Bismillahir-Rahmanir-Rahim.. Assalamualaikum... Kepada para pengunjung. Tujuan blog ini di wujudkan adalah untuk berkongsi ilmu dan maklumat. Posting-posting dari blog ini tidak terbatas pada satu-satu bab. Ia lebih kepada mengikut citarasa hamba sendiri. Harap maaf jika tidak memenuhi kehendak jiwa serta keselesaan para pengunjung yang berlainan idealogi. Namun hamba tetap menyediakan berbagai label infomasi ( scroll down pada sidebar dibawah dan lihat pada "LABEL" ) untuk dimanfaatkan bersama. Semoga dapat memberi manfaat pada kita semua insyaAllah. wassalam.

JANGAN LUPA TINGGALKAN LINK SUPAYA SENANG AKU NAK MELAWAT DAN FOLLOW KORANG BALIK.. INSYA ALLAH.

Wednesday, April 14, 2010

BUANG BAYI BUKTI KEGAGALAN SISTEM

بسم الله الرحمن الرحيم



SUNGAI PETANI 30 Mac - Pihak berkuasa agama setiap negeri dicadang mempermudahkan urusan berkahwin di kalangan muda-mudi bagi menangani gejala negatif seperti kes buang bayi yang makin membimbangkan kebelakangan ini. Bekas Menteri Besar Perlis, Datuk Seri Shahidan Kassim berkata, langkah tersebut juga dilihat berkesan kerana dapat mengurangkan kes-kes pembuangan bayi terutamanya membabitkan remaja Islam. Menurut beliau, syarat-syarat yang ketat semasa nikah merupakan punca generasi muda menjalinkan hubungan secara sulit dan sekali gus menyebabkan berlaku tekanan sehingga sanggup membuang bayi. "Semua itu berlaku kerana hubungan mereka tidak direstui. Tambahan pula apabila hendak berkahwin, macam-macam syarat dan kekangan dikenakan sehingga ia menyusahkan. "Saya melihat daripada melarang hubungan itu, lebih baik kita kahwinkan mereka dengan cara yang mudah tetapi mengikut hukum syarak. "Apabila hubungan menjadi sah, maka tiada lagi tekanan perasaan untuk membuang bayi," katanya.
Sumber : Utusan Malaysia, 31/03/2010

Buang Bayi Bukti Kegagalan Sistem

Masalah buang bayi bukan hanya disebabkan oleh kesulitan di dalam urusan pekahwinan, bahkan ia juga melibatkan beberapa faktor yang lain. Ia perlu dilihat secara menyeluruh iaitu daripada aspek sistem kehidupan. Allah telah menurunkan sistem kehidupan yang sempurna untuk manusia. Antaranya adalah sistem pendidikan, ekonomi, pergaulan dan seumpamanya. Ternyata statistik zina dan gejala buang anak (baca: membunuh) yang semakin meningkat sekarang adalah bukti kegagalan sistem-sistem hidup yang diterapkan oleh pemerintah yang ada.

Di samping itu, punca kepada gejala ini adalah disebabkan kurangnya kesedaran (pengetahuan) manusia mengenai hukum syarak berkaitan pembuangan bayi yang dianggap Islam sebagai membunuh. Ia melibatkan sistem pendidikan dan diaplikasikan ke atas seluruh umat manusia, baik kaum muslimin mahupun selainnya kerana syariat Islam diturunkan untuk semua manusia. Ternyata daripada apa yang berlaku, sistem pendidikan yang wujud pada hari ini gagal membentuk keperibadian seseorang manusia apatah lagi untuk memiliki syakhsiyyah Islamiyyah yang bertepatan dengan tuntutan Sang Pencipta, Allah Azza wa Jalla.

Selain pendidikan, faktor ekonomi juga berperanan menyumbang kepada amalan jahiliyyah ini. Kos sara hidup yang semakin meningkat saban tahun menjadikan manusia hilang pertimbangan (kemanusiaannya) sehingga sanggup membunuh anak sendiri yang mana itu lebih hina dari tabi’ie haiwan!

Disamping itu, wujud pula masyarakat individualistik yang hanya mementingkan diri sendiri di mana urusan menerapkan syariah –menegakkan kemaarufan serta mencegah kemungkaran- diabaikan dan diserahkan sepenuhnya kepada pihak tertentu. Masyarakat tidak berperanan di dalam memainkan tanggungjawabnya terhadap amar maaruf-nahi mungkar. Ini adalah disebabkan oleh idea individualisme telah terpahat dalam diri masing-masing. Biarpun kemungkaran berlaku di depan mata, mereka hanya perlu pejamkan mata tanpa berbuat apa-apa. Tidak wujud kerjasama di antara sesama individu masyarakat di dalam menangani kemaksiatan atau kemungkaran di sekeliling mereka.

Punca utama bagi segala kerosakan dan kehinaan yang berlaku di atas mukabumi ini adalah disebabkan kehidupan kita pada hari ini tidak diatur oleh syariat Islam. Apa yang tidak difahami oleh kebanyakkan manusia adalah kesesuaian sistem syariah dengan fitrah mereka. Lantaran manusia tidak dapat meyakini bahawa dengan menerapkan sistem syariah secara kaffah, ia pasti menjadi penyelesaian yang terbaik. Lebih jauh dari itu, manusia pasti akan mencapai kesejahteraan dan ketenangan di dalam hidupnya.

- jebbat.blogspot.com


UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

60 comments:

citahrudin said...

senang saje.. idup kena berlandaskan syariat..

Anonymous said...

Salam Bujang Susah
Blog Reme Ahmad (OPED) ada mengomen tentang article awak 'Lagi Harta Rakyat Kena Jual'. Munkin ada pelajaran disitu.

Melor said...

betul tu permudahkan urusan berkahwin dikalangan muda-mudi agar tak berlaku kes buang bayi

Uthma-Neo said...

Malam Pesta Muda-mudi,
Malam Pesta Buang Bayi,

Yang buang bayi tu sebab termengandung.Bayangkan berapa banyak yang main 'play safe' berapa banyak dosa penzina..

Captain said...

salam,

zaman dulu tok kita kawen awai..sampai kat kita ....kata bawah umur...pulak.

umur 13 tahun kalau nampak pelik bagi kawen saja, rezki byk kat malaysia..melainkan kat australia depa p jugak.

gorgondulamedusa said...

haha...
malaysia ni bangang,
ops silap. kera jaan m'sia...
oh die nak buat pendidikan sex la, nak buat rumah anak2 haram la, kami prihatin la, bodoh nye...

bagi aku pendidikan agama tu yg perlu dititikberatkan, x perlu pendidikan sex bagai. ikut barat watpe? nape x ikut nabi? agama? Islam? hukum Allah? zina-sebat/rejam je.

yg org2 haram ni pon menggalakkan lagi pembiakan anak haram, support lagi diorang watpe?

abeng beng /arjopedal said...

Akhlak atau pun budipekerti memegang peranan penting dalam kehidupan manusia

ejard equado said...

Salam...

satu je cara yang boleh megatasi segala-gala masalah yang ada. Laksana kan hukum Hudud. Kalau seseorang tuh tolak hukum Allah.. Kafir lah jawab nye..

sitinorafatien said...

salam bujang susah..zman skrg ni mcm2 la...seme xberlandaskan agama..lupe dosa pahala..
patin xsnggup la tgk gmbr tdi...cedih..huhuhu

Bingai @ Bangang said...

mak bapak dia orang nie buat ape ek? tau buat anak je ke? ingat nak sedap je ke?

aku rasa memang ada kesilapan dalam sistem. aku cadangkan buat macam kat negara cina (tak tau lah dia orang buat lagi camtu sekarang). Beranak je bagi kat kerajaan bela. dah besau besok tak payah jaga mak bapak. buat hal masing-masing.

(aku memang bingai)
e-Direktori Bloggers Malaysia

Iyiana said...

ingatkan bayi manusia.. rupanya bayi gajah.. adeh...

Xinan a/l Pendeko Laut said...

Oo.., anak gadja pun ada belalai jugak yuk. Ingatkan takde.

Anonymous said...

how to buy xanax online legally xanax dosage to sleep - xanax anti anxiety medication

Anonymous said...

generic xanax xanax junkie - xanax generic vs brand

Anonymous said...

alprazolam 0.5mg order xanax online australia - alprazolam 0 5 mg tabletten

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol pill identification 627 - reputable online pharmacy tramadol

Anonymous said...

generic xanax xanax high side effects - xanax in mexico

Anonymous said...

order tramadol cheapest place buy tramadol - is it illegal to purchase tramadol online

Anonymous said...

carisoprodol 350 mg carisoprodol half life - buy carisoprodol no prescription

Anonymous said...

buy xanax no prescription xanax 2mg a day - buy xanax online cheap mastercard

Anonymous said...

generic xanax xanax side effects recreational - what's xanax high feel like

Anonymous said...

buy carisoprodol carisoprodol drug abuse - carisoprodol kidney function

Anonymous said...

generic xanax xanax for anxiety - xanax side effects 2mg

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol hydrochloride 50mg capsules side effects - tramadol medication 100mg

Anonymous said...

generic xanax xanax alcohol overdose symptoms - long does 2mg xanax stay urine

Anonymous said...

buy carisoprodol carisoprodol 350 wiki - carisoprodol erowid

Anonymous said...

generic xanax xanax zoloft side effects - fake xanax pills

Anonymous said...

buy tramadol online buy tramadol cod fedex - cheaptramadolonline

Anonymous said...

generic cialis online buy cheap cialis australia - generic cialis mail order

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol yellow and green capsule - tramadol 50mg tablets cost

Anonymous said...

cialis online canada cialis and bph - is cialis daily dangerous

Anonymous said...

buy cialis online cialis best price+us - best way buy cialis online

Anonymous said...

cialis online cialis 5mg price - best buy cialis online

Anonymous said...

xanax online buy alprazolam pills - paxil for xanax for anxiety

Anonymous said...

buy cialis online cialis online soft - legal order cialis online

Anonymous said...

buy cialis professional how to order cialis online no prescription - cialis user reviews

Anonymous said...

cialis online cialis side reviews - cialis 0 02

Anonymous said...

cialis online cialis low blood pressure - cialis reviews men

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol dosage neuropathic pain - good site buy tramadol

Anonymous said...

buy tramadol buy tramadol overnight cod - tramadol narcotic high

Anonymous said...

buy tramadol tramadol 50mg dosage dogs - tramadol hcl 100 mg tablets

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol hcl 200 er - tramadol overdose child

Anonymous said...

buy tramadol online no prescription tramadol hydrochloride overdose symptoms - buy tramadol hydrochloride 50mg

Anonymous said...

buy tramadol order tramadol online with cod - buy tramadol online overnight shipping

Anonymous said...

learn how to buy tramdadol tapering off ultram tramadol - seizure after overdose tramadol

Anonymous said...

http://landvoicelearning.com/#44827 order tramadol online saturday delivery - tramadol hcl reviews

Anonymous said...

buy tramadol no rx tramadol for dogs the same as humans - legal buy tramadol online us

Anonymous said...

buy tramadol online buy tramadol online yahoo - tramadol for dogs anti inflammatory

Anonymous said...

http://blog.dawn.com/dblog/buy/#41639 ultram tramadol withdrawal - buy tramadol australia online

Anonymous said...

learn how to buy tramdadol where to buy tramadol online - tramadol dosage acetaminophen

Anonymous said...

http://buytramadolonlinecool.com/#30694 can buy tramadol online legally - tramadol 50 mg bijsluiter

Anonymous said...

buy tramadol tramadol hcl for dogs - tramadol overdose nhs

Anonymous said...

http://ranchodelastortugas.com/#61301 xanax side effects overdose - xanax drug test pass

Anonymous said...

http://ranchodelastortugas.com/#64581 xanax pills 2mg - xanax drug how long in system

Anonymous said...

http://ranchodelastortugas.com/#51462 xanax for cheap online - xanax job drug test

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol hcl 100mg side effects - tramadol for dogs usa

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol online usa - buy tramadol online pharmacy

Anonymous said...

buy xanax online buy xanax valium online florida - long will xanax show up drug test

Anonymous said...

buy xanax online generic xanax pictures mg - cover xanax drug test

Anonymous said...

buy xanax online xanax knocks me out - list generic names xanax