Bismillahir-Rahmanir-Rahim.. Assalamualaikum... Kepada para pengunjung. Tujuan blog ini di wujudkan adalah untuk berkongsi ilmu dan maklumat. Posting-posting dari blog ini tidak terbatas pada satu-satu bab. Ia lebih kepada mengikut citarasa hamba sendiri. Harap maaf jika tidak memenuhi kehendak jiwa serta keselesaan para pengunjung yang berlainan idealogi. Namun hamba tetap menyediakan berbagai label infomasi ( scroll down pada sidebar dibawah dan lihat pada "LABEL" ) untuk dimanfaatkan bersama. Semoga dapat memberi manfaat pada kita semua insyaAllah. wassalam.

JANGAN LUPA TINGGALKAN LINK SUPAYA SENANG AKU NAK MELAWAT DAN FOLLOW KORANG BALIK.. INSYA ALLAH.

Saturday, November 21, 2009

BERPAKAIAN TAPI TELANJANG

بسم الله الرحمن الرحيم


Gambar Hiasan


Kita berpakaian untuk melindungi tubuh, untuk nampak lebih berketerampilan, juga sebagai melaksanakan sunnah yang dianjurkan Islam. Namun tidak semua konsep berpakaian menepati syariat, malah ada ketikanya ia mendatangkan ‘bala’ pula kepada kita. Ini sama seperti pesan Rasulullah lewat hadis baginda;

Daripada Abu Hurairah r.a., katanya Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud, “Ada dua macam penghuni neraka yang kedua-duanya belum kelihatan olehku. Pertama, kaum yang memiliki cambuk seperti ekor sapi yang digunakan untuk memukul orang lain. Kedua, wanita yang berpakaian tetapi sama seperti telanjang (kerana pakaiannya tidak menutup aurat, nipis dan mendedahkan bahagian yang tidak sepatutnya dilihat bukan muhrim) dan wanita yang mudah dirayu dan juga suka merayu. Wanita tersebut tidak dapat masuk syurga, bahkan tidak dapat mencium bau syurga, padahal bau syurga itu dapat dicium dari jarak yang sangat jauh.” (Sahih Muslim)

Salah satu budaya malang yang menimpa wanita Islam dewasa kini ialah budaya berpakaian tetapi telanjang. Kebanyakan wanita hari ini berpakaian mengikut fesyen walaupun ada sesetengah fesyen yang dikenakan amat bertentangan dengan syariat Islam. Ada sesetengah wanita pula menyangkakan bahawa dengan bertudung, mereka sudah menutup aurat, sedangkan apa yang mereka sarungkan di tubuh badan mereka hanyalah pakaian yang nipis melayang ataupun yang ketat dan sendat seperti nangka dibalut dan nampakkan segala-galanya. Ada juga yang menenakan tudung tetapi menampakkan lengan (short sleeve). Sesetengahnya pula berbaju pendek/singkat hingga menampakkan seluar dalam, bentuk ‘V’ line dan lurah ‘bumper’ mereka.

Diriwayatkan oleh Abu Daud dari Aisyah r.a. bahawa ketika Asma’ binti Abu Bakar r.a. bertemu dengan Rasulullah SAW, ketika itu Asma’ sedang mengenakan pakaian tipis, lalu Rasulullah SAW memalingkan muka seraya bersabda, “Wahai Asma’! Sesungguhnya, jika seorang wanita sudah sampai masa haid, maka tidak layak lagi bagi dirinya menampakkannya, kecuali ini ...” (baginda mengisyaratkan pada muka dan tangannya).

Kenapa wajib menutup aurat? Jawapannya ada dalam al-Quran, Allah SWT telah berfirman yang bermaksud, “Hai Nabi katakanlah kepada istri-istrimu, anak-anak perempuanmu dan istri-istri orang mukmin: "Hendaklah mereka mengulurkan jilbabnya ke seluruh tubuh mereka." Yang demikian itu supaya mereka lebih mudah untuk dikenal, karena itu mereka tidak diganggu. Dan Allah adalah Maha pengampun lagi Maha penyayang.” (Surah al-Ahzab [033], ayat 59)



Ciri-ciri pakaian Muslimah :

1. Tudung mestilah labuh menutupi dada dan tidak jarang/nipis
2. Baju mestilah labuh dan longgar
3. Lengan baju panjang sehingga pergelangan tangan
4. Kain/seluar yang dipakai mesti panjang sehingga ke buku lali (mata kaki)
5. Kasut yang tidak berbunyi (sekiranya hendak memakai kasut yang bertumit tinggi, pastikan tumitnya diperbuat daripada getah)
6. Memakai sarung kaki

Dalam urusan berdandan atau berhias-hiasan bagi golongan isteri juga haruslah dilakukan menepati syariat seperti mendapat izin suami terlebih dahulu. Ini ditegaskan Rasulullah SAW seperti yang diceritakan daripada Asma Abu Bakar mengenai seorang wanita yang datang bertanya kepada Rasulullah, “Saya mempunyai kemusykilan. Berdosakah kalau saya berdandan dengan harta suami yang belum diberikannya kepada saya?” Balas Rasulullah SAW, “Orang yang berdandan dengan apa yang belum diberikan suaminya, sama dengan memakai dua helai baju palsu (penuh dosa).” (Sahih Muslim)

Renung-renungkan!


UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.

56 comments:

ijoks2009 said...

Bagus entry ni.

sis_nita said...

isk..

sedih melihat remaja dan wanita skrg..

bagi mereka aurat tidak penting..

semoga ALLAH tidak murka..

:(

Anonymous said...

Perghh... gambar tu.. fauziah ahmad daud tu.. baik telanjang jer..

melatidaisy said...

salam akhi..

syukran ats entry ini..sgt bermanfaat..patut d baca oleh semua wanita diluar sana..yg kebanyakannya bukan x tau, tp perlu di ingatkan sentiasa..

zahidahadi said...

peringatan untuk diri sye sndiri;)

bgos post niyh;)

MY MEMORIES said...

semoga menjadi peringatan yang berguna buat aku...ya Allah,lindungi lah aku,hambamu yang lemah ini.....

Anonymous said...

assalamualaikum..nasihat anda da baik..tp 1 jer,sy nk tegur..jgn letak gmbr(fauziah ahmad daud),kerana anda turut sama sebarkn bentuk tubuh dia..nasihat da bgus,tp jgn aibkn org dgn letak gmbr mcm tu..sy mtak maaf lau terasa..wassalam..

Anonymous said...

buy cialis online cialis купить в киеве - cialis price pattaya

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol medication purchase - tramadol 50 mg a narcotic

Anonymous said...

buy tramadol online how much tramadol dosage - buy tramadol overnight delivery no prescription

Anonymous said...

xanax online xanax with high blood pressure - meloxicam xanax drug interactions

Anonymous said...

xanax buy online no prescription buy xanax online discover card - buy cheap xanax online with no prescription

Anonymous said...

carisoprodol 350 mg carisoprodol 350 mg muscle relaxer - soma carisoprodol drug interactions

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol addiction blue light - buy tramadol visa

Anonymous said...

where to buy xanax online no prescription xanax vs generic brands - super cheap xanax

Anonymous said...

generic xanax order xanax without rx - xanax bars do you

Anonymous said...

buy carisoprodol carisoprodol tablets 350mg - carisoprodol 1400 mg

Anonymous said...

xanax online where can i order xanax in u.s. - xanax vs prozac

Anonymous said...

generic xanax xanax 1 mg and weed - is it illegal to buy xanax online from the us

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol for dogs post surgery - buy cheap tramadol online cod

Anonymous said...

buy tramadol online buy cheap tramadol online no prescription - tramadol dosage for high

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol withdrawal runny nose - tramadol online pharmacy overnight

Anonymous said...

xanax online xanax bars lil wayne - xanax side effects in weight

Anonymous said...

buy cialis online cialis street price - cialis 5mg. price in usa

Anonymous said...

buy xanax what does xanax high do - xanax drug maker

Anonymous said...

buy cialis online buy brand name cialis online - cialis online ricetta

Anonymous said...

buy cialis online cialis coupons printable - cialis online free sample

Anonymous said...

buy cialis cheap online cialis online daily - buy cialis online consultation

Anonymous said...

xanax online xanax valium high - buy xanax online prescription

Anonymous said...

buy tadalafil online buy cialis jelly - cialis coupon cvs

Anonymous said...

buy cialis from canada buy cialis with no prescription - buy cialis for cheap

Anonymous said...

buy cialis online cheap order cialis paypal - buy cialis online without rx

Anonymous said...

http://buytramadolonlinecool.com/#30807 tramadol dosage and dogs - tramadol 50mg tablets uses

Anonymous said...

http://buytramadolonlinecool.com/#56411 tramadol hcl capsules 50mg - forum buy cheap tramadol

Anonymous said...

http://buytramadolonlinecool.com/#28875 break tramadol addiction - buy tramadol online mastercard

Anonymous said...

http://landvoicelearning.com/#62431 order tramadol with mastercard - buy tramadol online usa

Anonymous said...

http://buytramadolonlinecool.com/#56411 cheap tramadol fedex overnight - tramadol hcl usage

Anonymous said...

http://landvoicelearning.com/#51438 tramadol hcl used for depression - much tramadol overdose dog

Anonymous said...

http://buytramadolonlinecool.com/#28875 tramadol ultracet dosage - tramadol hcl er 200 mg tab

Anonymous said...

buy tramadol tramadol hydrochloride sr 100mg - buy tramadol texas

Anonymous said...

http://landvoicelearning.com/#21906 tramadol buy 100 mg - tramadol ultram er

Anonymous said...

learn how to buy tramdadol tramadol hcl 50 mg muscle relaxer - safe order tramadol online

Anonymous said...

ways to buy ativan online ativan overdose+hospital - buy ativan online cheap

Anonymous said...

cheapest xanax buy xanax with american express - is it illegal to buy xanax online

Anonymous said...

http://ranchodelastortugas.com/#71453 xanax dosage for recreational use - xanax bars what do they do

Anonymous said...

http://staam.org/#37708 tramadol overdose wiki - tramadol withdrawal valium

Anonymous said...

http://ranchodelastortugas.com/#37284 buy xanax online discover card - drug interactions with xanax and vicodin

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol withdrawal day 5 - tramadol with no prescription needed

Anonymous said...

http://staam.org/#90723 tramadol controlled substance - tramadol dosage high

Anonymous said...

http://staam.org/#56821 tramadol yahoo - tramadol hcl webmd

Anonymous said...

buy xanax online order xanax overnight online - 20mg hydrocodone and 1 mg xanax

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol 500mg - buy tramadol online pharmacy

Anonymous said...

buy xanax bars buy xanax online from u.k - xanax 1 mg side effects

Anonymous said...

http://bayshorechryslerjeep.com/#2902 xanax withdrawal signs - xanax drug for sleep

Anonymous said...

xanax no rx xanax miracle drug - xanax g3720

Anonymous said...

buy xanax online signs drug abuse xanax - xanax for anxiety flying