Bismillahir-Rahmanir-Rahim.. Assalamualaikum... Kepada para pengunjung. Tujuan blog ini di wujudkan adalah untuk berkongsi ilmu dan maklumat. Posting-posting dari blog ini tidak terbatas pada satu-satu bab. Ia lebih kepada mengikut citarasa hamba sendiri. Harap maaf jika tidak memenuhi kehendak jiwa serta keselesaan para pengunjung yang berlainan idealogi. Namun hamba tetap menyediakan berbagai label infomasi ( scroll down pada sidebar dibawah dan lihat pada "LABEL" ) untuk dimanfaatkan bersama. Semoga dapat memberi manfaat pada kita semua insyaAllah. wassalam.

JANGAN LUPA TINGGALKAN LINK SUPAYA SENANG AKU NAK MELAWAT DAN FOLLOW KORANG BALIK.. INSYA ALLAH.

Wednesday, February 16, 2011

TAHNIAH WEE SOO YEN, TOKOH MAAL HIJRAH

بسم الله الرحمن الرحيم


Assalamualaikum,

Penerima Anugerah Maulidur Rasul 2011, Wee Soo Yen (dua dari kanan)bersama keluarga, dari kiri, Wee Soo May (adik), Wee Hock Lim (ayah) and dan Soo Ah Khem (ibu)

Pelajar tingkatan empat, Sekolah Menengah Kebangsaan Bachok, Kelantan, Wee Soon Yen, 16, memberitahu dia tidak menyangka akan dipilih sebagai penerima anugerah pada sambutan tahun ini.

Pelajar cilik tersebut dipilih berdasarkan pencapaian akademiknya yang cemerlang, iaitu memperoleh 8A dalam peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR) tahun 2010.

Selain itu, Wee juga merupakan satu-satunya pelajar bukan Islam yang mendapat A dalam mata pelajaran Bahasa Arab.
Menurut Wee, minat untuk mempelajari Bahasa Arab mula timbul apabila dia memulakan sesi persekolahan menengah.
“Saya mula berminat untuk mempelajarinya kerana ia merupakan satu bahasa baru kepada saya. Jadi saya menganggapnya sebagai satu cabaran untuk diri sendiri,” katanya.

Wee menambah, pada peringkat awal, ibunya tidak begitu menyokong tindakannya untuk mempelajari bahasa tersebut.
“Bagaimanapun, saya berjanji kepadanya bahawa saya akan lulus subjek Bahasa Arab dan sejak itu, beliau membenarkan saya untuk menduduki peperiksaan Bahasa Arab,” katanya.

Pelajar bertubuh kecil itu juga memberitahu, dia akan memanfaatkan seluruh masa di sekolah bertanyakan kepada guru dan rakan-rakan jika mempunyai masalah kerana tidak mempunyai tempat rujukan di rumah.

Selain Wee, turut menerima anugerah pada sambutan tahun ini ialah Bekas Timbalan Ketua Pengarah (Jabatan Pendidikan Islam dan Moral) Kementerian Pelajaran Malaysia, Datuk Dangiran Mustapha yang juga merupakan Timbalan Pengerusi, Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran Malaysia.


Ka’ab bin Ujrah r.a. berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: Akan datang di kemudian hari nanti, setelah aku tiada; beberapa pemimpin yang berdusta dan berbuat aniaya. Maka barang siapa yang membenarkan kedustaan mereka dan membantu (mendukung) tindakan mereka yang aniaya itu, maka ia bukan termasuk umatku, dan bukanlah aku daripadanya. Dan ia tidak akan dapat sampai datang ke telaga (yang ada di syurga).- Riwayat Tirmidzi, Nasae’i dan Hakim.

67 comments:

Anonymous said...

Lawa dia pakai tudung tu.
Bachok? dekat je la ngan tmpat aku.
hehehe...

Pelajar Bukan Islam dapat A dlm Bahasa Arab, buat malu je kalau korang budak2 Maahad takleh dapat A.

zalizalu said...

baru nak cakap gitu.. tgk2 anoy da ckp dlu.. kekekekeke.... malu laa kalau orang islam sendiri tak reti bahasa arab...

tp memang lawa jer tgk dia bertudung... sweet..
lalalalala

Anonymous said...

Adakah ianya satu dosa besar bila kita tak tahu berbahasa arab hingga kita harus malu? Walhal kita seharusnya lebih malu bila kita tak mampu berbahasa yang molek lg tertib

ZOOL@TOD said...

Semoga terbuka hatinya untuk mendalami agama Islam.

umizue said...

a'ah.. ada tengok kat tv semalam.. budak cina dapat BA A,.. memang terer.. sy dulu2, cuma dpt B4 je.. malu.. malu..

AMMAR YASIR said...

Tahniah

eja said...

semoga terus mendptkan hidayah allah :) mohon link ziarahla http://menulisdenganhati.blogspot.com/2011/02/menarik-sangat-ke-blog-awak-tu.html

Anonymous said...

congrats

Anonymous said...

ni apa hal ni....cina ni pakai tudung....cina ni dah mencabar ketuaanan melayu....menghina agama melayu ni....hidup umno...hidup melayu...jgn cabar dan hina agama melayu..

bujuk power said...

pe hal le kau nie Anon???Dulu mak bapak ko suruh sekolah agama ko tak nak...apa le salah dia nk pakai tudung?Moga2 dia trlebih dahulu terima hidayah drp ko yg jahil.. ko sebutkan mana2 dalil atau hadis yg mgatakan bangsa atau agama lain d haramkan mmakai tudung.. lg satu aku nk ingatkan pd kau yg ketuanan melayu mmg dah hancur tlh d rogol oleh org2 umno tu sendiri......

Anonymous said...

alahai bujuk power aku tu cuma menganjingkan penyokong umngok jer la. kan aku kata cina tu menghina "agama melayu" bkn agama islam. ko ni x pandai bahasa menganjing laa

JAMILKUCING said...

Bujuk jgn marah die. mak dia tak bagi husap tetek malam tadi tu.

Anonymous said...

tramadol generic buy tramadol online forum - tramadol online mastercard

Anonymous said...

xanax 1mg buy xanax online for cheap - buy alprazolam thailand

Anonymous said...

generic xanax what effects do xanax have on you - xanax side effects tinnitus

Anonymous said...

generic xanax xanax dosage max - xanax generic 029

Anonymous said...

buy xanax online no prescription overnight xanax class of drug - will a .25 xanax show up in a drug test

Anonymous said...

generic xanax buy xanax pills online - order xanax mexico

Anonymous said...

buy tramadol online cheap tramadol no rx - buy tramadol online overnight usa

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol high lasts - tramadol dosage for humans

Anonymous said...

buy tramadol online overdose amount of tramadol - tramadol 50 mg dog

Anonymous said...

xanax online 2mg xanax no tolerance - xanax side effects memory

Anonymous said...

generic xanax buy xanax online in canada - xanax xr duration

Anonymous said...

buy tramadol online can you buy tramadol over the counter usa - buy tramadol mastercard

Anonymous said...

no prescription xanax generic xanax ingredients - xanax withdrawal symptoms

Anonymous said...

buy carisoprodol buy carisoprodol fedex - there drug test carisoprodol

Anonymous said...

generic xanax ordering xanax online to australia - buy alprazolam from canada

Anonymous said...

buy tramadol order tramadol overnight shipping - tramadol 50 mg para que es

Anonymous said...

generic xanax xanax generic reviews - generic xanax white pill

Anonymous said...

carisoprodol 350 mg carisoprodol somacid - carisoprodol 350 mg sleep

Anonymous said...

buy tramadol online buy tramadol online cod only - buy tramadol online europe

Anonymous said...

buy cialis online with paypal price for cialis 5mg australia - can you buy cialis online in australia

Anonymous said...

buy tramadol online buy tramadol for dogs usa - buy tramadol online with visa

Anonymous said...

cialis online buy cialis online paypal - cialis online+toronto

Anonymous said...

buy cialis online cialis online 24 ore - cialis daily versus 36 hour

Anonymous said...

cialis online cialis online andorra - cialis online doctor

Anonymous said...

xanax online xanax vs lorazepam - normal dosage xanax xr

Anonymous said...

cialis online cialis online usa paypal - buy cialis johannesburg

Anonymous said...

xanax online generic xanax ( by gador - alplax) - xanax blue pill

Anonymous said...

cialis online generic cialis mail order - cialis 5mg price

Anonymous said...

cheap cialis generic cialis 2.5 mg online - cheap cialis canadian

Anonymous said...

cialis online cialis online argentina - cialis online without

Anonymous said...

buy tramadol buy tramadol online prescription - side effects for tramadol 50mg

Anonymous said...

learn how to buy tramdadol tramadol withdrawal emotional - buy tramadol online fedex delivery

Anonymous said...

buy tramadol buy tramadol no prescription cheap - tramadol hcl gout

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol liquid - tramadol hcl 50 mg tab amn

Anonymous said...

buy tramadol tramadol buy australia - buy tramadol visa

Anonymous said...

http://landvoicelearning.com/#21906 order tramadol no prescription overnight - tramadol withdrawal high blood pressure

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol dosage levels - buy tramadol online usa cheap

Anonymous said...

http://landvoicelearning.com/#30896 cheap tramadol fedex overnight - is it illegal to purchase tramadol online

Anonymous said...

buy tramadol 400 mg tramadol high - tramadol 50 mg and

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol overdose 50mg - tramadol for dogs expiration date

Anonymous said...

buy tramadol cod tramadol 50mg used dogs - tramadol 50 mg and naproxen

Anonymous said...

http://landvoicelearning.com/#44827 tramadol to buy in usa - buy tramadol extended release

Anonymous said...

http://buytramadolonlinecool.com/#30694 tramadol buy online no prescription - tramadol 50mg and xanax

Anonymous said...

lorazepam without prescription ativan used withdrawal - lorazepam normon 1mg 50

Anonymous said...

http://reidmoody.com/#79166 ativan side effects uses - ativan metabolism

Anonymous said...

buy xanax online alprazolam 1a pharma 0 5mg - 2mg xanax not working

Anonymous said...

buy xanax online generic xanax line - xanax dosage high

Anonymous said...

buy xanax online buy xanax online cheap - xanax and employment drug test

Anonymous said...

http://staam.org/#56821 tramadol 50 mg is equal to - tramadol hcl for

Anonymous said...

http://staam.org/#50589 tramadol 100mg bula - tramadol addiction in gaza

Anonymous said...

buy xanax 2mg xanax dosage last - what does 1mg xanax do

Anonymous said...

buy tramadol 100mg online can buy tramadol usa - reputable online pharmacy tramadol

Anonymous said...

http://bayshorechryslerjeep.com/#2mg how much xanax recreational use - 20mg hydrocodone and 1 mg xanax

Anonymous said...

xanax antidepressant xanax buy online australia - side effects of xanax 2mg

Anonymous said...

http://www.achildsplace.org/banners/tramadolonline/#5172 buy cheap tramadol - buy tramadol with paypal