Bismillahir-Rahmanir-Rahim.. Assalamualaikum... Kepada para pengunjung. Tujuan blog ini di wujudkan adalah untuk berkongsi ilmu dan maklumat. Posting-posting dari blog ini tidak terbatas pada satu-satu bab. Ia lebih kepada mengikut citarasa hamba sendiri. Harap maaf jika tidak memenuhi kehendak jiwa serta keselesaan para pengunjung yang berlainan idealogi. Namun hamba tetap menyediakan berbagai label infomasi ( scroll down pada sidebar dibawah dan lihat pada "LABEL" ) untuk dimanfaatkan bersama. Semoga dapat memberi manfaat pada kita semua insyaAllah. wassalam.

JANGAN LUPA TINGGALKAN LINK SUPAYA SENANG AKU NAK MELAWAT DAN FOLLOW KORANG BALIK.. INSYA ALLAH.

Friday, July 31, 2009

MINTA BANTUAN SAUDARA YG TERMAMPU

Email dari saudara. (pokoksena85@yahoo.com)


Assalamualaikumwara hmatullahiwabara katuh,

Biarlah Wati ceritakan serba sedikit tentang masalah sahahat kita ini
Dan Wati tak akan mention siapa gerangan yang empunya diri walaupun
mungkin ada sahabat yang nak tahu nanti. Hari ini kita tutup aib orang, esok lusa Allah s.w.t. akan menutup aib kita pula. Nama tetap akan dirahsia, tetapi Wati rasa Wati perlu
cerita supaya anda yakin dengan ke"seriusan" masalah sahabat ini.

Dia ni baik orangnya, senantiasa mahu meningkatkan ekonomi keluarga .Maklumla ahli family pun makin bertambah ,malah kini isterinya hamil anak ke-6 (5 bln).

Ada peluang untuk tambah pendapatan ,maka dia mencuba.
Dia merupakan antara ahli yang menyertai Projek ternak ketam dalam
bekas kotak gentian .Dalam akhbar Metro ada siarkan hal ni.ia turut menanggung rugi.
Pihak penganjur program telah hilang entah kemana.Tuntutan ganti rugi
tak dapat ,laporan polis juga telah dibuat.

Dia banyak menarik ahli keluarga ,teman-teman ofis untuk sertai,jadi
setelah projek ni tak menjadi,ramai yang beralih menuntuk wang mereka dikembalikan. Walhal dia juga terkena ,tetapi mereka tidak peduli,
selalu menekan ,ugut supaya dijelaskan kembali wang mereka.
Dia bingung ,dahlah rugi,sesen untung pun tak ada.Ditambah pulak
dengan orang yang dok menagih wang dikembali.Dia juga sama macam mereka.
Dah terkena tipu...tapi ahli yang Dia ajak selalu menekan wang dipulangkan.

dia tak mahu meminta2 kepada orang lain. dia ditimpa malang secara yang
bertimpa2 serta sumber rezekinya tiba2 dipotong disebabkan tiada
lagi allowance serta OT . Dan kebiasaannya orang yang macam dia ni, dia akan cari dr sumber lain dulu dan tak mahu meminjam dr
sedaramara .gaji dia sekitar RM 3500,setelah tolak EPF..
keta dah lama kena tarik,telefon rumah dah dipotong,bil air/api dah surat merah,

barang keperluan dalam rumah ,TV ,sofa meja makan telah dijual untk tampung
hidup.

Bila dah kesempitan tu,ditekan dengan mereka yang nak duit balik, jalan singkat ialah meminjam ceti/along. Dan bayaran balik tu berganda2 dr yg kita pinjam. Jadinya, sahabat kita ni tak putus2 sambung hutang dengan along/ceti
ni. Dalam sebulan, hutang ceti/along ni saja dah nak dekat RM 1500. Mereka
suami isteri pula dalam sebulan gaji bersih pun tak berapa banyak. So,
along/ceti ni merupakan MASALAH SEBENAR depa. Dan jenis2 pinjam along/ceti
ni kalau tak dapat bayar, hmmm... tak tahulah apa tindakan depa kepada
saudara kita anak beranak.

Jumlah yang diperlukan untuk melangsaikan segala hutang2 along/ceti tu adalah dalam RM 10 ribu
Jadi,kalau dalam gruop ini ni ada warga yang kaya raya dan sanggup memberi
pinjaman tanpa faedah kepada si empunya diri, dan bayaran baliknya mungkin
mengambil masa yang lama kerana beliau mungkin mampu membayar balik dalam jumlah lebih /kurang RM200 sebulan. TETAPI, jika kita sama2 bekerjasama serta kumpul sorang
sikit, InsyaAllah jumlah tersebut boleh dicapai dalamasa yg singkat saja dan sempatlah kita nak melangsaikan hutang2 beliau kepada along2 berkenaan.

Jadi, kalaulah setiap dari kita ni bersedeqah sebanyak RM 1 sahaja InsyaAllah , Wati rasa sdr kita ni akan tidur lena kerana tak merasa bimbang dengan keselamatan
mereka sekeluarga dari ancaman along2/ceti2 yg kita pun tak pasti kekejaman mereka tu.

Wati siarkan sekali akaun seperti di
bawah:Ini akaun anak Dia .

nurfatin adibah(Maybank)
162740100638

ATAU

12290097653529 (CIMB)

Dengan sumbangan yang tidak seberapa itu lalu dapatlah dia membeli susu anak, beli keperluan2 asas,serta sabun untuk basuh baju.Wati nak tolong jumlah total seorang diri pun rasanya masih belum mampu disebabkan commitments kami sekeluarga.

Sekali lagi, wati menyeru kepada ahli kumpulan agar membantu
ahli ini yang benar-benar memerlukan bantuan.
Semoga unjuran ikhlas kita ini diberkatiNya.

Saya mengharap jasa baik kawan2 semua untuk bersama-sama membantu sahabat ini selagi ada kudrat dan selagi ada daya...

Insyallah moga kita beroleh keberkatan

Dan percayalah, jika kita membebaskan saudara seagama kita dari bebanan dan
cengkaman hutang yang agak mencemaskan ni, InsyaAllah, pahala dan ganjaran
dari-NYA mungkin tak ternilai jika dibandingkan dengan 1 ringgit yang kita
sedeqahkan tu. Niatkanlah sumbangan anda ini demi menolong saudara seagama
yang ketika ini amat2 tersepit serta buntu untuk mencari jalan keluar. Dan
beban yang berat ni bila kita kendong sorang sikit, memang tak terasa
langsung duit 1 ringgit tu.

Kalau ada yang rasa macam nak marah sahabat kita tu sebab memandai2 pinjam
ceti/along - you all fikir macam gini ajelah, kita ni tak pernah lagi
terdesak macam dia. Agak2nya kalau kita ditimpa kesempitan yang datang
secara tiba2 macam dia tu.,rasa2nya kita2 ni nak mengadu kat siapa
agaknya? kat pak long ke?
kat bang long ke? kat kak long ke? ATAU, kita2 pun agaknya mengadu kat ALONG jugak kut...

Itu ajelah yang dapat Wati tuliskan. Buat sahabat yang berkenaan, kalau
anda nak marah Wati sebab tulis cenggini, nak marah marahlah.wati
kesian kat anak2 awak yang masih kecik2 tu. Maafkanlah wati ni. Terima kasih bebanyak kepada yang sudi membantu.

bayar la bil air,letrik ,sewa rumah tu nanti,sian anak-anak,asyik sakit,
dan selalu dok tengok kalian ibu bapanya diganggu orang yang menuntut
hutang.

Moga dengan rahmat kehadiran Ramadan dan Syawal ini memberi sinar
perubahan yang penuh kebahagian .Sabar ya.Allah Maha Mengetahui.

Wassalamualaikum .

***jika kalian tidak memerlukan email ni,wati mohon maaf sbb penuhkan mail box anda.Tetapi sekiranya anda rasa ada rakan yang mahu turut serta bantu,forwardkan mail ni.****

BS: Jauhi diri kamu dari riba.. “Wahai orang-orang yang beriman, bertakwalah kamu kepada Allah dan tinggalkanlah saki baki riba sekiranya kamu benar-benar beriman. Jika tidak, Allah dan RasulNya mengisytiharkan perang terhadap kamu. Dan jika kamu bertaubat, maka bagimu pokok hartamu, agar kamu tidak menganiaya dan tidak (pula) dianiaya”. (Al-Baqarah:278).

Kecelakaan riba ini turut ditegaskan oleh Rasulullah s.a.w. yang mengingatkan dalam satu hadis: “Riba mempunyai 72 pintu. Riba yang paling ringan (dosanya) seperti seseorang lelaki berzina dengan ibunya sendiri.” (At-Tabrani, 7/158; Riwayat Al-Hakim).

Wallahualam.

2 comments:

intel_Inside said...

salam, bro. hati2 kalo dpt emel cam ni. mgkn ni emel utk tipu org. aku pun slalu dpt emel lbh kurg cam ni. Dlm istilah komputer bnde ni panggil 'spamming' sbb emel ni bkn kite knal n kite pun x knal die. hntr secara rawak. laen la kalo ko memg knal, sedara ke, bg tau je nama, bru la blh caye. ok, salam.

BUJANG SUSAH said...

Salam.. ok 10q bro the last samurai kerana mengingati.. lupe plak nak bgtau.. untuk sapa2 yg ada niat nak menderma tu, kat posting tu ada email address empunya penghantar. boleh hantar email kat dia dulu dan dapatkan no phone serta data peribadi beliau. untuk keselamatan wang anda tidak ditipu.

thanks bro..