Bismillahir-Rahmanir-Rahim.. Assalamualaikum... Kepada para pengunjung. Tujuan blog ini di wujudkan adalah untuk berkongsi ilmu dan maklumat. Posting-posting dari blog ini tidak terbatas pada satu-satu bab. Ia lebih kepada mengikut citarasa hamba sendiri. Harap maaf jika tidak memenuhi kehendak jiwa serta keselesaan para pengunjung yang berlainan idealogi. Namun hamba tetap menyediakan berbagai label infomasi ( scroll down pada sidebar dibawah dan lihat pada "LABEL" ) untuk dimanfaatkan bersama. Semoga dapat memberi manfaat pada kita semua insyaAllah. wassalam.

JANGAN LUPA TINGGALKAN LINK SUPAYA SENANG AKU NAK MELAWAT DAN FOLLOW KORANG BALIK.. INSYA ALLAH.

Monday, August 24, 2009

CAWAN ATAU AIR..?

Bismillahirahmannirahim..
Empat punca hidup manusia tidak tenteram


SEKUMPULAN bekas pelajar sebuah universiti berkumpul menziarahi bekas pensyarah mereka.. Pensyarah itu amat gembira menerima kedatangan bekas pelajar yang berjaya dalam jurusan dan kehidupan masing-masing. Mereka bertanya khabar dengan penuh mesra dan terus terang. Perbincangan berlanjutan sehingga menyangkut kepada permasalahan berbentuk peribadi. Ada yang mengeluh, mengadu dan meluahkan perasaan yang tertekan dengan pelbagai permasalahan, tekanan hidup berkeluarga, dengan rakan di tempat kerja serta masyarakat sekeliling.

Pensyarah itu hanya tersenyum dan terus menuju ke dapur untuk mengambil cawan pelbagai bentuk dan warna. Ada yang dibuat daripada tembikar, kaca dan plastik. Ada yang cantik, penuh hiasan, kelihatan mahal dan ada yang biasa saja dan murah. Pensyarah itu menjemput semua bekas anak murid itu minum menggunakan cawan pilihan mereka.

Apabila semua bekas pelajar itu mengambil cawan yang terisi air, dia pun berkata:
"Jika kamu perhatikan, semua cawan yang cantik dan mahal itu diambil, yang tinggal hanya cawan yang biasa-biasa dan murah! "Begitulah lumrahnya kita hanya akan memilih yang terbaik (menurut pandangan luaran), sebenarnya itulah punca masalah dan tekanan hidup yang kita semua hadapi!"

Apa yang kita perlukan sebenarnya adalah air, bukan cawan itu, tetapi kita secara tidak sedar memilih cawan yang cantik saja! Demikianlah kehidupan ini ibarat air. Kerjaya, wang ringgit dan kedudukan dalam masyarakat semuanya umpama cawan yang beraneka warna itu. Semua itu adalah alat atau pemudah cara untuk meneruskan hidup tetapi kualiti hidup tidak berubah. Jika kita hanya menumpukan perhatian kepada cawan, kita tidak ada masa untuk menghargai, merasakan dan menikmati air itu!

Apa yang pensyarah itu katakan bertepatan dengan apa yang al- Quran bentangkan mengenai jiwa manusia yang selalu berkeluh kesah dan tidak pernah rasa cukup. Pelbagai permasalahan kita berpunca daripada empat perkara:

# Kita hanya memandang dan menginginkan apa yang ada pada tangan orang lain.. Kita tidak nampak atau lupakan nikmat di dalam genggaman kita. Walhal, Allah telah berikan kepada kita. Oleh itu kita tidak rasakan 'keseronokan' atau terasa nikmat dengan pemberian itu.

# Kita terlalu banyak 'komplen' dan komen (mengadu) dan mengeluh serta menyalahkan keadaan sehingga kepada permasalahan sekecil-kecilnya dalam kehidupan dunia ini. Tetapi, kita sering lupa kesusahan dan penderitaan sebenar yang bakal kita hadapi di akhirat kelak.

# Kita terlalu mengejar kemewahan, kemegahan dan glamor kehidupan sehingga melupakan tujuan hidup kita sebenarnya. Inilah sebenar ujian hidup yang kadang kala kita rasakan amat memeritkan untuk dihindari, pada hal kita tahu ganjarannya adalah syurga daripada Allah.

# Kita selalu menganggap kehidupan di dunia ini untuk hidup selama-lamanya. Oleh itu, kita menghabiskan seluruh sumber dalam diri semata-mata untuk membina pengaruh, mengumpul harta dan kemasyhuran diri seolah-olah 'kematian' itu untuk orang lain, bukan untuk kita. Kita lupa semua kejadian akan mati dan walhal akhirat adalah kehidupan abadi.

Oleh itu, dari sekarang kita hentikan perangai suka komplen, komen dan berkeluh kesah. Kita hargailah kehidupan ini. Kita jalani kehidupan sebagai khalifah Allah, melakukan yang makruf, melarang perkara yang mungkar. Kita syukuri nikmat yang ada dan panjangkan nikmat ini kepada orang lain dengan memberikan khidmat menolong dan memudahkan kehidupan orang lain.

Pernah suatu ketika Saidina Ali ditanya oleh seorang lelaki: "Jika diberikan pilihan, mana satukah yang kamu pilih?, kehidupan di dunia atau mati? Jawapan baginda memeranjatkan lelaki itu: "Saya akan pilih kehidupan di dunia, melalui perjuangan dalam kehidupan ini, saya mendapat bekalan untuk mencapai keredaan Allah di akhirat kelak."

Moga seluruh perjalanan hidup kita diredhai dan dirahmati oleh Allah. Apa guna hidup seorang hamba tanpa keredhaan penciptaNYA.

UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH. I LOVE YOU FULL.. HA..HA..HA..HA..

1 comments:

mamamin said...

hurmm...

Cawan cantik.. air pun sedap.. dah tentu.. x percaya tanye pada hati sendiritanye pada tekak.. kalau semua tu pandai bercakap.. sudah tentu jawabnye, air yang dituang dalam cawan cantik diminum mmg sedap..nikmat air itu akan
berganda..

Dari segi saikoloji, Allah menjadikan manusia dengan akal, selain dari pancaindera
Allah menjadikan manusia supaya boleh berpikir dan berusaha untuk menikmati kehidupan yang dianugerahkan olihNYA.. disamping bersyukur manusia berusaha
mencapai kebahagian duniawi juga ukhrawi..

Minum didalam cawan yang cantik, bersih, dan keadaan sekeliling yang bersih dan
teratur, sememangnye memberikan impact yang besar pada manusia.. bukan saja manusia akan merasakan sebuah mencapaian, malah merasakan cara hidup selaras dengan usha keras untuk mencapai kejayaan itu..

Percayalah, setiap benda yang kita gunakan dalam kehidupan seharian sememangnya
memberikan kesan. Memang tidak sesuai kalau menghidangkan tetamu yang dtg kerumah dengan cawan atau gelas plastik.. mmg x salah, tapi x sesuai sedangkan barang-barang yang sesuai itu berlambak dalam rumah, tersusun cantik dalam almari perhiasan. Malahan kita sendiri, beli pinggan mangkuk, cantik2 , atur susun dalam almari, diri sendiri gunakan apa yang ada kat dapur, sebabnye, takut barangan
tu nanti pecah..sayang... mahal beli tu.. [tidak berlaku adil pada diri sendiri.. kesian ]

Moralnya disini, nikmatilah setiap pemberian dari Allah, disamping kita bertaqwa dan beriman kepada NYA..Bersyukur kerana dengan izinNYA kita mencapai satu tahap dimana kita dapat merasakan nikmatnya..

Jangan kita adili manusia itu kerana memilih cawan yang cantik untuk meminum
air didalam nye.. kerana itu mmg sudah lumrah..siapa pun mahukan yang terbaik.

Minum lah didalam cawan yang cantik, makanlah dalam pinggan yang menarik,
keadaan sekeliling yang selesa, kerana kita semua berusaha untuk mendapatkannya..Dan dengan keredhaan NYA, kita mendapat apa yang kita usahakan. nikmatilah..

Cawan plastik dan pinggan plastik mesti ada jugak dalam simpanan, kalau pegi picnic atau camping atau BBQ tepi laut, peralatan yang dibuat dari plastik paling sesuai digunakan..

** singkaplah crita disebalik cawan cantik ini.. semoga anda semua terhibur..