Bismillahir-Rahmanir-Rahim.. Assalamualaikum... Kepada para pengunjung. Tujuan blog ini di wujudkan adalah untuk berkongsi ilmu dan maklumat. Posting-posting dari blog ini tidak terbatas pada satu-satu bab. Ia lebih kepada mengikut citarasa hamba sendiri. Harap maaf jika tidak memenuhi kehendak jiwa serta keselesaan para pengunjung yang berlainan idealogi. Namun hamba tetap menyediakan berbagai label infomasi ( scroll down pada sidebar dibawah dan lihat pada "LABEL" ) untuk dimanfaatkan bersama. Semoga dapat memberi manfaat pada kita semua insyaAllah. wassalam.

JANGAN LUPA TINGGALKAN LINK SUPAYA SENANG AKU NAK MELAWAT DAN FOLLOW KORANG BALIK.. INSYA ALLAH.

Monday, August 24, 2009

KULIAH DHUHA SYAIKH ROHIMUDDIN

Bismillahirahmannirahim..

Kuliah Dhuha oleh Syaikh Rohimuddin Nawawi al-Bantani.

Tarikh: 4 Ramadhan 1430/ 25 Ogos 2009 (Selasa)

Masa: Kuliah Dhuha (bermula jam 10.30 pagi)

Lokasi: Masjid Negeri Shah Alam, Selangor

Tajuk kuliah: Selamatkan Dzuriat Kita - 'Aqidah, Syariat dan Akhlaq.


Pengenalan Ringkas - Syaikh Rohimuddin bin Nawawi al-Bantani.

Beliau dilahirkan pada 8hb Oktober 1965 di Bekasi, Indonesia. Dan merupakan cucu saudara kepada seorang ulama alam Melayu yang terkenal di Mekah iaitu asy-Syaikh Muhammad Nawawi bin Umar al-Jawi al-Bantani atau Syaikh Nawawi Bantan.

Syaikh Rohimuddin mendapat pendidikan awalnya di Pesantren Cirebon Jawa Barat. Seterusnya di Pesantren Lirboyo. Beliau seterusnya melanjutkan pelajarannya ke Universitas Syarif Hidayatullah di Jakarta. Kemudian beliau ke Universiti al-Azhar, Mesir untuk meneruskan pengajiannya. Selain belajar secara formal, beliau juga belajar secara tidak formal dengan para ulama yang terkenal di Indonesia, Mekah dan Mesir.

Antara guru-guru beliau adalah:-

* Ayahanda beliau sendiri – Kiyai Nawawi
* Kiyai Maemun Zuber
* Al-Marhum Kiyai Mahrus Ali
* Al-Marhum Kiyai Umar Sholeh
* Al-Marhum Kiyai Aqiel Siraj
* Al-Marhum Kiyai Syadzeli
* Al-Marhum Syaikh Muhammad Yasin al-Fadani
* Syaikh Yusuf al-Hasani asy-Syadhuli ad-Darqawi
* Syaikh Umar Hasyim
* Al-Marhum Syaikh Mutawalli Asy-Sya'rawi
* Al-Marhum Syaikh Zaki Ibrahim
* Syaikh Ibrahim Al-Khuli
* Dr Saad Jawis
* Al-Marhum Syaikh Gad al Haq
* Syaikh ‘Abdullah
* Syaikh Dr Ali Jum’ah (Mufti Besar Mesir)
* Dan ramai lagi ulama’.Buat masa ini beliau adalah merupakan antara tenaga pengajar merangkap pengetua di Darul Hasani di Mesir, dan merupakan khalifah (muqaddam) kepada Sheikhuna Sidi Yusuf al-Hasani dalam thariqah asy-Syadhuliyah ad-Darqowiyah. Di samping itu, beliau juga giat memberi ta'lim kepada anak-anak Malaysia dan Indonesia yang menuntut di Mesir, di rumah-rumah dan di tempat-tempat organisasi mereka. Beliau juga sering menjadi tenaga pengajar jemputan di pelbagai pesantren dan organisasi. Sering berulang alik dari Mesir - Asia Tenggara untuk memberi tarbiyah dan pengajian khususnya di bidang tasawwuf kepada Ahbab al-Hasani di Malaysia, Singapura dan Indonesia.

Selain dari mengajar, berdakwah, beliau juga aktif di dalam penulisan. Beliau telah menulis beberapa buah buku di dalam siri pengenalan ilmu tasawuf
http://pondokhabib. wordpress. com


UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH. I LOVE YOU FULL.. HA..HA..HA..HA..

0 comments: