Bismillahir-Rahmanir-Rahim.. Assalamualaikum... Kepada para pengunjung. Tujuan blog ini di wujudkan adalah untuk berkongsi ilmu dan maklumat. Posting-posting dari blog ini tidak terbatas pada satu-satu bab. Ia lebih kepada mengikut citarasa hamba sendiri. Harap maaf jika tidak memenuhi kehendak jiwa serta keselesaan para pengunjung yang berlainan idealogi. Namun hamba tetap menyediakan berbagai label infomasi ( scroll down pada sidebar dibawah dan lihat pada "LABEL" ) untuk dimanfaatkan bersama. Semoga dapat memberi manfaat pada kita semua insyaAllah. wassalam.

JANGAN LUPA TINGGALKAN LINK SUPAYA SENANG AKU NAK MELAWAT DAN FOLLOW KORANG BALIK.. INSYA ALLAH.

Friday, August 20, 2010

SIAPA PERNAH MAKAN BENDA HARAM NI?

بسم الله الرحمن الرحيم









mintak korang semua tengok betoi betoi gambar kat atas ni.

Pertama sekali, baca tengok jenama apa yang tertera kat pembungkus tu
Keduanya, fikir tengok jenama tu terkenal dalam pengeluaran bahan makanan apa.
Ketiganya, tanya diri gambar binatang apa yang terbentang kat pembungkus tu.
Dan keempatnya tanya selera, adakah anda masih berminat dengan makanan dari jenama ini lagi?

Bila dah terang lagi bersuluh, korang fikirlah sendiri jenama yang popular ni ada unsur-unsur BABI.. pilihan terletak ditangan korang. Tak mati dan kebulur pun kalau tak makan benda ni... bila dah tahu ni rasa nak termuntah plak, sebab aku dulu pernah makan burger king ni.. Astaqfirallah... maafkan hambaMU ni yang tak tahu....

- rainienoe

Note: Alhamdulillah.. nasib baik aku tak pernah makan..

UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

62 comments:

iqbalsyarie said...

scary!
Bulan puasa kita perlukan makanan rohani,kan? Cerita terbaru di blog.kisah si tudung labuh~kisah nafsu~dan kisah jahiliyyah

joijoi80 said...

subhanallah..... skrgni susahnya nak cari makanan..banyak yg meragukan...

narusake said...

alhamdulillah xpnah mkn...pnah pk nk mkn,tp asik xjd2...rupenye Allah 2 maha mngetahui,mang xnk bg mkn pun...syukur sgt2...

albanaT said...

aha...agak menakutkan la ni...mknan bnyk di manipulasikan...xtau yg mna haram halal..syubhah...T_T


sy kat mesir ni pn..ada isu ingat kah daging lembu..rupanya keldai..
ya Allah..xtau la dh termakan ka dak...astaghfirullah...

salam ramadhan..=)

mahaza said...

Semoga benar.
1. Gambar ni ambil dari sampah mana?
2. Apa bukti ianya diambil di Malaysia?
3. Tiada bukti jelas. Apakah blog owner yg asal mengambil gambar tersebut sendiri?

Selepas check link saya tak jumpa pula source samada sendiri atau ambil dari mana-mana.

Tak makan pun takde hal cuma ianya tidak menjadi fitnah pula.

opisboi said...

buatan amerika kan ada klassssss ada standard dan ada BABIIIIIIIIIII ! dah naik buncit prut anak melayau mentekedarah makanan segera amerika..
patutlah dah 53 tahun kene lebong ngan umno buat dek jer!

Pandai Cakap said...

mahaza... ko nak makan ko makan jer la.. jangan ajak org lain makan sekali. org dah beri info pun dah kira baik. kalau nak sangat pastikan fitnah atau x, ko lantik la diri ko tu jadi penyiasat tanpa gaji. bila jumpa apa2 info jer ko terus pergi siasat. kan lagi baik mcm tu. lepas tu keluarkan kenyataan yg ni fitnah.. yg ni bukan fitnah.. yg ni halal.. yg ni haram. kan lagi baik mcm tu dari engkau ko dok kata org x betul la org fitnah laa... apa punya sengal la ko ni.. ayat macam bagus.. mcm alim.. tapi cuma pandai cakap jer.. pandai bantai org.. pandai mengata org.. diri sendiri lepak jer... satu usaha pun x jalan.

CUCU TOK WAN said...

Patutnya berterima kasih kepada tuan punya blog kerana ini bukan kali pertama mendedahkan tentang makanan yang penuh syubhah untuk kita awasi...

Tak kiralah dari mana asalnya gambar atau maklumat berkenaan, setidak-tidaknya kita boleh tahu, ianya bukan untuk kita sebagai orang Islam...

Apa pun, pendedahan yang tuan punya blog lakukan, saya secara peribadi berterima kasih dan menyanjung tinggi... teruskan usaha tuan...

rainie~noe said...

MAHAZA> kalau ko rasa ko nak makan benda ni ko makan je lah.. nape yg bagi komen mcm tu erk..? ke ini makan harian ko? aku sekadar bagi info, dan terpulang korang la nak makan ke tak..? apa masalah bagi aku hah..? kalau ko rajin ko siasat la benda ni fitnah ke tak! Ya Allah orang mcm ni pun ada.. tak pe aku maafkan ko dunia akhirat...

mahaza said...

Terima kasih kepada yang beri komen. Terima kasih atas keperhatinan tuan punya asal post yang memberi kita info yang bermenafaat tersebut tetapi kita juga harus ingat hendaklah kita siasatsebarang maklumat dikhuatiri ianya fitnah yang amat berleluasa sekarang. Ramai tentu dpt pelbagai e-mail contohnya aiskrim Walls ada lard lah, itu ada bahan haram, ini haram tetapi bila diselidiki ianya bukan di Malaysia. Jadi kita harus tahu maklumat atau punc a yang kita hendak ambil sebelum kita hendak war-warkan. Walaupun kadangkala kita juga musykil dengan halal JAKIM luluskan apabila COP HALAL sudah menjadi komoditi.
Sayangnya apabila teguran dijadikan asas makian didalam bulan Ramadan ini.....

Anonymous said...

baru teringat petang tadi aku nak beli sos black pepper...
nanti aku send kat rubbertapperz.
hahahahaa
aku upload gamba n send.
jap ek..

ferra said...

ish ader selisih paham napak. menda2 ni kna cari bukti yg kukuh gilak.. means that kena pi pihak yg bkuasa kan. senang ckp, mkn jep mknan mesia. ngee~
psss aku pon x pnah mkn burger king tuh! hehe

Anonymous said...

msg n pic sent to BS...

puteri said...

iyekk..
nasib baik xpnh mkn burger king
wlupun tringin nk mkn
(sbb thun 07@08 dlu ada iklan offer murah)

Anonymous said...

Kalau was2, x payah makan. Hak masing2. Sumber x jelas. Kalau nak kira McD kat kat luar malaysia pun ada hamburger (daging babi). x kecoh pun? Semak dgn JAKIM untuk penjelasan. X payah nak maki2 orang, cam bagus sgt hihih. Tuan punya blog hanya menyampaikan je, terpulang pada kita utk menilai :)

Anonymous said...

Kalau x silap, daging keldai pun halal kan? Ada yg boleh jelas kan?

Perezjtlz said...

Terima kasih kepada yang beri komen. Terima kasih atas keperhatinan tuan punya asal post yang memberi kita info yang bermenafaat tersebut tetapi kita juga harus ingat hendaklah kita siasatsebarang maklumat dikhuatiri ianya fitnah yang amat berleluasa sekarang. Ramai tentu dpt pelbagai e-mail contohnya aiskrim Walls ada lard lah, itu ada bahan haram, ini haram tetapi bila diselidiki ianya bukan di Malaysia. Jadi kita harus tahu maklumat atau punc a yang kita hendak ambil sebelum kita hendak war-warkan. Walaupun kadangkala kita juga musykil dengan halal JAKIM luluskan apabila COP HALAL sudah menjadi komoditi. Sayangnya apabila teguran dijadikan asas makian didalam bulan Ramadan ini.....

Anonymous said...

xanax antidepressant buy xanax bars online cheap - buying xanax from canada online

Anonymous said...

buy tramadol online buy cheap tramadol online usa - tramadol for dogs dosage usa

Anonymous said...

xanax online buy xanax online with no prescription needed - xanax withdrawal .125

Anonymous said...

buy tramadol online buy 100mg tramadol - tramadol hcl with ibuprofen

Anonymous said...

generic xanax xanax overdose much - clonazepam vs xanax high

Anonymous said...

order xanax can you buy xanax online in australia - xanax withdrawal cure

Anonymous said...

buy alprazolam xanax online prescription - xanax dosage adults

Anonymous said...

generic xanax how many 2mg xanax to overdose - half 1mg xanax

Anonymous said...

buy tramadol online tramadolor 100 mg - tramadol xl dosage

Anonymous said...

xanax online 2mg xanax and weed - the xanax high

Anonymous said...

generic xanax xanax side effects gynecomastia - xanax yellow

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol addictive or not - tramadol online american pharmacy

Anonymous said...

buy tramadol online cheap tramadol 180 - purchase tramadol generic ultram

Anonymous said...

buy carisoprodol high off carisoprodol 350 mg - carisoprodol buy

Anonymous said...

buy xanax bars half life 1mg xanax - xanax effects eyes

Anonymous said...

generic xanax what is generic name for xanax - where to buy xanax bars

Anonymous said...

carisoprodol no prescription carisoprodol buy online - carisoprodol side effects constipation

Anonymous said...

buy tramadol online no prescription overnight buy tramadol without rx - tramadol for dogs and humans

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol hcl how to take it - buy tramadol hydrochloride online usa

Anonymous said...

buy cialis online lowest price cialis - cialis coupon discounts

Anonymous said...

buy cialis online cialis and bph - buy cialis usa online

Anonymous said...

buy xanax xanax 2 mg and alcohol - pass drug test xanax my system

Anonymous said...

cialis online safe place buy cialis online - cialis price in us

Anonymous said...

cialis drug buy cialis paypal payment - cialis online usa

Anonymous said...

xanax online xanax anxiety medication side effects - xanax juicy j

Anonymous said...

order cialis online no prescription generic cialis capsules - cialis discount card

Anonymous said...

xanax online buy xanax online legitimate - xanax dosage withdrawal

Anonymous said...

cialis online cialis online best price - cialis oral user reviews

Anonymous said...

buy tramadol tramadol dosage puppies - tramadol withdrawal blog

Anonymous said...

http://buytramadolonlinecool.com/#51726 tramadol hcl 50 mg side effects - tramadol rx purchase

Anonymous said...

tramadol online no prescription tramadol hcl 50 mg strong - tramadol cheap prices

Anonymous said...

http://buytramadolonlinecool.com/#56411 tramadol hcl + kidney - tramadol hcl painkiller

Anonymous said...

http://landvoicelearning.com/#21906 tramadol hcl dosage in humans - tramadol er dosage

Anonymous said...

buy tramadol tramadol hcl paracetamol tablets - tramadol dosage vs oxycodone

Anonymous said...

buy tramadol tramadol for dogs used by humans - tramadol dosage 10 lb dog

Anonymous said...

tramadol online tramadol online topix - tramadol and ultram

Anonymous said...

http://landvoicelearning.com/#51438 just pills order tramadol online - overdose from tramadol

Anonymous said...

ways to buy ativan online ativan side effects infants - ativan withdrawal seizures

Anonymous said...

buy tramadol online no prescription can you buy tramadol over the counter in usa - tramadol hcl mg

Anonymous said...

buy xanax online xanax overdose icd 9 code - price of 2mg xanax

Anonymous said...

buy xanax online best place buy xanax online - xanax dosage 12 year old

Anonymous said...

buy xanax online xanax side effects of stopping - xanax effects baby

Anonymous said...

buy xanax online what do 1mg xanax look like - buy cheap xanax online with no prescription

Anonymous said...

buy xanax online xanax and alcohol death - 1mg xanax first time

Anonymous said...

buy xanax online xanax drug test duration - xanax 1mg half life