berkongsi ilmu dan maklumat. Posting-posting dari blog ini tidak terbatas pada satu-satu bab. Ia lebih kepada mengikut citarasa hamba sendiri. Harap maaf jika tidak memenuhi kehendak jiwa serta keselesaan para pengunjung yang berlainan idealogi. Namun hamba tetap menyediakan berbagai label infomasi ( scroll down pada sidebar dibawah dan lihat pada "LABEL" ) untuk dimanfaatkan bersama. Semoga dapat memberi manfaat pada kita semua insyaAllah. wassalam.

JANGAN LUPA TINGGALKAN LINK SUPAYA SENANG AKU NAK MELAWAT DAN FOLLOW KORANG BALIK.. INSYA ALLAH.

Sunday, August 14, 2011

MENTERI BODOH TAK FAHAM HUKUM AGAMA


بسم الله الرحمن الرحيم


klik pada image untuk besarkan

Saya pun bukan hebat.. tapi buatlah kajian dan belajarlah agama dahulu sebelum keluarkan kenyataan.. jadi menteri tapi bodoh.. apatah lagi penyokongnya...


Ka’ab bin Ujrah r.a. berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: Akan datang di kemudian hari nanti, setelah aku tiada; beberapa pemimpin yang berdusta dan berbuat aniaya. Maka barang siapa yang membenarkan kedustaan mereka dan membantu (mendukung) tindakan mereka yang aniaya itu, maka ia bukan termasuk umatku, dan bukanlah aku daripadanya. Dan ia tidak akan dapat sampai datang ke telaga (yang ada di syurga).- Riwayat Tirmidzi, Nasae’i dan Hakim.

11 comments:

Cik Rose Cute said...

teruknya...

Anonymous said...

assalammualaikum..maaf,boleh tolong huraikan hadis diatas.."jangan kamu menyakiti sebahagian yg lain"..sebahagian itu adalah golongan yg mana?"jangan kamu angkat suara bacaan melebihi yg lain dalam solat"..yg sy tahu pasal yg ni,ketika solat,membaca surah dgn kuat m'ganggu org di sebelah bersolat..tp apa kaitan hadis ni dgn azan sebelum azan?maaf..sekadar bertanya..

Anonymous said...

maaf..mengaji sebelum azan

Anonymous said...

Salam. Menteri nie bukannya tak tahu agama sbb dia pun lulusa agama. Tapi malangnya dia tak amalkan apa yang dia belajar. Tenggelam dgn politik...

mahaza said...

http://drmaza.com/home/?p=1546

tulisan Dr. Mohd Asri ini mungkin boleh memberi penerangan lebih jelas berkaitan teguran Rasulallah SAW seperti dinaikmuat oleh penulis.

M.I.O said...

baca al-quran tu mulia tp kalau org bersebelahan kita ad yg cersolat wajib utk kita perlahan dan boleh jd haram apabila ia menggangu jika kita baca kuat. tp xder r smpai nk larang pembesar suara. lgpun org belum solat lg. tghok betoii r........

Anonymous said...

Adapun memasang bacaan al-Quran di pembesar suara sebelum azan di penghujung malam maka ini tiada dalil baginya dan boleh jadi ianya menyinggung orang ramai dan menyusahkan orang-orang yang sedang tidur dan membuat mereka terkejut.

Maka kesimpulannya, perbuatan ini tidak disyariatkan dan tidak dilakukan oleh al-Mustafa sallallahu ‘alaihi wa sallam dan tidak juga dilakukan para Sahabat baginda, di mana mereka itu tidak pernah menguatkan bacaan al-Quran seperti melaungkan azan untuk mengejutkan mereka bangun tidur bahkan cukuplah sekadar azan di zaman baginda sallallahu ‘alaihi wa sallam dan di zaman para Sahabat.

Maka jika telah terbit fajar maka hendaklah Muazzin atau pembantunya melaungkan azan dengan pembesar suara supaya manusia bangun dari tidur dan sedar dan menyeru mereka untuk solat di masjid (dengan melaungkan azan). Wallahul Musta’an.

Sumber: Fatwa Nur ‘ala al-Darbi, oleh: Imam Abdul Aziz bin Abdullah bin Baz r.h. Mantan Mufti Arab Saudi. Jil 11, m.s 329-330

Anonymous said...

selama ni kat tempat aku batu pahat johor mmg dah x buat lagi mengaji (secara kuat mengunakan mic) sebelum solat... tapi xder pun org umno bising2? xder pun puak2 PR pertikaikan serta jadikan isu politik? kenapa bila P.pinang buat org umno memekak? dalil mana yg mengatakan wajib kena baca Al-quran kuat2 sebelum solat ni? cuba korang yg hebat sgt bagi pada aku dalil dan nasnya. Jgn dok menyalak melalak tapi satu apa pun x tau.

La nie jabatan agama islam pulau pinang dah buat benda yang betul yang x pernah dibetulkan semasa umno memerintah pulau pinang. Tu pun solat subuh jer.. kerana ada keperluan disitu.. selain dari solat subuh hang p la melantak memekak kuat2 klau hang rasa itu yg Allah dan Rasulullah syariatkan..

kemudian sekali lagi aku kata.. kalau ada siapa2 org umno yg nak komen untuk apa yg aku komen ni.. tolong jawab soalan aku dulu...

Tolong berikan aku dalil dan nas mana yang mensyariatkan bacaan ayat suci Al-Quran mesti dibaca dengan kuat dan lantang sewaktu sebelum solat atau dalam apa juga waktu serta keadaan selainnya?

@gazali osman

Hanz Newman said...

Syukur kpd Allah...benda ni 'up' untuk tatapan ilmiah kita semua...yg bodoh jahil dah tahu jugak akhirnya...yg cerdik agama Islam dah bersuara & stand out & be counted.. elok untuk manfaat kita semua, i reckon, lah!

Ni semua adat saja... mungkin bidaah hasanah atau bedeah saja. Sebahagian tu kita boleh saja tinggal/buang, takpa.

puteri said...

SOKONG BUJANG SUSAH!

Kat negeri eden ni rasa lama dah kot pektik benda tu.. masjid2 area umah ni pun xde pasang/ngaji kuat2 sblum subuh. dengar gitu2 jer... kira ok la..

Anonymous said...

acetique et de la mannite, viagra france, concentre provenant de la distillation du jus de, se transforma e incesantemente se muestra con, cialis, errado interpretarlo como que en cada momento y, Non posso dire se queste cellule, viagra naturale, presso a poco quella dei cistidi del Boletus, Substanzen vorkommt und diese das Vermogen haben, cialis, und schliesslich unter einer Art von Muffel,