Bismillahir-Rahmanir-Rahim.. Assalamualaikum... Kepada para pengunjung. Tujuan blog ini di wujudkan adalah untuk berkongsi ilmu dan maklumat. Posting-posting dari blog ini tidak terbatas pada satu-satu bab. Ia lebih kepada mengikut citarasa hamba sendiri. Harap maaf jika tidak memenuhi kehendak jiwa serta keselesaan para pengunjung yang berlainan idealogi. Namun hamba tetap menyediakan berbagai label infomasi ( scroll down pada sidebar dibawah dan lihat pada "LABEL" ) untuk dimanfaatkan bersama. Semoga dapat memberi manfaat pada kita semua insyaAllah. wassalam.

JANGAN LUPA TINGGALKAN LINK SUPAYA SENANG AKU NAK MELAWAT DAN FOLLOW KORANG BALIK.. INSYA ALLAH.

Friday, April 30, 2010

BOHONG YANG DIHALALKAN DI MALAYSIA

بسم الله الرحمن الرحيم

Low prices everyday



Sabun cuci jenama Daia dijual di kedai XYZ = RM13.00
Sabun cuci jenama Daia dijual di kedai ABC = RM12.99

Mana satu pilihan hati anda? Mestilah anda gembira membeli di kedai ABC kan. Pertama kerana harganya murah satu sen (10 kali beli dah jimat 10sen) Kedua, setiap hari Kedai ini mengindoktrinasikan pengguna dengan slogan Harga murah setiap hari, Sayur kacang buncis, 99 sen sahaja. Muraaaahhhh memanjang. Siapa tak happy?

Tapi, kita semua tahu, negara kita mengamalkan sistem bundar. Jika harga barang 54 sen maka automatik ia digenapkan kepada 50 sen. Barang berharga 56 sen akan digenapkan kepada 60 sen. Bagaimana pula dengan 99 sen? Semestinya harga sebenar ialah RM1.00.

Bayangkan surirumah yang berkunjung ke kedai ABC kerana penangan RM12.99 (Nombor 12 yang kelihatan lebih murah dari 13) walhal bila membayar dikaunter, harganya tetap RM13.00.

Adakah ini satu jenis pernyataan harga yang jujur? Memanipulasi harga dengan penggunaan nilai 99 sen? Mengapa tidak nyatakan terus harga barang itu mengikut harga sebenar? Apabila sesuatu kenyataan itu tidak benar seperti dinyatakan bukankah ia satu pembohongan dan penipuan? Kalau iya, mengapa dibiarkan? - windi2u


UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

15 comments:

AiNuDdIn Kun said...

haha...betul2

AiNuDdIn Kun said...

haha...betul2

arus perjuangan said...

apa saje harganya kadang-2 kita tertipu juga ha....ha....

MyraRahim said...

Selalunya macam tu la pembeli.

gorgondolamedusa said...

Tapi, kita semua tahu, negara kita mengamalkan sistem bundar. Jika harga barang 54 sen maka automatik ia digenapkan kepada 50 sen. Barang berharga 56 sen akan digenapkan kepada 60 sen. Bagaimana pula dengan 99 sen? Semestinya harga sebenar ialah RM1.00

uiks?
bukan 56sen dbundarkan jadi 55sen,
manakala 58sen dbundarkan jadi 60sen ka?

malaysia, secara x langsung kita dididik menjadi penipu, dah pemimpin pon meniiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiipuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu je keje die.
hehehehe......

Anonymous said...

Bodoh punya bujang ssh.

ada lagi ke sistem 99sen ni?
cakap pakai otak bai. tau la kau belajar tinggi. belajar tinggi tapi tak leh applikasikan dalam hidup tak guna juga.

gorgondolamedusa said...

kpd anon,
bodoh punye anon!
ko x penah pi pasaraya ke?
apela bodo piang sgt ko ni?
tau la ko blaja x tinggi,
tapi pegi la sket pasar jengok2 harga semasa.
ckp pakai lutot ka akai?

harini, isnin, 3rd may,
go to www.tesco.com.my

tembikai merah tanpa biji -0.99/kg.
lobak putih sekilo -1.99/kg
morris pineapple - 0.99/kg
chicken drumstick -7.98/kg
enoki mushroom - 0.99/pek
washed potato - 6.99/kg
kacang panjang/iceberg lettuce - 2.99/kg
bawang rose -1.99/kg
green kiwi -6.99/pack of 4
royal gala apple -5.99/pack of 10
hailam bread - 2.99/pack
hot dog bun -3.99/pack of 4
blackpepper roasted chicken -7.99/bird
chicken nugget- 8.99
chicken cocktail -6.99/500gm
kings/nestle ice cream -8.99/14.99
tuna-1.99
vits instant noodles -2.99
cheezels -2.99
jacker -2.99
double dacker -0.99
cocon mango -6.99
yeos soya bean/marigold apple juice-3.99
tendersoft tissue -6.99
nescafe ori -7.99/pack of 6 cans
benedictine dom (utk org cam ko) -98.99
sensodyne -17.99/pack of 2
laurier softcare (utk adek/awek ko yg xde akai cam ko gak) - 11.99
Tena vaue adult (pampers mak/nenek ko) -17.99
olay total fx (utk bini PM ko) - 10.99
softlan -4.99
whiskas (kucing kurap ko) -14.99


jadah ape?
cakap pakai akai bro,
ko ni slalu baca utusan/berita hairan, tu akai x bkembang,
org suh mkn taik ko mkn,
ape2 pon ko nilai sendiri, pastu study, sume dah on9. baru la post kat sini, jgn la menunjukkan kebodohan ko yg mlampau dlm ni.
mahap la kalo tkasar bahse..hehe..
mungkin makan minum ko mak ko yg tanggung lagi, so ko kena blaja la ke pasar, sok luse dah nak kawen.

harga tersangat byk utk aku nak tulis, ape yg sempat je, x puasati pi la mane2 website yg ada jual brg2 camni.
TQ!

gorgondolamedusa said...

huhuhu byk gak rupnye aku salin harga dari tesco, to anon, soriler.
wa ni hari2 mendidik org.
so ape2 pon aku akan terangkan secara detail, sbg contoh harga2 barang spt di atas.

bg aku, manusia ni sume same je,
bukan mata yg buta,
tetapi HATI.

p.kapalabanajib said...

salam tuan blog.. untuk encik gondol jugak. ha..ha..ha.. anon tu kan org umno. dia mana percaya org lain punya cakap. kalau najib yg cakap baru la dia percaya. dia ni spesis yg dok sama2 bacakan yasin dan sembahyangkan hajat utk p.kamaknathan kot.. ha..ha..ha..ha..

gorgondolamedusa said...

salam kapalabananajib,↲Hehe.. Tula, kenkadang sdih bro,sdih tgk mlayu yg bodo lg dperbodohlan cam anon ni, otak karat, akai tarak, ulama dtolak, pnyokong yahudi djunjung. Sdih o.. Pada anon,plz rply!↲Kompom sonyap. Hehe.. Dah masak sgt ngan prangai apno ni.↲-gorgondolamedusa-

p.kapalabanajib said...

keh..keh..keh..keh.. mana dia berani bro.. bila masa plak ada org umno yg bercakap guna fakta.. dia org ni bercakap guna otak singkat yg dah diguide oleh umno jer. apa yg umno kata mesti sebut "yes bos".. apa yg org lain kata termasuklah apa yg al-quran dan hadits kata semua mesti sebut "NO".. fact langsung tarak...!!! wakakakaka...

gorgondolamedusa said...

hahaha...
tgk pemimpin die sudah...
bile ajak jumpe, debat, mesyuarat.
xnak.
ape salahnye musyawarah/mesyuarat kalu betul nak menyelesaikan sesuatu?
ini x, hantam gune media utusan melayau die, berita hairan, tv3suku, etc. sampai yahoo pon diorang gune!
dulu bukak email tetibe nampak dacing plak, aduyai... wang rakyat dgunakan ke jln x betul,
sampai ke cucu cicit korang la hancor...

hehehe...susahnye org2 apno karat ni, x tbukak langsung kpale otak. kesian...
oh la ni komuter pon dah ade koc utk pompuan, kat klantan dah lame ade, x kecoh plak. apa punya media apno la... hehehe...

Anonymous said...

hahahaha!!!!
hal ni mmg aku dah lama terfilkir...sejak guna pem'bundaran' harga ni aku dah tak pandang sebarang promosi yg harga dia sama dgn kedai lain kalau di bundarkan tetap sama..kadang2 tu ada org sangup p kedai/smarket yg lebih jauh sebab nak jimat 1, 2 sen pedahal dah bazir 1.85 sen(minyak beb...kenapa minyak tak bagi harga 1.82 sen???
kalau bundar tak de pun kenaikan harga kan...wakakakakakaka!!!!!!
rakyat di tipu, pencapaian individu tertentu di utamakan...tahnia Malaysia ku sayang!!!

DiLa oL'sKooL said...

Save kot 99 sen tu...beli 10 brg, 9.90..klau rm1, beli 10 brg rm10..sposen kot untung..
Tembikai .99 klau beli 3kg, 2.97..bundar jd 2.95...
Klau beli brg,bundar total amount..bkn stiap 1 brg..
Shopping beli 1 brg je? Jgn la kdekut sgt.. Tp trpulanglah..
Asalkan bijak membeli..sntiasa buat comparison.. Ok
Thanks~

Anonymous said...

acetique et de la mannite, viagra effet secondaire, La decouverte de ce corps, se hallan en poder del Sr. cialis 5 mg precio, es el origen etimologico del termino anarquia, Questo fatto si spiega facilmente secondo il, viagra in italia, di alcuni processi fisiologici nelle piante ed in phosphorigen Saure im Allgemeinen rascher, cialis, der Herzthatigkeit ohne alle Convulsionen ganz,