Bismillahir-Rahmanir-Rahim.. Assalamualaikum... Kepada para pengunjung. Tujuan blog ini di wujudkan adalah untuk berkongsi ilmu dan maklumat. Posting-posting dari blog ini tidak terbatas pada satu-satu bab. Ia lebih kepada mengikut citarasa hamba sendiri. Harap maaf jika tidak memenuhi kehendak jiwa serta keselesaan para pengunjung yang berlainan idealogi. Namun hamba tetap menyediakan berbagai label infomasi ( scroll down pada sidebar dibawah dan lihat pada "LABEL" ) untuk dimanfaatkan bersama. Semoga dapat memberi manfaat pada kita semua insyaAllah. wassalam.

JANGAN LUPA TINGGALKAN LINK SUPAYA SENANG AKU NAK MELAWAT DAN FOLLOW KORANG BALIK.. INSYA ALLAH.

Thursday, April 15, 2010

PERINGATAN DARI PDRM

بسم الله الرحمن الرحيم


Tips menghalang jenayah seperti yang diberi oleh Polis DiRaja Malaysia .



1. Jangan biarkan anak-anak tidur di ruang tamu seorang diri (Mereka mungkin menggunakan anak sebagai tebusan).

2. Kunci atau sorokkan semua pisau-pisau yang terdapat di dapur sebelum tidur (Kesemua kes kecurian di dapati pisau hilang dan menurut polis mereka akan mencari pisau dahulu sebelum mencuri bertujuan untuk melindungi diri mereka).

3. Sekiranya terdengar/terlihat paip air di luar rumah terbuka pada tengah malam (pukul 12 ke atas), jangan keluar rumah untuk menutup paip tersebut kerana ini adalah taktik terbaru mereka di mana mereka telah menunggu
diluar pintu rumah untuk masuk (Kes terbaru berlaku di Dungun dan PJ).

4. Beritahu anak-anak sekiranya hendak ke tandas (jika tandas jauh) di waktu tengah malam, kejutkan ibubapa untuk bersama mereka.

5. Jangan simpan barang-barang kemas di dalam almari baju (Cara lama...).

6. Bawa alarm kereta bersama semasa tidur, kalau terjaga tengah malam, cuba "on and off" kan balik untuk menakutkan pencuri (Menandakan kita sentiasa peka).

7.. Tekan butang merah alarm kereta anda jika anda mengesyaki pencuri sudah masuk ke dalam rumah.

8. Sekiranya terlihat orang asing yang mencurigakan di kawasan rumah anda, sila dapatkan plet no motor/kereta mereka (Selalunya mereka ini naik motor dan mereka ni biasanya berdua, setiap kali kita lalu depan
mereka, mereka akan menundukkan kepala).

9. Pesan dengan jiran, sekiranya ada sesiapa yang datang ke rumah anda dan mengaku saudara anda bertujuan untuk mengambil barang-barang, jangan benarkan, beri nombor telefon pejabat kepada jiran supaya mereka boleh memaklumkan pada anda.

10. Semasa tidur, pastikan handphone anda berada di sisi atau pastikan juga Cordless Phone anda berada di sisi anda ataupun sambungkan satu extension dalam kamar tidur anda. Ini memudahkan anda membuat
panggilan kecemasan sekiranya anda terasa kehadiran pencuri di dalam rumah anda.

11. Adakan senarai nombor telefon kecemasan 999 seperti polis, bomba , 991 atau sebagainya. Pastikan nombor-nombor ini disimpan dalam handphone anda. Kalau boleh, hafal nombor tersebut. Ini memudahkan
anda untuk membuat sebarang panggilan telefon.

12. Kalau berkemampuan, pasangkan alat pengesan kecurian di rumah atau automatik alarm.

13. Lampu porch & lampu belakang rumah sebaiknya jenis automatik ,ia akan menyala bila malam, baik semasa kita ada di rumah atau pergi makan angin.

14. Kalau perlu mengambil cuti panjang,sentiasa memberitahu jiran2 anda supaya mereka dapat membantu menyimpan surat dlm mail box. Peti surat yg penuh membantu pencuri menghidu ketiadaan tuan rumah.

15. Kalau kawasan anda kerap berlaku kecurian, buat permohonan rasmi dari Balai Polis berdekatan supaya ada anggota polis buat rondaan yang kerap di kawasan anda.

16. Kereta PROTON merupakan kenderaan yang paling mudah dicuri. Kalau kereta anda baru dibeli, sekurang-kurangnya anda perlu mengunci gear & stering sebelum tidur (Sebenarnya masih boleh dicuri, tetapi ia dapat membantu melambatkan pencuri).

17. Kalau ada anak-anak perempuan, sebaik-baiknya pintu biliknya dikunci dari dalam (Sebab ada pencuri yg mengambil kesempatan seksual) dan anda perlu ada kunci pendua sekiranya berlaku kebakaran.

18. Sekurang-kurangnya simpan kayu hoki atau baseball di bawah katil anda buat mempertahankan diri dari pencuri yang ganas.

19. Jangan letak kunci bawah pasu bunga/mail box/alang pintu/tepi tingkap bila keluar (Pencuri dah lama tau taktik ni...). Lebih selamat beri pada jiran yang kita kenal rapat.

20. Kalau menyewa di rumah baru, pastikan anda menukar padlock baru,kerana mungkin penyewa terdahulu
masih mempunyai kunci pendua.

21. Kurangkan pendedahan dan pergaulan anda dengan pekerja asing.


Sumber: Bukit Aman PDRM




UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

55 comments:

karl said...

Salam..

Kereta proton paling senang dicuri? hahahaha

adlanadil said...

good tips..teruskan berdakwah melalui blog..moga rmai lgi blogger mcam anda..blogger yang ingin membetulkan keadaan umat islam sekarang..yang kebanyakannye celaru akidah dan iman..keep going bro..

nourul said...

good n3..
nnt sy sebarkan di blog sy pula ye..
utk peringatan org rmai..
thnks..

Anonymous said...

generic xanax xanax dosage per kg - xanax schedule two drug

Anonymous said...

generic xanax what's xanax high feel like - how much is a xanax 1 mg worth

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol euphoria dose - tramadol euphoria

Anonymous said...

buy xanax online without rx over counter pills look like xanax - buy alprazolam online with no prescription

Anonymous said...

xanax online xanax vs klonopin high - buy xanax online no prescription australia

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol 100 mg overdose - tramadol hcl 50 mg for headaches

Anonymous said...

carisoprodol 350 mg carisoprodol contraindications - soma carisoprodol back pain

Anonymous said...

xanax online 4mg xanax and alcohol - valor alprazolam 0 5mg

Anonymous said...

carisoprodol soma soma carisoprodol no prescription - side effects of soma carisoprodol tablets

Anonymous said...

generic xanax generic xanax round blue pill - xanax 2mg (onax)

Anonymous said...

buy carisoprodol soma carisoprodol controlled - carisoprodol 350 mg sleep

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol 50mg and ibuprofen - buy tramadol online cod no prescription

Anonymous said...

buy xanax online cheap no prescription xanax bars no imprint - alprazolam 0.5 mg tablet color

Anonymous said...

buy tramadol online buy 200 mg tramadol - tramadol 100mg modified release

Anonymous said...

buy carisoprodol cod carisoprodol 350 mg tablet what - carisoprodol 350 mg price

Anonymous said...

tramadol generic discount pet medications tramadol - tramadol hcl contraindications

Anonymous said...

xanax online xanax 1mg dosage - generic xanax not working

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol zydus 50 mg - buy tramadol with american express

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol bargain discount code - buy tramadol 200

Anonymous said...

xanax online xanax pills what are they used for - order xanax 2mg online

Anonymous said...

xanax online xanax pills and dosage - xanax 6469

Anonymous said...

buy cialis online order cialis us - buy cialis online in south africa

Anonymous said...

how to buy xanax online legally 1mg clonazepam equal xanax - xanax no prescription uk

Anonymous said...

xanax online xanax dosage xr - lorazepam vs xanax high

Anonymous said...

buy cialis online cialis daily long term effects - generic cialis available us

Anonymous said...

cialis online generic cialis mumbai - cialis 5 mg buy online

Anonymous said...

xanax online xanax drug wiki - alprazolam 0.5mg price

Anonymous said...

cheap cialis buy cialis online in new zealand - illegal order cialis online

Anonymous said...

http://landvoicelearning.com/#57594 ultram tramadol addiction - tramadol 627 recommended dosage

Anonymous said...

http://landvoicelearning.com/#97734 purchase tramadol online cod - order tramadol visa

Anonymous said...

buy tramadol online buy tramadol online without script - tramadol 50 mg dog dosage

Anonymous said...

tramadol online tramadol hcl pills - tramadol recreational dose

Anonymous said...

buy tramadol online buy tramadol online usa cheap - tramadol hcl is used for

Anonymous said...

http://landvoicelearning.com/#51602 is it legal to get tramadol online - tramadol hcl humans

Anonymous said...

buy tramadol tramadol hcl no prescription - tramadol 10mg

Anonymous said...

http://landvoicelearning.com/#57594 where to buy tramadol in usa - tramadol for dogs dosage usa

Anonymous said...

buy tramadol what do tramadol 100mg look like - tramadol 50 mg canine

Anonymous said...

buy ativan online lorazepam 1mg bula - ativan side effects sweating

Anonymous said...

buy ativan online better high ativan klonopin - can i buy lorazepam online

Anonymous said...

http://reidmoody.com/#79166 ativan effects - order ativan canada

Anonymous said...

buy ativan online ativan and alcohol detoxification - lorazepam generic ativan benzodiazepine

Anonymous said...

buy xanax online round white xanax pills - xanax 1 mg street value

Anonymous said...

where to buy tramadol online tramadol 50 mg vs percocet - how to purchase tramadol

Anonymous said...

buy xanax online 1 mg of xanax - effects of 2mg xanax

Anonymous said...

http://ranchodelastortugas.com/#50238 street price for 2 mg xanax - xanax does do

Anonymous said...

buy xanax online buy xanax online paypal - is xanax 1 mg strong

Anonymous said...

buy tramadol online buy tramadol using mastercard - tramadol 37.5

Anonymous said...

buy tramadol hcl buy tramadol pay with mastercard - tramadol 50 mg bula

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol high like - buy 180 tramadol online

Anonymous said...

buy xanax online xanax white pill with r 027 - xanax xr 1mg high

Anonymous said...

http://bayshorechryslerjeep.com/#rx buy xanax online no prescription canada - what a xanax high is like

Anonymous said...

http://bayshorechryslerjeep.com/#2mg xanax online no prescription mastercard - buy xanax online cheap