Bismillahir-Rahmanir-Rahim.. Assalamualaikum... Kepada para pengunjung. Tujuan blog ini di wujudkan adalah untuk berkongsi ilmu dan maklumat. Posting-posting dari blog ini tidak terbatas pada satu-satu bab. Ia lebih kepada mengikut citarasa hamba sendiri. Harap maaf jika tidak memenuhi kehendak jiwa serta keselesaan para pengunjung yang berlainan idealogi. Namun hamba tetap menyediakan berbagai label infomasi ( scroll down pada sidebar dibawah dan lihat pada "LABEL" ) untuk dimanfaatkan bersama. Semoga dapat memberi manfaat pada kita semua insyaAllah. wassalam.

JANGAN LUPA TINGGALKAN LINK SUPAYA SENANG AKU NAK MELAWAT DAN FOLLOW KORANG BALIK.. INSYA ALLAH.

Tuesday, July 21, 2009

CARA NAK BUAT ROAMING WINDOWS

Sonang ba itu.... ini hanya untuk tutor jer.. eloknya jangan buat.. dok berputar2 buat org pening jer.. boleh menyebabkan org malas nak masuk blog kita.. hehehe.. khas utk kak zai. Ada dua cara. Untuk cara yg pertama, kita kena edit HTML blog kita. itu kerja yg susah dan melecehkan. Bila nak delete semula terkial2 plak nanti. kat sini aku tunjuk cara yg paling mudah mcmana nak buat. Klau rasa x suka atau dah bosan, bila2 korang boleh buang. noobs pun confirm boleh buat. silakan.

Login ke Blogger

Pilih Layout --> Add Gadget --> HTML/Javascript

Masukkan kod berikut dalam kotak content, kemudian terus save jer:

<script language="JavaScript1.2" src="http://www.geocities.com/yono_pati/roamingwindow.js">
</script>


Dah laa ..tu jer.. yang korang click read more tu korang nak apa lagi ni.. nak ngorat aku ke?

14 comments:

ZOOL@TOD said...

geocities hanya "available" hingga bulan Oktober. Lepas tu yahoo akan me"lupus"kan geocities. Selepas wujub web 2.0, geocities tidak lagi relevan, kebanyakan "surfer" beralih arah ke blogging, FB, Friendster, Myspace dan banyak lagi.

Dalam bahasa mudah, kod yang Bujang Susah bagi ni hanya akan berfungsi sehingga bulan Oktober sahaja.

Sekadar berkongsi maklumat.

zai said...

Laa...kata bagi pening kepala orang len nak buka..tapi apasal ajar diaorang buat mcm blog kak zai lak..nanti semakin ramai yang akan pening dan termuntah bila g blog orang lain..biaq dia orang pening mai blog kak zai dah ler...
eeiii tak fahamla...marah kita nyer blog jadi camtu tapi skang g ajar orang len plak..abislar magic cooperfield blog kak zai dah tak glamer la nanti...rotan baru tau !!!

BUJANG SUSAH said...

Yer.. tima kasih cikgu zool atas info anda...


Kak Zai... saja jer nak pedajal kzk zai...

syahbandar87 said...

thanks..nk bwt jgk la
:)

BUJANG SUSAH said...

buat laa.. malas aku nak masuk blog hang... wakakakaa

HanaKimi said...

ceh, ingat ade lagik..
haha(^^)

Nur Fadiah said...

http://geocities.yahoo.com/
kene hacking dulu baru sambung...

knp awk punye "[+/-] Read more..."
x de link, sy click x de pape???
pelik2..
(*.~)+
hurm...
thx 4 ur in4mation...

BUJANG SUSAH said...

Nur Fadia.. read more sy mmg xder link.. itulah yg baiknya.. jika awk tgk pada entry saya yg panjang2.. bila awk click jer pada read more tu, dia akan terus kluar entry yg selebihnya tanpa window reload semula. cuba awk tgk pada entry saya yg kat atas ni dan try click pada read more..

Nur Fadiah said...

Ciss

Siapalah aKu taNpa-Mu TUHAN.. said...

[+/-] Read more...

[+/-] Read less...

kne jgk akhrnye...
pasni kne beware ckit aaa...
huhuhuuu~~~

BUJANG SUSAH said...

Hahahaha... "nur fadiah".. nak ngorat eh...?

"Siapalah aku" ni pun nak ngorat jugak... 0 som la dgn nur fadiah... hehehhee..

Anakkhas said...

assalammualikom..

tolong ajar cara orang tak pansai macam saya...

masa nak tukar template kita Download Full Template
dan klik pada Expand Widget Templates
pastu masuk template template bukan buatan blogger

cam mana nak Upload full template yang kita download tadi?

he.he tak tahu langsung nie...

dah tes tapi semua pos hilang

BUJANG SUSAH said...

Yang penting selepas download kena pastikan dimana kita simpan file tu. Kemudian bila nak upload click pada upload kemudian cari dimana file yg telah kita download tu tadi.. selesai.

MIEZAN said...

SAYA TAK TAU NAK TANYA MACAM MANA..TAPI LEBIH KURANG LAH YE

MACAM MANA KITA NAK BUAT KOTAK SCROOL
MACAM DALAM BLOG U NI.
CTH TERDEKAT

..

LG SENANG MCM KOTAK TULIS KOMEN NI LA