Bismillahir-Rahmanir-Rahim.. Assalamualaikum... Kepada para pengunjung. Tujuan blog ini di wujudkan adalah untuk berkongsi ilmu dan maklumat. Posting-posting dari blog ini tidak terbatas pada satu-satu bab. Ia lebih kepada mengikut citarasa hamba sendiri. Harap maaf jika tidak memenuhi kehendak jiwa serta keselesaan para pengunjung yang berlainan idealogi. Namun hamba tetap menyediakan berbagai label infomasi ( scroll down pada sidebar dibawah dan lihat pada "LABEL" ) untuk dimanfaatkan bersama. Semoga dapat memberi manfaat pada kita semua insyaAllah. wassalam.

JANGAN LUPA TINGGALKAN LINK SUPAYA SENANG AKU NAK MELAWAT DAN FOLLOW KORANG BALIK.. INSYA ALLAH.

Thursday, September 30, 2010

BAHAYA TAUGE

بسم الله الرحمن الرحيم

Mesti ramai suka makan taugeh. nak pulak campur dlm char kuey teow. hmmm rangup... tapi nak beli taug...eh tu kene buat eksperimen dulu la.

beli sket, jgn makan dulu sebaliknya simpan dulu utk 3 hari. pastu cuba bau taugeh tu lepas 3 hari camane. dan kalau boleh jgn beli taugeh yg kaler putih berseri tu.

kepututsan yg mungkin boleh didapati... lepas 3 hari bau taugeh tu hanching semacam. bermakna taugeh tu disiram dgn urine aka air kencing. dan air urine tu la jugak menyebabkan kaler putih berseri. kalau nak tau taugeh keluaran bumiputera senang aje. kaler dia mcm kekuningan sket dan cepat layu serta kurang rangup, sebabnya langsung tak guna urine sebagai baja.

ni info dari pegawai opis aku yg pernah buat lawatan ke pusat2 penanaman taugeh dibeberapa negeri tertentu yg diusahakan oleh cha ya nun alip. siap terjumpa satu bilik khas simpan air kencing utk disiram pada pokok2 taugeh tu.

dan kenapa taugeh jodik mangsa? sebabnya taugeh ni jenis pokok menyimpan air siraman bulat2 terus dlm batangnya. tak spt sayuran lain iaitu sayuran2 berdaun hijau yg mengalami fotosintesis semasa proses penyerapan baja atau dgn erti kata lainnya air siraman masuk ke tanah dulu barulah akar menyerap dan proses fotosintesis berjalan utk penyerapan zat2 dari baja.

tak mcm taugeh dia serap terus ape yg kita siram sebab pertumbuhan tumbesaran bukan secara fotosintesis. tu sbbnya kalau simpan dlm masa 3 hari bau dia wangiiiiiii semacham.. so bagitau la kat sedara mara, kengkawan pasal nak mengenal taugeh2 hanching dgn taugeh2 bumiputera.Wahai, sahabat-sahabatku & saudara-saudaraku... baca dan hayatilah.. kongsi dan sebarkanlah... semoga kita mendapat keberkatan dariNYA bersama2.. insyallah..

- info


UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

13 comments:

ferra said...

nak pnjam artikel. nk post kat fb. time kaseh :)

amri said...

itulah.kita tak patut sokong cina..harap perjuangan kita tak terikut dengan rentak chauvanist

a u t a m a n said...

Terima kasih sahabat kerna info ni...

Jo Qusary said...

Kenapa kena beli taugeh? Tanam sendiri kan senang... pakai kotak kasut, letak kat tepi tingkap pastu siram la sekali-sekala...

lan_ax said...

tq untuk informasi ini.. nak mintak salin bole? nk edarkan kepada kenalan yang lain.. hilang selera nk makan taugeh lg lpas ni..

gayapeneroka said...

SELAMA INI TAUGEH NI KEGEMARAN AKU

Anonymous said...

salam bro.. taugeh ni tak bahaya sanggat bro.. "taukeh" lagi bahaya. Kalau najis tong nazak pun dibawah kawalan taukeh apatah lagi klau org biasa mcm kita ni. ha..ha..ha..ha.

dah yang kawal ekonomi dan mhkamah malaysia ni pun sebenarnya "taukeh" bkn taugeh... ha..ha..ha..

Taukeh judi, taukeh rogol, bunuh, bakar dan buang org pun taukeh jugak... ha..ha..ha..ha

~~zAnAfAhMi~~ said...

aduh....baru mkn taugeh, mcmna ye nk buat? kena belek betul2 taugeh tu putih atau kuning. kebanyakannya putih....

permatahijau90 said...

ya,Allah selama ni tak tau pon.main mkn je,mknn skrang mmg xt'jamin,ssh nk cari yg btol2 suci lagi halal..syukran atas p'kongsian.mntak izin share ye..jemput ziarah blog sy.

mamayung said...

nasib baik mamayung tak suka makan taugeh jd selamat la he3...

Azham Vosovic said...

hai....jijiks ler...

Nisa Greennnpanda said...

isy...br tau...
thanks ye share info nie.. ">_<

Anonymous said...

tipu itu berdosa. apatah lagi dalam blog macam ni ramai yang baca. dan sebarkan. maka berganda dosa anda. kalau iya pun nak tolong bumiputera, tak perlu propaganda memburukkan non bumiputera. just promote what's good about bumi product lah. dosa tau ....