Bismillahir-Rahmanir-Rahim.. Assalamualaikum... Kepada para pengunjung. Tujuan blog ini di wujudkan adalah untuk berkongsi ilmu dan maklumat. Posting-posting dari blog ini tidak terbatas pada satu-satu bab. Ia lebih kepada mengikut citarasa hamba sendiri. Harap maaf jika tidak memenuhi kehendak jiwa serta keselesaan para pengunjung yang berlainan idealogi. Namun hamba tetap menyediakan berbagai label infomasi ( scroll down pada sidebar dibawah dan lihat pada "LABEL" ) untuk dimanfaatkan bersama. Semoga dapat memberi manfaat pada kita semua insyaAllah. wassalam.

JANGAN LUPA TINGGALKAN LINK SUPAYA SENANG AKU NAK MELAWAT DAN FOLLOW KORANG BALIK.. INSYA ALLAH.

Friday, January 1, 2010

PANTUN MARI SEMBAHYANG

بسم الله الرحمن الرحيم



Pantun Mari Sembahyang yang sungguh manja sekali ……….

Apasal la aku malas sembahyang,
Tuhan kasi aku jasad siap dengan bayang - bayang,
Bukan ke lebih beruntung daripada tiang,
Berdiri tanpa roh malam & siang...

Apasal la aku malas sembahyang,
Kerja dah best keluarga pun dah senang,
Negara pun dah aman tidak lagi hidup berdagang,
Takkan lima minit lima waktu aku tak boleh luang.....

Apasal la aku malas sembahyang,
Tuhan kasi otak supaya aku tak bangang,
Tuhan kasi ilmu boleh fikir susah senang,
Tuhan kasi nikmat kenapa aku tak kenang...

Apasal la aku malas sembahyang,
Main bola aku sanggup sampai petang,
Beli tiket konsert aku sanggup beratur panjang,
Apa la aku ingat masuk syurga boleh hutang...?

Apasal la aku malas sembahyang,
Aku kena ingat umur Kita bukannya panjang,
Pagi Kita sihat petang boleh kejang,
Nanti dalam kubur kena balun sorang - sorang....

Apasal la aku malas sembahyang,
Siksa neraka Cuba la aku bayang,
Perjalanan akhirat memang terlalu panjang,
Janji Allah Taala akan tertunai tak siapa boleh
Halang!!!

P/s: 4wad laa ape Lagi!!..hehehe. Dah solat ke belum??? Pastu gi lah solat…. Renung2kan Dan Selamat BeramaL!!... ..

UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

12 comments:

ijoks2009 said...

Pantun dan gambar sama-sama hebat.
Gambar pasukan mana tu?
Kalau lah dpt dilihat suasana tu kt padang bola malaysia,alangkah indahnya suasana.

fARaH rAhIM said...

insaf jer..(",)

mizaranun said...

sempoi je pantun tp menginsafkan....huhuhu

~selamat beramal sume..^^,

ZOOL@TOD said...

Ini bukan pantun, lebih kepada puisi seloka.

Kalau pantun belakangnya tak boleh sama semuanya. Contohnya:

Dua tiga kucine berlari
Mana nak sama si kucing belang
Dua tiga boleh ku cari
Mana nak sama cik adik seorang

Sekadar berkongsi sedikit ilmu pantun. He.. he.. he..

~ana SoLehah~ said...

sangat kreatif lagi inovatif..hehe

T___T hehe

BUJANG SUSAH said...

Yer cikgu zool... maaf lerr.. maklum ler kita ni koboi brand.. puisi seloka pun bantaikan pantun jer.. ni belum my babah komen lagi ni.. hehehhe... thanks 4 yr info...

Terima kasih juga pada sahabat pengunjung baik yg meninggalkan komen ataupun yang meninggalkan dunia. hehehehe

Anonymous said...

salam.mtk izin copy pantun/seloka tu ye. tq.

nikiysa said...

aiyarkkk..
cam penah bace je pantun ni sbelom nih..
adessss...
copy ka?

BUJANG SUSAH said...

copy laa.. xkan teh plak... hehehe

miSs_purpLiSh said...

nak coffee jugak.. bleyyy? hik2..

LyanaSyaZam said...

salam...minta izin copy paste ke blog saya yer...utk renungan bersama..

♥♥♥ tEroMpaH_ mAwArrKu♥♥♥ said...

saya pon nak teh jgk laa
hehehe...thks...