Bismillahir-Rahmanir-Rahim..
Assalamualaikum... Kepada para pengunjung. Tujuan blog ini di wujudkan adalah untuk berkongsi ilmu dan maklumat. Posting-posting dari blog ini tidak terbatas pada satu-satu bab. Ia lebih kepada mengikut citarasa hamba sendiri. Harap maaf jika tidak memenuhi kehendak jiwa serta keselesaan para pengunjung yang berlainan idealogi. Namun hamba tetap menyediakan berbagai label infomasi ( scroll down pada sidebar dibawah dan lihat pada "LABEL" ) untuk dimanfaatkan bersama. Semoga dapat memberi manfaat pada kita semua insyaAllah. wassalam.
JANGAN LUPA TINGGALKAN LINK SUPAYA SENANG AKU NAK MELAWAT DAN FOLLOW KORANG BALIK.. INSYA ALLAH.
Sunday, June 21, 2009
KETAM BERCILI
Bahan - Bahan:
• 6 ekor ketam } dibersihkan
• 3 ulas bawang putih }
• 15 tangkai cili kering } dikisar
• 3 sudu besar sos cili
• 1/2 sudu besar sos tomato
• Garam dan gula secukup rasa
Cara Memasak:
1. Rebus atau kukus ketam hingga kulitnya bertukar warna kemerah-merahan.
2. Selepas itu, kopek kulitnya dan bersihkan. Sepit ketam pula harus diketuk agar isinya mudah dimakan. Ketepikan.
3. Tumis bawang putih yang telah dikisar hingga naik bau. Baru masukkan cili kering dan tumis hingga garing..
4. Kemudian masukkan pula sos cili dan sos tomato. Gaul rata.
5. Bila sudah agak garing, masukkan pula cuka (jika suka), garam dan gula.
6. Kemudian, masukkan 1/2 cawan air bersama ketam. Gaul rata.
7. Sedia untuk dihidangkan.
0 comments:
Post a Comment