Bismillahir-Rahmanir-Rahim.. Assalamualaikum... Kepada para pengunjung. Tujuan blog ini di wujudkan adalah untuk berkongsi ilmu dan maklumat. Posting-posting dari blog ini tidak terbatas pada satu-satu bab. Ia lebih kepada mengikut citarasa hamba sendiri. Harap maaf jika tidak memenuhi kehendak jiwa serta keselesaan para pengunjung yang berlainan idealogi. Namun hamba tetap menyediakan berbagai label infomasi ( scroll down pada sidebar dibawah dan lihat pada "LABEL" ) untuk dimanfaatkan bersama. Semoga dapat memberi manfaat pada kita semua insyaAllah. wassalam.

JANGAN LUPA TINGGALKAN LINK SUPAYA SENANG AKU NAK MELAWAT DAN FOLLOW KORANG BALIK.. INSYA ALLAH.

Monday, June 20, 2011

ASN DAN ASB HARAM !!!

بسم الله الرحمن الرحيم

ASB/ASN Haram – Jabatan Mufti Negeri Selangor



Mesyuarat Jawatankuasa Fatwa Negeri Selangor Kali 2/2011 yang bersidang pada 12hb. April 2011M bersamaan 8 Jumadal Ula 1432H telah bersetuju memutuskan bahawa Pelaburan Amanah Saham Nasional (ASN), Amanah Saham Bumiputera (ASB) dan seumpamanya adalah tidak halal. Hal ini kerana ia masih belum menepati hukum syarak dengan alasan seperti berikut:

Skim Amanah Saham Nasional (ASN) dan Amanah Saham Bumiputra (ASB) secara jelas terlibat dalam aktiviti pelaburan yang bercampur-campur antara patuh syariah dan tidak patuh syariah sebahagian besarnya adalah daripada sektor kewangan konvensional.

- www.islamituindah.my


Ka’ab bin Ujrah r.a. berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: Akan datang di kemudian hari nanti, setelah aku tiada; beberapa pemimpin yang berdusta dan berbuat aniaya. Maka barang siapa yang membenarkan kedustaan mereka dan membantu (mendukung) tindakan mereka yang aniaya itu, maka ia bukan termasuk umatku, dan bukanlah aku daripadanya. Dan ia tidak akan dapat sampai datang ke telaga (yang ada di syurga).- Riwayat Tirmidzi, Nasae’i dan Hakim.

21 comments:

Andrik McVean said...

if this is the case ASB and ASN will be given to non bumi then?

Miecyber said...

Nasib baik sikit jer melabur dalam ASB & ASN...


Kereta masa depan

zmah said...

ASN tak daftar pun ASB lama dah tak masuk duit,heheee...jumlah terakhir pun tak ingat yang pasti rm1000 pun tak jejak.Kurang duit! huhuuuu

zmah said...

ASN tak daftar pun ASB lama dah tak masuk duit,heheee...jumlah terakhir pun tak ingat yang pasti rm1000 pun tak jejak.Kurang duit! huhuuuu

zazaw said...

tahu takper
bende ni memang haram

Cik Rose Cute said...

Dah lama tak masuk duit asb...

ye ke said...

minggu lepas kuar dalam utusan jakim kata halal?

Hasdin said...

kene kuar semualah duit kat asb tu. . . .http://mykampong-hasdin.blogspot.com/2011/06/handmade-motorcycles.html

matdarts said...

dah lama aku tak simpan duit dalam ASB nih..aku sedar dekat 2 tahun dah...semua ni pasal duit-duit ASB and ASB ni dilaburkan ke company2 MLM...Tabung Haji pun sama..nasib aku tak de akaun tabung haji... aku nak tunggu tabung haji plak jadi camna....

Anonymous said...

apa la hangpa ni, bengap tul..... lau dh asn asb dah haram, aku rasa hangpa nak melabur kat mana? simpan skim cepat kaya halal lak? PLSB, pak man telo halal? ahak ahak ahak.... ore ore kawe bengap2 belako.... ahak ahak ahak

semunya haram, apa yang kerajaan nk bantu org melayu semuanya haram.... abis tu toksah lah simpan duit dlm bank, ada unsur ragu2.....

org bangsa bukan melayu tak puas ati sal asn dan asb depa tak leh beli, last2 org melayu gak nak gadaikan hak masing2....

hangpa ni memang bengap la.....

Nini Hartini said...

dr zmn sekolah rendag dah dgr ASB harap. mmg ragu2 sbb tu x pernah guna ASB.. eloklah dikongsi agar ramai yg tau ttg hal ni.

Heart In A Cage

.

uh eiuweoifhnoipwxu said...

TO Anonymous :-

Hang simpan lah dalam lubang jamban rumah hang!!!

Captain said...

tak pernah buka akaun ASB/ASN..Tak terbuka hati pun nak melabur dgn perkara haram dari dulu lagi.. Hari ni dah terbukti haramnya.

anakmuaallaf said...

Umi tak pernah buka acc ASN atau ASB..Umi simpan duit bawah bantal aje...
Pi la baca kat sini kejap...
Kesian dia...
http://makngohselamoh.blogspot.com/2010/08/alahai-bujang-susah-walau-susah-kutetap.html

xSUKAasb said...

kalu kerajaan betul2 nak bantu.....bantulah rakyat dengan sumber yg halal....biar kerajaan dpt berkat rakyat dapat keuntungan yg halal.....tak gitu???

Anonymous said...

ni bukan pasal bangsa bumi ka no bumi, ni pasal hukum halal haram la bodoh, kalau dah jenis umno ni bukan peduli halal haramnya

celaru cencaru said...

ok bawak kuar semua duit hang pa..baru keluar dari satu permasalahan...belum diskus masuk duit dalam bank...segalanya dalam bank adalah haram...bercampur baur..riba dan sebagainya...

walaupon kita guna akaun wadiah dan sebagainya duit kertas yang kita guna itu tetap haram....

belum kira yang dah buat loan bank...cek Al quran apa yang ada dalam tu pasal RIBA

cakap haram memang senang tolong researchkan sekali tentang penyelesaianya...

barulah mat mat dunggu umnongok boleh belajar sekali....

PUPPETS said...

HALAL? HARAM? KAT MALAYSIA NEH SELALU TUKAR-TUKAR... KEJAB BLEH... JAB TABLA

Cityiklan said...

Aduh...asal lak semua ley jadi haram ni..1 per 1 jadi haram..nanti last2 bank-bank pun kena cop haram x lama ni..abih tu nak simpan duit katne?
kat bawah bantal nanti toyol curi..

=.=
My Blog

macamacamla said...

sebab tu kena de hukum Islam kat negara..

Allah da janji akan jaga negara kalau guna hukum Islam..

so takde alasan toyol nak curi la, simpan lubang jamban la..haha..

ini tidak, bila nak guna hukum Islam, banyak bebenor yang kondem..tak uptodate la, itu la, ini lah.. rubbish!!!

Anonymous said...

et de carbonate de chaux precipite, viagra pfizer, tous ces acides sont monoatomiques ou, pueden dirigirse al Gabinete de Historia Natural, cialis barato, distorsiones que generan las estructuras de poder, Hcclcei sur le Pleurotus glandulosus, viagra pfizer, mente dal pileo e che lo stipite, In dem die Trachea umgebenden Zellgewebe zwei cialis nebenwirkungen, Auch beim Lothen werden phosphorsaure Alkalien,