Bismillahir-Rahmanir-Rahim.. Assalamualaikum... Kepada para pengunjung. Tujuan blog ini di wujudkan adalah untuk berkongsi ilmu dan maklumat. Posting-posting dari blog ini tidak terbatas pada satu-satu bab. Ia lebih kepada mengikut citarasa hamba sendiri. Harap maaf jika tidak memenuhi kehendak jiwa serta keselesaan para pengunjung yang berlainan idealogi. Namun hamba tetap menyediakan berbagai label infomasi ( scroll down pada sidebar dibawah dan lihat pada "LABEL" ) untuk dimanfaatkan bersama. Semoga dapat memberi manfaat pada kita semua insyaAllah. wassalam.

JANGAN LUPA TINGGALKAN LINK SUPAYA SENANG AKU NAK MELAWAT DAN FOLLOW KORANG BALIK.. INSYA ALLAH.

Thursday, January 21, 2010

SEDAPNYA MAKAN KATAK DAN CACING


بسم الله الرحمن الرحيم


SARDINE N MILO PUNYA CERITA.....

Just nak sharing satu cerita dari seorang kawan. Petang semalam semasa menunggu shutter KL-IPOH saya and kawan berbual-bual. Kami berbual perkara halal dan haram. Nak di jadikan cerita, kawan saya pun beritahu yang abang ipar dia bekerja di jabatan ----- ----- di unit serbuan. Saya terkedu seketika mendengar cerita kawan saya. Ya Allah berapa banyakla benda haram dah jd darah daging saya ni...Nauzubillah..Patutlah budak2 sekarang degil2, x dengar cakap...ermmm ..

Ceritanya macam nie:-

Jab. ----- ----- pernah buat serbuan di kilang memproses ikan sardine.Apa yg di jumpai amatlah memeranjatkan. Kalau kenkawan bau kuah sardin tu hanyir n lagi satu sedap kan...nak tahu apa recipenyer...kalau x percaya terpulang lah.....tau kenapa org cina suka mkn katak??? So agak2 kenkawan dapat x jawapannya....kilang tu telah mencampurkan daging katak sebagai perasa untuk menyedapkan lagi rasa kuah sardin tue..huhuhu..itulah yg ---- jumpa tapi amat sadis kenkawan bila pegawai yg bertugas hantar report...report tu telah di 'zip' oleh pihak tertentu atas sebab akan merugikan pihak 'besar'. ..kenkawan tau sardin jenama apa??? ..yg paling mahal n glamer...'

AYAM BRAND'...itulah hakikatnya...abg ipar kawan saya pun x mampu untuk buat2 apa kalau report telah di zip..apa yg mampu diheboh mulut ke mulut untuk menjaga ummah semua.....

N lagi satu serbuan telah dibuat di syarikat membuat makanan yg ternama....kankawan tahu apa yg dijumpai...agak2 pernah x rasa daging cacing?????...mesti kenkawan selalu minum milo kan.....yes..daging cacing telah di campur dengan serbuk milo.....kalau ada bau hanyir itulah dia...kalau kenkawan nak lgi confirm try buat macam nie....milo + gula sahaja lepas tu tengok ada x minyak/lemak kat milo tu...kalau ada confirm...ini apa yg diberitahu oleh abg ipar kwn saya jer...

Tp saya x tahu tahun bila mereka buat serbuan...???..dan adakah pihak yg bertanggung jawab telah mengambil tindakan yg sewajarnya untuk mengikut garis panduan halal yg telah ditetapkan oleh jab. Agama Islam m'sia... wallahhualam...

n lagi satu kod no yg ada di emailkan tu jadikan lah panduan masa nak beli makanan kat pasaraya..kalau ada kod E110 ker n yg tersenarai jgn lah beli...that is confirm ada benda 'alah' tu...print lah kecik then laminated simpan dalam purse...memg leceh tp kalau nak amalan diterima, makanan kita lah salah satu nya jaminan...kalau dah haram..hukum nya tetap haram..x kisah walau disentetikkan pun..tetap haram......saya hanya menyampaikan perkara ni kepada kenkawan islam saya sahaja..samaada nak percaya atau tidak terpulang lah...kalau kenkawan rasa cerita ni x sahih, proceed lah makan cam biasa ek...kalau kenkawan memang penggemar ikan sardin..keluaran org melayu kita ada buat sardine ni ..dari terengganu tp saya x perasan lagi kat Shopping complex..kawan saya kata rasanya memg kurang sedap tp yg penting halal...kalau nak sedap ltaklah daging katak..huhuhu.. milo org melayu pun dah ada kat pasaran tapi x sesedap dan seenak milo yg sedia ada sekarang....

Untuk makluman kenkawan Islam semua, article ini bukanlah article rasmi ataupun cuba menghasut tp lebih lepada peringatan.....terpulang kepada kenkawan untuk menerima atau tidak... Saya hanya menyampaikan amanah sahaja...tepuk dada tanya iman....

wallahhualam...

BS: Aku boycott lama dah MILO israel ni.. tp aku mkn sardin.... patutlah sedap... huhuhu...

UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

53 comments:

Drama Mama said...

sardine ayam brand ja ka? sardine lain okie eh?


http://twinkywinkystars.blogspot.com

cahaya malam said...

salam..

gulp..?!
baru abis membedal sardin nie tadi..

*dah termakan nak buat camner tue?
selawat jer la..
;)

wassalam..

ShA-RiFa said...

salam..

tkejut sy bc entry kli nie..sbb dkt sgt ngan khdupn seharian..x sangka plak jenama yg plg tkenal rupa2 ny begitu..

alangkah baik jika pkra nie di hebohkn ntuk ksedaran semua..benda jd drh dging x blh buat maen..

wallahualam..

http://owhhsnap.blogspot.com

wakparpu said...

sebab menjadi fardhu kifayah kpd org islam buat kilang2 makanan....

gayapeneroka said...

orang dalam felda yang bekerja meracun diladang ia terdedah pada keracunan dan antaranya akan berlaku gatal-gatal badan dan hidung berdarah...cara nak atasinya ialah makan sadin cap ayam yang dimasak dan sebaiknya yang tidak dimasak....
he...he....
aku pernah makan satey katak masa sekolah dulu...sedap...
Lepas tu apabila kawan bagitau ....7 hari ..apbila teringat muntah....

Mohamadazhan hjDesa said...

uiks,

dhsyat pendedahan ni, kena ambil tindakan supaya org islam terjga lagi pemakanan

Anonymous said...

uweek...naik loya tekak.Saya adalah makan milo ni kadang-kadang juga.Tapi sardine cap Ayam ni x pernah makan.Cuma saya nak cadangkan kepada pemimpin PR ambilah berat kes makanan halal ni.Kalau boleh letaklah banner yang besar disetiap negeri PR agar semua orang dapat tahu info mengenai status makanan yang tidak halal ni.Kalau kita yang bagitahu orang ramai tidak berapa percaya.Pemimpin adalah harapan rakyat dan berkuasa untuk membuat sesuatu dengan lebih ketara.Kita sebagai orang kecil ni setakat manalah sahaja yang kita mampu.Saya minta izin copy dan akan sebarkan kepada masyarakat Islam.
-setapa

ShA-RiFa said...

nak mntak izin copy jgk..nk letak d blog..ntuk sebar kn pd kwn2 dan ahli kluarga

ASSAFDIYAH said...

Biar benar bujang susah.. kat rumah ni selalu ada sardin tu untuk lauk segera atau buat sandwcih.. milo pulak kegemaran ku.. tapi memang betul.. kat rumah kami minum milo tak letak susu letak gula je.. pelik jugak kenapa ada putih2 dan agak berminyak. besok aku buang milo dan sardn... loya tekak .. nur Allah jumpa blog ni... sian anak2ku makan benda kotor.

Mybabah said...

Salam Bujang. Ada sesiapa yang kenal pegawai PPIM (Persatuan Pengguna Islam Malaysia) boleh buat aduan. PPIM memang agresif dalam membanteras perkara-perkara yang macam ini.

~ana SoLehah~ said...

T____T tak sangKa.. ptut la 'pelupa' hukhuk..

tp milo mmg x suka mnum..itu sardin lauk semasa 'kering kontang'..huhu..

ape2 pon, tq la akhi.. pasni xleh mkn sardin, makan telor ayam pulok..^^

Anonymous said...

Aku pun baru bedal sadin cap ayam ni la tadi, patut le sedap sangat, tapi cap ayam ni bukan takat sadin saja, ada macam-macam barang lagi, kacang. jagung, bali, kicap, dan berbagai2 lagi,barang2 tu apa macam? pulak?. nanti suroh depa buat sadin katak cap ayam pulak!, he, he, he.....

Teluk Bakong said...

salam tuan

Jangan menyebarkan fitnah dan cerita bohong sanggup ke tuan minta maaf dengan tuan punya kilang dan seluruh rakyat malaysia.

Saya cabar tuan dedahkan orang yang bercerita tu minta nama dan kad pengenalan beliau, jiran saya ni Pengurus kat syarikat Nestle, kang tuan kena saman berjuta ringgit kang x pasal tuan

Cerita begini macam cerita restoran Insaf, nasi beriani dimasak bersama seluar dalam lah, ada jin lah, antara dosa besar ialah memfitnah... bertaubat lah tuan

Teluk Bakong said...

salam tuan

Yang sain sijil halal tu Pegawai Kanan JAKIM , Ustaz tu Pengerusi masjid kat taman aku ni, jangan main fitnah sebarang tuan, fitnah lak tu tak logik, berdosa besar tuan

ijoks2009 said...

Macammana sifu,mana satu betul ni,semua org nk tahu cerita sebenar ni
cuba baca shoutbox pulak

Amri Mat Saaid "aku keje ngan Jabatan yg salah satu agensi yg terlibat dengan pemeriksaan produk makanan aku tahu le"

sy nk tahu perkara sebenar je xnak salahkan sesiapa.

Teluk Bakong said...

http://www.ayam-brand.com.my/bm/sardin-persijilan.html#

Ustaz yg sain sijil ni Pegawai Kanan JAKIM, juga Pengerusi Masjid kat Taman aku, nak dapat sijil halal kene check oleh JAKIM,Jabatan Kesihatan, Jabatan Perkhidmatan Veterinar( jika ada yang berkaitan dengan haiwan- contoh susu atau milo), kena ada prosedur yg ketat, kena ada pemeriksaan berkala dan mengejut baru boleh dapat sijil Halal dari JAKIM, kena semua agensi bersetuju baru boleh keluar sijil tu.

Kalau sijil HACCP dari Jabatan kesihatan lagi ler susah dan ketat, kalau ada bendasing seperti katak dan cacing macam mana dapat sijil HACCP, semua bahan kena declare dan diambil sample , diuji dimakmal Kementerian Kesihatan.

Cikgu Yang Azmah said...

Emmmmm!!

shera said...

betul ker ni...tu baru cap ayam brand,blm lg cap lain2 yg xberapa nak kter tahu...wallahualam...org skrg ni sanggup buat apa sahaja semata2 untk meraih keuntungasn berganda....
"matlamat xpernah mengenal cara"

BUJANG SUSAH said...

Salam tuan hamba TBO. ini sekadar info.. fitnah atau tidak Allah yg lebih tahu. Allah bagi kita akal utk berfikir. Jika ada kebenaran harus diberi perhatian demi kepentingan ummah.

Sedikit persoalan.. Jika ada sijil halal mmg confirm halal ke? Berapa banyak sijil yang tuan nak? sijil tu datang dari siapa? siapa yang buat? jika rasa kita sorang saja yang betul.. terpulang... tuan punyai pendapat serta hujah sendiri, begitu jua orang lain. Hamba hormati pendapat tuan hamba.

Hamba bukan baik.. namun ustaz hanyalah gelaran.

Maaf.. milo/nestle..? hamba boycott produk isreal yang boleh hamba hindari dan tiada kepentingan buat agama. Wallahualam.

naimah27 said...
This comment has been removed by the author.
Teluk Bakong said...

Salam tuan hamba TBO. ini sekadar info.. fitnah atau tidak Allah yg lebih tahu. Allah bagi kita akal utk berfikir. Jika ada kebenaran harus diberi perhatian demi kepentingan ummah.
.............................
Salam Kembali, ini bukan info ,, ini fitnah, kalau info,info yang ada kebenaran dan bukti, jika tak betul tuduhan tu ... sape nak jawab, dari awal saya tegaskan kalau info yg bertanggungjawab dia kena beri nama dia siapa, jabatan dan agensi mana yang buat pemeriksaan dan kenapa tidak dilaporkan kepada pihak yang lebih tinggi yang boleh mengambil tindakan, kalau setakat cerita2 itu lah dianamakan fitnah. Siasat dulu selidiki kebenarannya. Yang saya tak faham apakah tuduhan sebegini dibenarkan dalam Islam.

...............................

Sedikit persoalan.. Jika ada sijil halal mmg confirm halal ke? Berapa banyak sijil yang tuan nak? sijil tu datang dari siapa? siapa yang buat? jika rasa kita sorang saja yang betul.. terpulang... tuan punyai pendapat serta hujah sendiri, begitu jua orang lain. Hamba hormati pendapat tuan hamba.
.................................
Kenapa tak percaya ke sijil halal JAKIM, insyaAllah saya percaya dengan ustaz-ustaz JAKIM sebab Pegawai dari Jabatan saya berkerja pun terlibat sama dan beramanah dalam hal ini, yang bermasalah jika ada orang buat sijil palsu tu sendiri tanpa kelulusan dari JAKIM. Ini bukan masalah hujjah, tuan telah menuduh atau dengan lain perkataan mendengar cerita yang belum pasti dan tiada bukti lalu diletakkan dalam blog tuan.Adakah tuan benar pasti ianya betul dan benar, jika sebaliknya... itulah yang saya maksudkan fitnah.
...................................

Hamba bukan baik.. namun ustaz hanyalah gelaran.
..............................
Saya pun masih berusaha memperbaiki diri dari masa ke masa InsyaAllah dan bersama dengan PAS... minta maaf sebab itu saya tegur tuan Title Ustaz bukan tiket untuk menyebarkan cerita yang tidak pasti bimbang ianya memfitnah yg akan merosakan perniagaan mereka yang terlibat.

.................................

Maaf.. milo/nestle..? hamba boycott produk isreal yang boleh hamba hindari dan tiada kepentingan buat agama. Wallahu

................................

Alhamdulillah tuan boikot tapi masih tidak boleh kita menyebarkan fitnah sbb itu saya mintak siapa nama adik ipar dan abang ipar tersebut dan minta no kp mereka, dan abang ipar beliau yang kerja jabatan.... jabatan mana, bahagian apa, saya nak check dan siasat. Kalau kementerian Kesihatan saya ada "link" dengan bahagian yang terlibat dan saya kenali mereka dan tahu kejujuran dan amanahnya mereka. Alllahu'alam.

Teluk Bakong said...

salam tuan

betulkan ejaan shutter kepada shuttle

In photography, a shutter is a device that allows light to pass for a determined period of time, for the purpose of exposing photographic film or a light-sensitive electronic sensor to light to capture a permanent image of a scene. A shutter can also be used to allow pulses of light to pass outwards, as in a movie projector or signal lamp.
Focal-plane shutters are usually implemented as a pair of cloth, metal, or plastic curtains which shield the film from light. For shutter speeds slower than a certain point (known as the X-sync speed of the shutter), which depends on the camera, one curtain of the shutter opens, and the other closes after the correct exposure time. At shutter speeds faster than the X-sync speed, the top curtain of the shutter travels across the focal plane, with the second curtain following behind, so that each section of the film or sensor is exposed for the correct amount of time. The effective exposure time can be much shorter than for central shutters.
Focal plane shutters have the advantages of allowing the use of interchangeable lenses without requiring the expense of a separate shutter for each lens.

umno anjing said...

slm tuan rumah. kena belasah nampak.. keh..keh..keh..keh.
..........
TBO ni pun satu bingai,,, dah org tu kata menyampaikan info.. dari mulut ke mulut.. nak bukti mcmana.. bukan ada rakaman suara pun. bistu klau org pertikaikan hadis2 rasulullah yg ustaz2 sampaikan tu, boleh ke klau org kata mana rakaman suara rasulullah berkata mcm tu? bodoh la ko ni.. xnak percaya xper la, bkn org paksa pun. bistu klau ada ustaz jakim yg kata taik tu sedap dan halal ko pun mkn je la eh...sbb klau ustaz jakim mesti x bohong punya kan? tu la yg org suruh ko gunakan akal yg Allah pinjamkan tu bongok...!!!!
........
bila nak tegakan fakta sebut nama ustaz tu la ustaz ni la... apa ustaz ni maksum ke.....? meluat aku dgn org bergelar ustaz ni., cakap kluar bunga, buntut penuh taik. Klau setakat cerita pasal ustaz JAKIM ni hentikanlah... berapa ramai ustaz jakim yang beli kereta secara hutang dan bergelumang dgn dosa riba...? woi mangkok.... babi pun boleh samak.. dosa riba igt senang terampun ke...??? ustaz akhir zaman.. kerja nak dpt gaji jer bkn nak tegakan syiar agama pun. aku ni ramai kawan ustaz. tapi ustaz sbb ada sijil je.. time ceramah mengalahkan malaikat... hakikatnya kaki disco, kaki zina, kaki judi, kaki blue dan mcm2 kaki lagi... poodah sama hang punya ustaz tu....!!!!
..........
"bimbang merosakan perniagaan mereka yg terlibat??".. woi laanat TBO... dah namanya pun boikot... mmg la dgn tujuan nak merosakkan ekonomi@perniagaan mereka tu bongok...!!!!!! apa la punya bangang ayat ko ni...!!!
.............

BUJANG SUSAH said...

Salam sahabat..

Dari Abu Hurairoh rodhiallohu ‘anhu, sesungguhnya Rosululloh sholallahu ‘alaihi wa sallam pernah bersabda: “Barang siapa yang beriman kepada Alloh dan hari akhirat, maka hendaklah ia berkata baik atau diam. Dan barang siapa yang beriman kepada Alloh dan hari akhirat, maka hendaklah ia memuliakan tetangganya. Dan barang siapa yang beriman kepada Alloh dan hari akhirat hendaklah ia memuliakan tamunya.” (HR. Bukhori dan Muslim)

Terima kasih sahabat semua..

Anonymous said...

tbo ni bukan tokeh kilang tu assafdiyah, tp dia ni puak2 hassan ali, nasa, roslan sms dan kalid samad. puak2 UG. ahli PAS tapi jiwa umno.

Teluk Bakong said...

Salam
salam

Sedapnya mulut hangpa tak de insuran apa, perjuangan Islam apa le yg cuba dibawa ni, aku dah kata ni bukan masalah mulut ke mulut, ni dah masuk blog dan dah dibaca oleh semua orang. Kalau tak pasti check dulu jangan main belasah je. Lepas tu tuduh TBO bingai lah ada saham lah, TBO hanya ingin menegur jangan kita memfitnah selebihnya terpulang lah kepada tuan-puan semua. Kalau nak rasa terus menyebarkan fitnah teruskan lah posting ni.

Kepada UMNO anjing saya tahu anda "hardcore" UMNO anda kan spin isu ini untuk kutuk ulama, lihatlah apa yang tuan tulis .

Assafdiyah- saya call anda berkali-kali tapi tak dijawab, kenape ya


nah amik ni

Sardin Dalam Sos Tomato Ayam Brand adalah HALAL
January 22nd, 2010 | Author: admin | Edit


Assalamualaikum.

Tuan / Puan,

Terima kasih kerana menghubungi pihak kami dan memberitahu kami mengenai emel internet palsu yang berniat jahat bahawa Sardin Dalam Sos Tomato Ayam Brand mengandungi bahan tidak HALAL seperti daging katak.

Kami ingin menegaskan di sini bahawa emel yang tuan/ puan terima itu adalah tidak benar dan merupakan kenyataan fitnah yang menyatakan produk Sardin Ayam Brand dalam Sos Tomato mengandungi bahan-bahan tidak HALAL seperti daging katak.

Bagi pengetahuan pihak tuan / puan, mengikut regulasi undang-undang pemakanan di Malaysia dan Singapura, adalah wajib untuk menyatakan semua bahan-bahan yang terkandung dalam senarai pemakanan setiap label.

Tidak terdapat bahan-bahan lain dalam semua produk Ayam Brand selain dari apa yang tertera di atas label produk tersebut.

Kami mengesahkan di sini bahawa bahan-bahan dalam Sardin dalam Sos Tomato Ayam Brand adalah seperti yang tertera pada Senarai Pemakanannya iaitu ikan sardin, pes tomato, minyak kelapa sawit, gam xanthan ( sebagai kondisioner pemakanan ) dan garam. Tiada terdapat bahan-bahan lain yang tidak dinyatakan.

Semua produk Ayam Brand adalah disijilkan HALAL, dibawah naugan perbadanan-perbadanan HALAL mengikut negara-negara yang mengeluarkan produk tersebut.

Semua produk Ayam Brand yang dikeluarkan di Malaysia adalah disahkan HALAL oleh JAKIM ( Jabatan Kemajuan Islam Malaysia ). Kilang kami di Malaysia , Taiping adalah disijilkan HALAL oleh JAKIM dan hanya dibenarkan untuk mengeluarkan produk-produk HALAL.

Nombor Sijil HALAL untuk produk Sardin Dalam Sos Tomato dan Mackerel Dalam Sos Tomato Ayam Brand adalah : 006835A . Manakala, nombor rujukan JAKIM adalah : JAKIM / (22.00 ) / 492 / 2 / 1 / 014-07/2005 (SJ1). Pihak tuan / puan boleh menghubungi pihak JAKIM untuk memeriksa kesahihan sijil-sijil tersebut di www.islam.gov.my ataupun menghubungi 03-88864000 / 03-83150200. Sila rujuk nama syarikat – A. Clouet & Co (KL) Sdn. Bhd.

Pengurusan dan pengawalan semua Pensijilan HALAL dan prosedur-prosedurnya adalah dibawah naugan Head of Ayam Brand Halal Department.

Kami ingin mengingatkan semua pengguna bahawa penyebaran kenyataan-kenyataan palsu terutamanya yang bertujuan untuk menakut-nakutkan pengguna mengenai produk makanan adalah salah disegi undang-undang jenayah dan pihak kami tidak akan ragu-ragu untuk mengambil tindakan terhadap mereka yang berbuat demikian.

Kami berbesar hati jika pihak tuan / puan sebagai muslimin dan muslimat yang bertanggungjawab boleh mengedarkan emel ini kepada sesiapa yang telah menerima emel palsu tersebut untuk mengurangkan kebimbangan mereka.

Memandangkan keseriusan maklumat palsu ini, kami akan juga menghantar emel ini kepada alamat-alamat email yang terkandung dalam emel-emel yang kami terima.

Akhir sekali, terima kasih kerana sokongan pihak tuan/ puan terhadap produk barangan Ayam Brand.

Sila rujuk kepada saya sekiranya terdapat sebarang pertanyaan atau maklumat selanjutnya.

Wassalam.

Yang Benar,

Encik Mohammad Hisham Talib
Head of Ayam Brand Halal Department
A.Clouet & Co (KL) Sdn. Bhd.
Tel : 05-895 8811 ( Direct line )

ASSAFDIYAH said...

assalamualaikum
kepada telok bakong...

jgn call atau ganggu saya lagi.
kalau marah saya minta maaf.

bujang susah. tolong delete komen saya. saya tak suka ada blogger mcm telok bakong sampai call ganggu saya. emosional.



assafdiyah

Husin Husaini said...

MasyaAllah ya akhi..isu hangat ni...wallahua'lam...Allah Lebih Maha Mengetahui...jgn sampai bertelingkah sesama manusia...eeeiii geli tengok gambar katak tu...

rental mobil said...

gimana ya rasanya
enak tidak

umno anjing said...

Keh..keh..keh..keh... sudah la tbo, kalau ubi katakan ubi tidak aku tertampi tampi. kalau UG katakan UG tidak aku termaki maki.... keh..keh..keh... alah, tinggal sebut halal pastu tunjuk sijil jer bukan susah pun.. master, phd pun org boleh beli nikan pulak sijil halal... dunia akhir zaman oiii.. ada duit semua boleh jadi.. pastu yg dirujuk pun org yg kerja kat situ plak tu.. bangang..!! ni sama la mcm kes hasan ali.. konon nak bersihkan nama tapi panggil blogger2 pro umno jer dtg buat press conference untuk hentam kepimpinan pas.. bodoh punya hasan ali.. sama bodoh dgn tbo...!!! hangpa xnak percaya hangpa punya pasai laa... awat nak panggil org lain ikut hangpa punya pendapat no... bangang punya tbo...!!! pastu siap call2 org lagi.. x tau malu ka...? woi mangkok ni ka cara hang dalam PAS tarbiyahkan org lain...??? mcm laanat la hang ni...!!! langsung xder adab..!!! baguih ko jadi mcm aku jer.. klau aku maki ko pun aku bukan ahli semua parti2 bangang dalam malaysia ni...bodoh...!!!

Teluk Bakong said...

ASSAFDIYAH said...
assalamualaikum
kepada telok bakong...

waalaikumusalam

jgn call atau ganggu saya lagi.
kalau marah saya minta maaf.
.............................
saya tak call dah dan tak mahu ganggu anda lagi cuma nak clarify dengan tuan kenapa kata TBO ada share, bila saya call kenapa lak "gubra", saya nak diskus nape lak kelam kabut dan marah2, org Islam dia akan bertanggungjawab dengan apa yang dia perkatakan.... dah le saya dah maafkan.
.................................
bujang susah. tolong delete komen saya. saya tak suka ada blogger mcm telok bakong sampai call ganggu saya. emosional.

Nape lak nak delete, kalau dah delete bagus gak, saya pun tak suka ada bloggers macam ASSAFDIYAH yang suka menuduh orang lain, bila minta clarify " gubra" dan kelam kabut, siapa yg emosional kak oooii.

MissXYZ said...

salam..
ermm. betol lah daging katak manis... kwn sy y berbangsa cina penah gtau...
sekadar info..

umno anjing said...

missXYZ... mana buktinya yang mengatakan daging katak tu manis...? siapa nama kawan cina anda tu...? no ic dia..? alamat..? email..? no hp dia...? ada rakaman suara x..? atau bukti secara sains...? mana tau kawan anda tu tipu jer ke...? bagi la no hp dia.. tbo nak call ni... keh..keh..keh..keh...

Anonymous said...

adoii2...panas btl isu ni..tergelak sy baca komen2 kat sini..BS post en3 ni sekadar nak kongsi ilmu/informasi..yg selebihnya kita perlu fikir sendiri..sentiasa berwaspada..benar atau x en3 ni hanya Allah yg maha mengetahui..

Mr K said...

Mcm biasa la. Orang melayu mmg suka post benda2 yang panas tak kisah la fitnah atau tak.

Dah tuhan kasi otak, fikirkan samaada tu fitnah atau tak. Dah kalau bukti tu tak kukuh, tak perlulah sebarkan. Tak pasal2 nak sebar fitnah. Dah tu tak reti mengaku.

Then bila ada org tak setuju je dgn apa yang ditulis kat blog ni, terus akan ada anjing datang maki2. apa la punya islam org sekarang.

umno anjing said...

yer laa.. pastu ada jer mr K datang spt ustaz... mulut berbunga buntut penuh taik... keh..keh..keh..

Anonymous said...

kalau dh was-was baik x yah mkn
lg snang, cri alternatif lain

izazin said...

Hahahah padan muka, jolok lagi sarang tebuan.Dulu sedap mulut kau mengata aku.Kalau nak fitnah org tu sedor-sedorlah, jgn main blasah je.

umno anjing said...

keh..keh..keh..keh... izazin bangang.. si tbo bodoh tu rujuk kat sapa.. org yg kerja kat ayam brand jugak kan...

Encik Mohammad Hisham Talib
Head of Ayam Brand Halal Department
A.Clouet & Co (KL) Sdn. Bhd.

Kalau dah dia kije kat situ.. klau ada babi sekalipun xkan la dia nak bgtau ... mmg la dia kena pertahankan.. cari makan beb... bongok la ko ni...!!! ko ni mulut mcm buntut ayam laa... keh..keh..keh..keh... mcm ko jugak kan.. cari makan dgn dunia hiburan, mesti la ko kata x menutup aurat dan terloncat2 atas pentas tu wajib hukumnya kan..kan..kan..kan.. keh..keh..keh..keh..

BUJANG SUSAH said...

"Dari Abu Abdullah An-Nu'man bin Basyir ra katanya: saya telah Mendengar, Rasulullah SAW bersabda:" Sesungguhnya yang halal itu terang (jelas) dan yang haram itu terang, dan di antara keduanya Terdapat pula pekara-pekara yang syubahat (tidak terang halal atau haramnya) yang tiada diketahui oleh orang ramai. Orang yang memelihara dirinya dari pekara-pekara yang syubahat itu adalah seperti orang yang Melindungi agama dan kehormatan dirinya. Orang yang tergelincir ke dalam pekara syubahat itu akan tergelincir masuk ke dalam pekara haram. Laksana seorang pengembala di pinggir sebuah tempat larangan, yang akhirnya lalai dan masuk ia ke dalam tempat larangan itu. Adapun bagi setiap raja sebuah tempat larangan, dan tempat larangan Allah itu adalah pekara-pekara yang diharamkanNya. dan ketahuilah pada setiap jasad itu seketul daging. Andainya ia baik, Baiklah seluruh jasad itu dan sekiranya ia rosak maka rosaklah seluruh jasad itu. Itulah hati. "


Dari Abu Muhammad, Al-Hasan bin Ali bin Abu Talib, cucu Rasulullah SAW dan kesayangannya ra yang berkata: "Aku Menghafal dari Rasulullah SAW: 'Tinggalkanlah apa yang meragukanmu kepada yang tiada meragukanmu."


Daripada Sa’ad bin Abi Waqash r.a. berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: Tidak akan terjadi kiamat, sebelum muncul suatu golongan yang mencari makan melalui lidah-lidah mereka, seperti sapi yang makan dengan lidah-lidahnya.
(Riwayat Ahmad)

Aya Whitetea said...

Saya sokong TBO sebab fitnah ada dimana2. Jangan asik kita mempercayai khabar angin . kadang2 tu propaganda aja. Nak membuat kita memboikot sesuatu barangan . Bagi orang islam , isu haram halall ni sensitif. sebab makanan yang kita makan adalah mendarah-daging. Tapi jika ia adalah fitnah, bukankah berdosa perbuatan kita. Cuba siasat secara ilmiah , bukan pakai redah sahaja. Cari bukti baru sebarkan maklumat yang benar. Tak takut ke memula niat kita suci, menyebarkan ilmu tapi disebabkan kejahilan kita menjeremuskan kita pula.
TBO cuma memberi teguran sahaja. Bukan menghina mana2 pihak.

Anonymous said...

naseb baek ak x mkan aym brand..
mhal dow...x mampu ak...hahaha
ak kalo minum milo msti ade minyak..
ak ngat sbb cecah ngan biskut kering kot..
sbb 2 berminyak..
hahaha

Anonymous said...

sy skong TBO,,,
nie bkn nye info yg btol,nie lbih kpd ftnah coz korang ckp nie xde bukti n saksi.yg ade pon,bukti n saksi yg direka,sbab 2 la x brani nk sbut nme pgwai n jbtan yg wat serbuan 2 kn???kalo dh btol,watpe nk sorok2 lg??mncari yg hlal 2 adlh fardhu bg kite.

mak_ngoh_selamoh said...

adoi lah...letih mak ngoh baca cite nih..yg mmg haram kenapa tak dihentikan..yg xtau hujung pangkal halam haram itu yg disibukkan...

apa2 pun..klu rasa ragu ttg makanan tu..jgnlah makan..klu anda yakin..makanlah

Anonymous said...

mak ngoh,yg dtg kn kraguan kt kite 2 syaitan...kalo dh sume org ragu2,sape yg ssah??msti la syrikat 2 kn??sape yg wat syrikat 2 ssah???org yg wat fitnah nie la???adoiii,,,
walaupon org yg tlis blog nie kate nie bkn fitnah,tp kalo xde bukti,leh jd ftnah r kn,,,adooiii..-KAKA-

Anonymous said...

Keh..keh..keh..keh... ceritanya mudah jer.. tuan punya kilang nak kaut keuntungan. ustaz yang jadi penasihat nak jaga periuk nasi. si bodoh2 TBO dan penyokongnya ni plak bukan tuan kilang atau kerja kat kilang tu tp mereka peminum milo dan pemakan sardin tegar. Alo bro.. lu org xyah sembang laa.. hidup xyah hipokrit. gua meluat laa.. lu nak makan lu makan la sorang xyah dok ajak org makan sama. org xnak makan org punya pasal laa.. klau lu katakan babi tu x haram sekalipun lu punya pasal laa. gua benci la dgn org hipokrit ni.. ada kepentingan pada diri sendiri tonggang terbalik nak pertahankan.. lu org mati lagi baik laa...!!!

Anonymous said...

g jhanam r lu,,,

Anonymous said...

g jhanam r lu,,,

tour ke china said...

salam kenal

sewa mobil di surabaya said...

info yang bagus

Anonymous said...

sous linfluence de la levure de biere, achat viagra pfizer, On nomme amide tout corps azote neutre, con las condiciones anteriores cialis barato, valido concebir una variedad ilimitada de, Stylobates morchellacformis Fr. viagra pfizer, la cuticola ha struttura regolare, so krystallisirt sie als Acidum phosphoricum, cialis tadalafil, Leber braunroth mit geringem

Anonymous said...

[url=http://is.gd/4U92ev][img]http://stomsk.ru/pics/spymobile.ol1[/img][/url]
[url=http://worldwariiasia.webs.com/apps/profile/109034678/]Cell Phone Tracking Software Free Download Pc[/url] [url=http://archive.org/details/hildcothepost/] Trace Imei Number Software Free Download [/url] http://chicksalongthecanal.webs.com/apps/profile/109034678/ how to find my lost cell phone with gps best android mobile spy software monitor kids text messages verizon cars 2 spy shifters master spy kids games to play spy tools mobile phones free download
Monitor Mobile Phone Usage
Iphone App Monitoring Text Messages
http://kaishow.tank.jp/kaishow/cgi-bin/20111014bbs/imgboard.cgi http://revengenovel.com/ free sms spy software for mobile phones spy on mobile number free trace a mobile phone location with google latitude smartphone spy apps free spy software for nokia
[url=http://finngamer.webs.com/apps/profile/109034678/]Iphone Parental Monitoring Text Messages [/url] [url=http://angkor-wat-andy.webs.com/apps/profile/109034678/]Spy Sms Iphone Uk[/url] [url=http://inpl-spe.webs.com/apps/profile/109034678/]Gps Mobile Phone Tracker Free Download[/url] [url=http://archive.org/details/lingtrowypin/]Buy Mobile Spy Online[/url] http://riderclubbaseball.webs.com/apps/profile/109034678/ free cell spy freeware international spy museum hours of operation cell phone spyware free iphone spy phone free download mobile mobile spy for android free free download ultimate bluetooth mobile phone spy 2009

Kanya Kulap said...

[-] Cerita Sex Dewasa - Malam Ultahnya Dewi
[-] Cerita Sex Dewasa - Sempitnya Memek ABG SMP
[-] Cerita Sex Dewasa - Adik Qu Merenggut Perawan Qu
[-] Cerita Sex Dewasa - Anak Pembantu Qu Yang Memuaskan Qu
[-] Cerita Sex Dewasa - Gara Gara Hujan Mendadak
[-] Cerita Sex Dewasa - Gadis SMA Berjilbab Dengan Pembantunya
[-] Cerita Sex Dewasa - Akibat Obat Perangsang
[-] Cerita Sex Dewasa - Nikmatnya Teman Catting_Qu
[-] Cerita Sex Dewasa - Tante IVONE Yang Janda
[-] kata kata
[-] Cerita Sex Dewasa Gadis SMA Berjilbab
[-] Cerita Sex Dewasa - Bidan Muda Yang Cantik
[-] Cerita Sex Dewasa - Tubuh Tante_Qu Memang Nikmat
[-] Foto Bugil - Gadis Bule Mandi Telanjang
[-] Foto Bugil - Cewek Arab Berjilbab
[-] Foto Bugil - Belahan Dada Tante Nissa Hot
[-] Foto Bugil - ABG Cantik Di Kolam Berenang
[-] Foto Bugil - Memek Anak SMP Belum Berbulu
[-] Foto Bugil - Tante Silvia Di Grepe Memeknya Sebelum ML
[-] Foto Bugil - Cewek Arab Lagi Pamer Memek
[-] Foto Bugil - Tante Sexy DI Kamar Mandi
[-] Foto Bugil - HOT dan Terpanas
[-] Foto Bugil - Pantat Montok
[-] Foto Bugil - Anak SMP Dengan OM om