Bismillahir-Rahmanir-Rahim.. Assalamualaikum... Kepada para pengunjung. Tujuan blog ini di wujudkan adalah untuk berkongsi ilmu dan maklumat. Posting-posting dari blog ini tidak terbatas pada satu-satu bab. Ia lebih kepada mengikut citarasa hamba sendiri. Harap maaf jika tidak memenuhi kehendak jiwa serta keselesaan para pengunjung yang berlainan idealogi. Namun hamba tetap menyediakan berbagai label infomasi ( scroll down pada sidebar dibawah dan lihat pada "LABEL" ) untuk dimanfaatkan bersama. Semoga dapat memberi manfaat pada kita semua insyaAllah. wassalam.

JANGAN LUPA TINGGALKAN LINK SUPAYA SENANG AKU NAK MELAWAT DAN FOLLOW KORANG BALIK.. INSYA ALLAH.

Saturday, February 27, 2010

PERBEZAAN UMUR DALAM PERKAHWINAN MENURUT AGAMA

بسم الله الرحمن الرحيمMenjawab sebuah persoalan menarik dari beberapa orang penyoal tentang apakah pandangan Islam terhadap seorang wanita yang berkahwin dengan lelaki yang lebih muda dari dirinya.

“ Dan di antara tanda-tanda kebesaran-Nya ialah diciptakan bagi kamu dari diri kamu isteri-isteri supaya kamu bersenang-senang kepadanya..” (Ar-Rum : 21).

Mereka beralasan bahawa Khadijah ra bernikah dengan rasulullah sewaktu umurnya 40 tahun dan rasulullah pula ketika itu baru berusia 25 tahun. Malangnya riwayat ini dhaif (lemah) dan sanadnya tidak ada bukti jelas dan sebaliknya yang diberitahu kepada kita oleh Imam Baihaqi dari riwayat Hakim bahawa rasulullah sewaktu bernikah dengan Khadijah berumur 25 tahun dan Khadijah pula berumur 35 atau 25 tahun dan umur 25 ini lebih tepat memandangkan umur kematian Khadijah pada riwayat yang paling benar menyebutkan ialah pada usia 50 tahun.

Jadi kematian Khadijah pada tahun 9 atau ke sepuluh kenabian (tahun kesedihan) sebelum Isra Mikraj menandakan umur Nabi salallahualahiwasal am berumur 49- 50 tahun lalu jika wafatnya Khadijah pada usia 50 tahun menurut riwayat yang lebih tepat pada Imam Ibn Katsir maka sudah pasti hampir sama sahaja umurnya dengan rasulullah pada ketika itu. (lihat dalam Kitab Dalail Nubuwah oleh Imam Al-Baihaqi dan juga Al-Bidayah Wan Nihayah oleh Imam Ibn Katsir).

Kesimpulannya riwayat yang jelas ialah rasulullah bernikah dengan Khadijah pada usia yang hampir sama dengan tidak ada perbezaan umur yang jauh.

Kembali kepada persoalan utama, apakah pandangan agama kepada perkahwinan umur yang jauh berbeza khasnya bagi wanita yang lebih berusia dari pasangan lelaki ?

“ Barangsiapa yang bertaqwa kepada Allah maka sesungguhnya Allah akan menyediakan baginya jalan keluar (dari kesusahan) dan memberikannya rezeki dari jalan-jalan yang tidak disangkai olehnya” (Surah Thalaq : 2-3).

Persoalan ini sangat menarik dibincangkan memandangkan ramai wanita yang sudah meningkat umur dewasa masih belum berumah tangga dan kebanyakkan lelaki sebaya sudah pun mempunyai keluarga.

Siti Nurhaliza misalnya sudah pun menjangkau usia 27 tahun sekalipun begitu beliau masih kelihatan cantik dan menawan tetapi siapalah ustaz emran yang jauh lebih muda hendak menaruh hati pada Siti yang cantik rupawan dan pastinya Siti Nurhaliza tidak akan terjatuh hati pada ustaz emran yang tidak ada apa-apa gelaran atau kekayaan dan kekacakkan.

Kebanyakkan wanita yang sudah berusia mengalami tekanan apabila mereka sudah kehilangan calon sebaya atau lebih tua memandangkan dalam usia yang meningkat kebanyakkan lelaki sudah pun siap memasang isteri dua dan tiga.

Pilihan mereka hanyalah lelaki yang lebih muda dan itu pun mereka terpaksa bersaing dengan gadis-gadis muda yang jauh lebih menarik dan cantik.

"Belum tahukah kamu, bahawa sesungguhnya Allah telah memudahkan untuk kamu apa-apa yang ada di langit dan apa-apa yang ada di bumi; dan Dia telah sempurnakan buat kamu nikmat-nikmat- Nya yang terlihat mahupun yang tidak kelihatan." (Luqman: 20).

Pandangan Islam terhadap Hal Ini

Islam menetapkan bahawa perkahwinan dan pemilihan calon isteri dan suami itu hendaklah pada agama dan akhlak.

“Maka kahwinilah akan kamu dari perempuan itu yang baik bagi kamu” (An-Nisa : 3).

Diriwayatkan oleh Abu Hurairah ra bahawa telah bersabda baginda rasulullah salallahualaihiwasa lam : “ Jika datang kepada kamu seorang lelaki yang engkau redhai agamanya dan akhlaknya maka nikahkanlah dia jika tidak kamu lakukan demikian maka akan timbullah fitnah dan kerosakan” (hadith hasan riwayat Tirmidzi no 1084).

Islam tidak menetapkan persoalan umur sebagai ukuran dalam pernikahan dan sepatutnya hal ini jelas bagi lelaki dan perempuan bahawa yang dipentingkan ialah agama.

“ Allah mengehendaki kesenangan kepada kamu dan tidak mengingini kesusahan menimpa kamu” (Al-Baqarah : 185).

Bagi seorang muslim dalam mencari pasangan maka hendaklah melihat kepada agama sebagaimana pesan baginda rasulullah salallahualaihiwasa lam : “Wanita itu dinikahi kerana empat perkara iaitu kerana hartanya, kerana keturunannya, kerana kecantikannya, kerana agamanya maka pilihlah yang beragama nescaya kamu akan beruntung” (hadith sahih riwayat bukhari dan muslim).

Di dalam hadith riwayat Abu Daud dari hadith Ma’qil ibn Yasar ra mengenai pertanyaan seorang lelaki kepada rasulullah meminta pandangan untuk menikahi seorang perempuan yang cantik, dan berkedudukan tetapi tidak mampu beranak maka dilarang oleh baginda dan disuruh supaya menikahi wanita yang dapat beranak dan melahirkan.

Demikian juga baginda bersabda : “Dunia itu ialah perhiasan dan sebaik-baik perhiasan ialah wanita yang solehah” (hadith sahih, riwayat Muslim no. 3628).

Perempuan yang berusia selama dia masih dara maka dia masih mempunyai kelebihan dan selagi usianya belum sampai waktu putus haid (menopause) dan dapat beranak maka tiada salahnya dalam agama untuk menikahi mereka.

“ Allah mengehendaki kesenangan kepada kamu dan tidak mengingini kesusahan menimpa kamu” (Al-Baqarah : 185).

Sebaliknya banyak kelebihan lelaki muda khasnya yang masih belajar dan belum kukuh kehidupan mereka untuk memilih wanita yang berusia dan sudah matang dan kukuh kedudukan kewangan dan kebendaan kerana dapat membantu mereka dalam kehidupan.

“Dan hendaklah kamu saling bantu-membantu di dalam mengerjakan kebaikan dan taqwa” (Al-maidah : 2).

Cadangan dan Nasihat

Adalah digalakkan bagi lelaki muda sekiranya mereka bertemu dengan wanita yang berusia tetapi beragama dan berakhlak supaya menikahi wanita tersebut demi menyelamatkan agama dan menunaikan keperluan fitrah manusia di samping mendapat faedah keduniaan.

“Dan bersegeralah kamu (berlumbalah) dalam kebaikan” (Al-Maidah : 48).

Bagi wanita yang sudah berusia dan berumur serta bekerjaya tidak ada masalah dan tidak ada aibnya bagi mereka menikahi lelaki muda khasnya yang masih belajar disamping dapat memenuhi keperluan fitrah masing-masing mereka juga dapat membantu para pemuda yang baru hendak membina kehidupan atau sedang melanjutkan pengajian.

“ Dan tidaklah kami menjadikan deen ini kepada kamu sebagai sesuatu yang menyusahkan” (Al-hajj : 78).

Pelajar lelaki di universiti, maktab dan sekolah sekalipun sudah sangat ramai dan sudah besar-besar untuk menjadi calon suami. Hari ini kita melihat rata-rata pelajar lelaki di sekolah menengah sudah tahu apa itu seks dan bukan sedikit yang sudah melakukannya dengan rakan pelajar perempuan dan mengandungkan anak luar nikah.

“Janganlah kamu mendekati zina sesungguhnya zina itu satu perbuatan yang sangat keji dan seburuk-buruk jalan (dalam memenuhi fitrah)” (Al-isra : 32).

Mengapa tidak dibiarkan mereka ini berkahwin sahaja ? Apa salahnya seorang muslimah yang berusia dan sudah bekerja berkahwin dengan pelajar lelaki sekolah menengah ? Selain muslimah ini dapat menjadi isteri yang baik bahkan sebaliknya muslimah ini dapat membimbing pelajar lelaki itu menjadi pelajar yang cemerlang, membantu dalam pelajaran baik dari sudut bimbingan akademik, kehidupan dan juga membantu dalam aspek kewangan.

"Barangsiapa yang mengerjakan amalan-amalan soleh, baik lelaki mahupun perempuan, sedang mereka orang yang beriman, maka mereka itu akan masuk ke dalam syurga dan mereka itu tidak dianiayai walau sedikitpun" (An-Nisa':124) .

Cukuplah kita pada pertunjuk dari sabda baginda rasulullah : “Perkara yang Halal itu ialah apa yang dihalalkan oleh Allah dalam kitab (Al-Qur’an) dan apa yang haram itu ialah apa yang diharamkan oleh Allah dalam kitab-Nya dan apa yang didiamkan olehnya maka ianya termasuk apa yang dimaafkan kepada kalian” (hadith hasan riwayat Tirmidzi no. 1726, Ibn majah, Hakim).

Pelajar lelaki yang akan mengambil SPM misalnya jika memiliki isteri yang sudah bekerja sebagai pegawai bank selain isterinya dapat membantu dalam pelajaran, membantu dalam kehidupan, masa pelajar ini juga terselamat dari lepak, dan gejala-gejala negatif.

“Allah mengehendaki kemudahan bagi kamu dan sesungguhnya diciptakan manusia itu dalam keadaan yang dhaif (lemah)” (Surah An-Nisa : 27).

Lebih menarik pada waktu usia remaja ketika kelenjar naluri syahwat sedang memuncak pelajar lelaki ini dapat pula menikmati seks halal dan berkah dan si isteri pun bukankah dapat menikmati pucuk muda ? Kemudian dengan akal yang sihat dan fitrah yang terpenuhi serta memiliki guru dan penasihat peribadi yang juga bergelar isteri bukankah pelajar ini akan lebih mudah mencapai kecemerlangan ?

Bahkan disebut oleh baginda rasulullah : “ Sesungguhnya pada persetubuhan kamu dengan isteri kamu itu sedekah” Maka ditanya oleh sahabat apakah pada persetubuhan yang memuaskan syahwat itu sedekah ? maka dijawab oleh baginda : “Apakah kamu tidak melihat bahawa apabila seseorang meletakkan zakarnya pada yang haram itu termasuk satu dosa ? maka demikianlah jika diletakkan pada yang halal maka itu baginya pahala” (hadith sahih riwayat Muslim).

Demikianlah juga bagi pelajar-pelajar di universiti yang sedang belajar seandainya mereka bernikah dengan wanita yang lebih berusia dan sudah bekerjaya maka disamping mereka dapat memenuhi keperluan fitrah bahkan mereka dapat dibantu dari aspek kewangan, kehidupan dan bimbingan nasihat dari seorang yang lebih berpengalaman.

"Barangsiapa yang mengerjakan amalan soleh, baik lelaki mahupun perempuan dalam keadaan beriman, maka sesungguhnya akan Kami berikan kepada mereka kehidupan yang baik" (An-Nahl:97) .

Mengubah Pemikiran Lapuk dan Jahiliyah

Pemikiran masyarakat yang menyalahi kitab dan sunnah hendaklah diabaikan dan sewajarnya dalam ketenatan umat Islam berdepan pelbagai masalah sosial umat Islam wajar kembali kepada Al-Qur’an dan sunnah dan melemparkan adat-adat jahiliyah ke dalam bakul sampah lalu kemudian dibakar dan debunya di tanam lalu dilupakan.

“Dan jika kamu hanya mengikut orang ramai di muka bumi ini nescayalah mereka akan menyesatkan kamu dari jalan Allah” (Al-An’am : 116).

Sabda baginda : “ Sesungguhnya kamu diutuskan untuk memudahkan manusia dan bukan untuk mempersusahkan” (hadith sahih, Riwayat jamaah kecuali Muslim).

Apa salahnya wanita meminang lelaki ?

Dalam artikel yang sebelum ini kita sudah membincangkan tentang tiada salahnya wanita meminang lelaki dan hal ini sabit dalam syarak dan juga dilakukan sendiri oleh wanita pertama Islam iaitu Khadijah ra. Berkata Ibn Hisyam ra dalam mengisahkan teladan Khadijah ra dalam menawarkan dirinya kepada rasulullah dengan mengutuskan perantara (orang tengah) bagi menyampaikan hajatnya kepada rasulullah dengan menyampaikan pesanan khadijah ra : “Wahai anak saudara pak cikku, sesungguhnya aku telah tertarik kepadamu dalam kekeluargaanmu dan sikap amanahmu dan kebaikan akhlakmu dan benarnya kata-katamu….” (lihat Sirah Nabawiyah oleh Muhammad Abd Malik Ibn Hisyam m/s 122 Jilid 1).

Bukanlah sesuatu yang aib dan memalukan sebaliknya merupakan sunnah dan kebaikan ini berdalilkan kepada hadith dari Anas ra yang berkata telah datang seorang wanita kepada baginda rasulullah salallahualaihiwasa lam dan menawarkan dirinya kepada baginda dengan berkata : Wahai rasulullah apakah engkau berhajat kepada aku ? lalu ketika menceritakan hadith ini maka menyampuklah anak perempuan Anas ra dengan mengatakan sungguh kurang malu perempuan itu dan buruk akhlaknya, lalu dijawab oleh Anas ra : Sesungguhnya dia itu (perempuan yang menawar diri) lebih mulia dan baik darimu kerana dia mencintai nabi salallahualaihiwasa lam dan menawar dirinya demi kebaikan” (lihat hadith sahih dalam riwayat Bukhari no 5120 , Nasaie dan Ibn Majah).

Apa Salahnya Wanita Menanggung dan Menyara Lelaki ?

Di dalam Islam melakukan kebaikan dan kebajikan tiada bezanya untuk lelaki dan perempuan dan masing-masing akan menerima ganjaran kebaikan dan pahala. Berkenaan seorang wanita yang berusia dan sudah bekerjaya misalnya sekiranya berkahwin dengan lelaki yang masih muda dan masih belajar maka apakah aibnya dan apakah masalahnya jika dia yang menyara suaminya ?

Sabda baginda rasulullah : " Aku tinggalkan kepada kamu dua perkara yang jika kamu berpegang padanya tidaklah kamu akan sesat selamanya iaitu kitab Allah (Al-Quran) dan sunnah rasulnya." (Hadith Hasan, riwayat Malik dalam Muwatha no.898 dan Hakim dalam Mustadrak no.63).

" Sungguh sangkaan mereka langsung tidak membawa manfaat pada mereka (dalam membawa mereka) kepada kebenaran sedikitpun" (Surah Yunus : 36).

Di samping wanita yang sudah bekerjaya dan berkemampuan itu dapat membantu suami yang masih belajar maka dia juga mendapat pahala berlipat kali ganda dari biasa apabila menyara dan menanggung suami yang masih muda dan masih belajar.

“Dan hendaklah kamu saling bantu-membantu di dalam mengerjakan kebaikan dan taqwa” (Al-maidah : 2).

Ini disebabkan dia bukan sahaja mendapat pahala berkhidmat kepada suaminya bahkan mendapat pahala sedekah dan juga pahala kerana menyumbang bakti di jalan agama khasnya menyumbang kepada pelajar ilmu.

"Barangsiapa yang mengerjakan amalan-amalan soleh, baik lelaki mahupun perempuan, sedang mereka orang yang beriman, maka mereka itu akan masuk ke dalam syurga dan mereka itu tidak dianiayai walau sedikitpun" (An-Nisa':124) .

Malangnya masyarakat akan memandang serong kepada perihal lelaki yang hidup dan makan di atas titik peluh isteri dengan ditambah para wanita hari ini kebanyakkannya suka mengungkit dan cepat mengeluh.

“Dan jika kamu hanya mengikut orang ramai di muka bumi ini nescayalah mereka akan menyesatkan kamu dari jalan Allah” (Al-An’am : 116).

“Sesungguhnya tidaklah mereka itu buta mata mereka tetapi sebaliknya yang buta itu ialah hati mereka” (Al-Hajj : 46).

Nasihat kepada para wanita yang inginkan syurga dan menyelamatkan diri dari azab Allah swt maka hendaklah mereka menjadi wanita yang solehah dan sebagai jalan keluar bagi tekanan fitrah maka nikahilah para lelaki muda yang mudah dan dapat dibantu oleh kalian.

“Dan hendaklah kamu saling bantu-membantu di dalam mengerjakan kebaikan dan taqwa” (Al-maidah : 2).

Nikahilah para pelajar agama, bantulah mereka di jalan dakwah dan jadilah isteri yang solehah kepada mereka dan jadilah kalian seperti Khadijah yang membantu dakwah dan perjuangan dengan harta dan jiwa raga.

Apa salahnya Wanita dimadukan dan dipoligami ?

Wanita yang berkahwin dengan lelaki yang lebih muda dari mereka perlulah bekorban dan menyedari bahawa usia mereka yang lanjut pastinya akan mengurangkan rasa kurang selesa dan senang di sisi suami apabila mereka telah hilang kecantikan dan kesegaran sebagai wanita.

Apa salahnya mereka dimadukan ? Mengapa mesti bencikan poligami dan menghalang suami bernikah lagi ?

“Wahai manusia sesungguhnya kami telah ciptakan kamu dari lelaki dan perempuan dan kami jadikan kamu dari berbangsa-bangsa serta bersuku-suku supaya kamu berkenal-kenalan. Sesungguhnya orang yang mulia di sisi kamu ialah yang paling bertaqwa” (Al-hujurat : 13).

Seandainya suami tidak mampu dari sudut kewangan untuk bernikah lagi maka mengapa tidak dibantu sahaja si suami yang masih muda dan gagah untuk berkahwin lagi ? Apakah sukar mengeluarkan wang simpanan milik peribadi untuk diberi kepada suami supaya dapat berkahwin lagi ?

“Dan hendaklah kamu saling bantu-membantu di dalam mengerjakan kebaikan dan taqwa” (Al-maidah : 2).

“Dan bertaqwalah kamu kepada Allah semampu kamu” (surah : at-taghabun :16).

Hal ini tentu sahaja sukar bagi wanita yang hatinya dibelit dunia dan kecintaan kepada akhiratnya sangat sedikit dan keimanannya pula tipis. Sama sahaja perihalnya dengan Allah menyifatkan solat itu sangatlah berat kecuali bagi orang yang khusyuk.

“ Mohonlahlah kamu kepada Allah dengan sabar dan solat dan sesungguhnya yang demikian itu sangatlah berat kecuali bagi orang-orang yang khusyuk” (Al-baqarah : 45).

Adapun bagi wanita yang beriman dan solehah, mereka tanpa segan silu mengeluarkan wang simpanan kerja (KWSP) untuk diberi kepada suami sebagai modal untuk bernikah lagi supaya suaminya dapat bergembira dengan umur yang masih muda dan gagah moga dengan perkahwinan baru dapat menambah zuriat dan anak-anak generasi Islam yang dia tidak mampu lagi berikan kerana usia yang sudah meningkat.

“Sesungguhnya orang-orang yang beriman yang mengerjakan amalan soleh serta mendirikan solat dan mengeluarkan zakat dan bagi mereka itu pahala di sisi tuhan mereka dan tidaklah ada ketakutan ke atas mereka dan tidaklah mereka berdukacita” (Al-Baqarah : 277).

Atau dengan pengorbanan itu si suami mampu dapat lebih semangat dan gigih berusaha untuk dakwah dan mentaati Allah dan rasul dan lebih kukuh berpegang kepada agama.

“Jika mereka itu fuqara (miskin) maka akan dikayakan oleh Allah dari rezeki-Nya..” (An-Nur : 24).

Wanita yang beriman sedar bahawa di akhirat tidak akan ada cemburu dan hasad, bahkan di akhirat sekiranya berjaya ke syurga yang abadi manusia di sana tidak punyai sedikit keluh kesah dan si suami akan bersama puluhan bidadari dan dia sendiri akan dimadukan oleh Allah dan yang paling penting ialah mendapat redha ilahi dan berbakti kepada suami termasuklah salah satu jalan mutlak kepada ilahi.

“Di antara kamu ada golongan yang menginginkan dunia dan ada pula golongan yang mengingini akhirat” (Ali-Imran : 152).

Dapatlah difahami bahawa wanita yang berusia dan berkahwin dengan lelaki muda perlu melakukan beberapa pengorbanan dan sebagai hasilnya mereka akan mendapat pelbagai kehormatan dan kemuliaan di dunia dan di akhirat.

“ Barangsiapa yang berbuat kebaikan sesuai dengan apa yang dihidayahkan maka sesungguhnya dia telah membuat kebaikan untuk dirinya sendiri. Dan sesiapa yang sesat maka sesungguhnya kesesatan itu merugikan dirinya sendiri.” (Surah Al-Isra : 15).

Kesimpulannya perkahwinan berbeza usia khususnya bagi wanita tidaklah mempunyai apa-apa mudharat dan sebaliknya jika wujud kelebihan dan kebaikan maka ianya sangat digalakkan dan dianjurkan supaya fitrah manusia terpenuhi.

“ Sesungguhnya fitrah yang diciptakan Allah dan ditetapkan manusia dengannya (tertakluk kepada fitrah tersebut).” (Surah Ar-Rum :30).

Rasulullah Shallallahu 'Alaihi Wa Sallam bersabda : “Sesungguhnya wanita itu adalah aurat, maka apabila keluar, syaitan akan menghiasinya.” (Dikeluarkan oleh Al Bazzar dan At Tirmidzi dan disahihkan oleh Syeikh Al Albani dalam Irwaul Ghalil jilid I).

Apa salahnya seorang lelaki yang masih muda bernikah dengan wanita yang lebih berusia ? Seterusnya jika wanita itu sudah hilang kecantikan dan kemanisan wanita maka dia lelaki muda itu masih dapat berkahwin lagi sehingga dia merasa cukup dan puas dengan Islam memberi had sehingga 4 orang isteri selama dia dapat berlaku adil.

Diriwayatkan oleh Fadholah ibn Ubaid ra yang menyebut beliau mendengar baginda rasulullah bersabda : “Berbahagialah mereka yang diberi hidayah Islam dan hidup dengan bercukupan dan bersederhana” (hadith sahih riwayat tirmidzi ).

Isteri yang solehah pastinya dapat membantu suaminya dan membimbing suaminya dalam hak keadilan dan menolong suaminya mencapai kebahagiaan di dunia dan di akhirat. Mereka sentiasa bekorban kepentingan diri demi kebahagiaan suami dan tidak terlalu berkira , tidak cerewet dan tidak tamak akan dunia dan kebendaan.

“ Tidaklah kami tertinggalkan sesuatu perkara pun dalam kitab melainkan telah kami terangkan segalanya” (Surah Al-An’am : 38).

Islam telah memberi pelbagai jalan penyelesaian malangnya manusia itu sentiasa degil dan mengikut jalan kesesatan dan hawa nafsu yang menyesatkan.

“ Dan tiadalah pertunjuk melainkan dengan pertunjuk Allah dan kepada-Nya aku bertawakkal dan kepada-Nya aku kembali” (Surah Hud :88).

Segala puji hanyalah bagi Allah.

Oleh : Ustaz Emran


UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

82 comments:

TUKANG KATA said...

Salam ukhuwwah

sebagai seorang Nisa' saya kurang sependapat dengan saudara mengenai perkara ni.

Sejujurnya,saudara juga perlu melihat dari konteks perasaan wanita itu sendiri.Bukankah lelaki yang bergelar suami wajib menyediakan nafkah zahir dan batin kepada isteri.Dan ada hadis yang mengatakan jika tidak mampu utk menyediakan nafkah(wang ringgit dan harta)seeloknya mereka berpuasa daripada memikirkan utk bernikah.

nah,ini menunjukkan betapa besar peranan suami dlm meyediakan nafkah buat isteri.

cuba saudara bayangkan,sudahlah si isteri berkorban untuk berkahwin dengan suaminya yg lebih muda,terpaksa menanggung rezeki,memberi nafkah pada si suami yang baru lepasan SPM katanya,selepas itu pula,bila sudah tua,tidak cantik lagi,demi nafsu si suami,si isteri perlu turutkan pula untuk memberi kepada keizinan pada suami utk berpoligami.Cuba saudara selami hati si isteri..sakit bukan?perit bukan?Rasulullah sendiri mengamalkan poligami selepas kewafatan Khadijah bukan semasa hayatnya masih ada.Selepas Khadijah wafat,barulah Rasulullah menikahi Aishah.

sekadar pendapat,saudara!sila betulkan ya jika ada kelemahan !

terima kasih :)
apapun,info anda tetap menarik.

saya percaya dalam rumahtangga,kita perlu ada konsep memberi dan menerima.Jika si isteri redha,dan mampu memberi nafkah pada suaminya,si suami pula jagalah hati dan perasaan si isteri,sebagaimana rasulullah dan khadijah.

haway mutasawwil said...

minta copy klu ada artikel yg mnarik dr blog saudara leh?

yatie said...

Assalammualaikum...

Info yang menarik...cuma timbul persoalan..Apa pula peranan suami ye? dah lah isteri yg sara kehidupan suami, nak kahwin lain pun, isteri juga yg nak tanggung....risau pula akan melahirkan generasi suami yang tidak bertanggungjawab...ye lah, dah sepatutnya peranan suami memberi nafkah, dipikul oleh isteri....astagfirullah hal azim...

Anonymous said...

BS..
mcm kenal je pic dlm en3 ni..

Le Chevalier said...

reading from saudi arabia...entry yg menarik dan panjang, letih den nk membacanya....;p

Na'im Nikmat said...

Salam Bro,
Itu gambar anta ker,baik mengaku bro he he...

ijoks2009 said...

Huhuhu bocor rahsia..

anakmuaallaf said...

Salam,
Na'im n Ijoks confirm tu..

Bujang,
Umi syorkan dok sana terus la..Kalau balik sibuk aje nak tambah kouta..Sian menantu umi tu..Jaga dia elok-elok.Salam buat semua disana..

BUJANG SUSAH said...

na'im, ijoks.. tu gambo hiasan jer laa.. ermm.. umi ni memandai jer ... xper umi.. ada 3 lagi free.. hehehe

Anonymous said...

iye ke gambo hiasan je??

BUJANG SUSAH said...

hehehhee... yer laa.. hiasan la tu.. tiada kena mengena dgn artikal ni kan.. hehehhe

gummybear said...

panjangnye..penat nak baca..huhu..tapi entry yang menarik..umur bukan masalah utama, yg penting akhlak...

anDi said...

sekadar berkongsi pengalaman famili sendiri..dimana,

sang perempuan(dah keje) mnikahi sang lelaki yang masih belajar, dek kerana untuk mngelakkan fitnah, ini kerana ppuan tsbut lebih berusia, dan menampung kewangan utk suaminya yng msih blajar.

dipendekkan cerita,

selepas sang suami habis belajar, dan bekerjaya, ..dan mmpunyai anak, suami pula bermain cinta dengan wanita yang jauh lebih muda dan cantik cun mlecun, dr si istri.

beberapa konflik blaku,

nah! sekarang si suami telah menceraikan si isteri, kemudian sudah pun bkahwin dgn girlfren nye. idop bahagia

sedang si isteri pertama(bekas isteri) menjanda, dan bela anak sorang.

sekrang, untuk pmerhatian pengepos entri/penulis entri/penyokong entri ini:

kalau kamu ditempat isteri ptama, PERIT ATAU TIDAK?

fikir2kan, dan slamat beramal :)

Azzaat said...

Sy masih mengira bahawa nukilan ini bagus dalam persoalan umur, namun rasanya terdapat banyak pandangan dari ust sendiri terutama di dalam penulisan di bahagian bawahnya. Nampak seperti berat sebelah kepada kaum lelaki.

tugas dan peranan yang wajib dan perlu dimainkan oleh si suami yang muda juga perlu dititikberatkan. Barulah artikel ini tidak berat sebelah, namun cadangan yang diutarakan bagus, dan masih dalam nada harapan jika melihat kepada konteks Malaysia hari ini.

Beberapa aspek yang diambil kira juga nampak berada di permukaan air sahaja, seperti pembelajaran, pengalaman, seks dan sebagainya, namun persoalan pokok perlu juga diambilkira seperti isu nafkah kerana walau berapa banyak sekalipun duit si isteri, suami tetap bertanggungjwab sebagai pemberi nafkah.

maafkan jika tersalah, namun sekadar memberi peringatan kepada diri sendiri dan orang lain agar melihat aspek2 yang menyentuh pelbagai pihak yang berkaitan dalam sesuatu isu.
Wallahu A'lam

Anonymous said...

emm...betol..betol..betol

Ann said...

salam

maaf kalo ada terkasar bahasa. saya tak berapa setuju dgn point2 diatas...

dimana letaknye tggjwab si suami jika semuanye si isteri tanggung...bukan ke si suami mrupakan pemberi nafkah dari zahir dan batin?

si isteri lebih byk berkorban...tp apa yang si suami berkorban selain memberi nafkah batin?

bab kwsp tu...perlukah poligami lagi dengan wang si isteri sedangkan islam dah cakap kalo tak mampu poligami lg, cukup lah sekadar satu?

"suaminya dapat bergembira dengan umur yang masih muda dan gagah moga dengan perkahwinan baru dapat menambah zuriat dan anak-anak generasi Islam yang dia tidak mampu lagi berikan kerana usia yang sudah meningkat." di sini nampak si suami berkahwen atas dasar nafsu semata-mata bukan? diibaratnya habis madu sepah dibuang...

bab "suami akan bersama puluhan bidadari dan dia sendiri akan dimadukan oleh Allah"...setahu saya si suami akan bersama si isteri di syurga akhirnya...jika wujud ayat saudara tu..sila bagi hadis sahih.


apapun, artikel ni lbh byk berat sebelah pada pihak lelaki...

HaL-hAl BeRkAitAn SeOrAnG Yg BeRnAmA aMiR said...

salam saudara...sedap sungguh membaca artikel saudara berkaitan hal ini...alhamdulillah,baru berjumpa org yg berfikiran positif cm saudara ini...

Yang sentiasa mendalami dan mencintai Islam said...

Assalamualaikum Ust Emran,

Artikel yg positif berkenaan perbezaan umur..

Tetapi "nasihat" yang ditekankan adalah hanya peranan isteri utk menjadi isteri solehah dan ruang waktu suami utk menikmati nikmat usia mudanya sahaja. Bagaimana pula dengan peranan suami untuk menjadi suami soleh ketika berkahwin di usia muda?

Artikel ini agak prejudis dan bagi saya tidak sesuai dirujuk sebagai artikel dakwah kepada non-muslim.

Maafkan saya jika terkasar bahasa.

Wassalam.

Anonymous said...

salam
kurang bersetuju.

Anonymous said...

slm.
hal yang dibincangkan ni menarik. semua orang yang berbicarA di sini betul.
namun ingatkah kita ini khusus kepada yang beragama islam. setakat bicara sok bermaruah.kononnya.
bicara logik?
harusnya semua logik.
cuba kita lihat kembali kepada ajaran agama kita. kalau dah dijalin dengan pernikahan, maka tanggungjawab jatuh atas keduadua pihak. kahwin untuk menjaga diri. mengelak fitnah.
pasti, suami memikul tanggungjawab; isteri, pun ada tanggungjawab.

perihal tanggungjawab, ini sebahagian daripada maruah setiap individu. sebagai lelaki, yang tidak beristeri pun punya maruah dan tanggungjawab. jeleknya, yang melukut di tepi gantang. elok sempurna tubuh badan tapi akal tidak dijunjung. nafsu semata apabila kesenangan diutamakan. bab membantu suami bermadu atau berkahwin lain - menggunakan wang atau harta si isteri. nah, jika si isteru dalam aspek membantu suami mendapatkan zuriat sebagai misal di sini, apa salahnya. tapi, jika andainya si suami yang memintaminta untuk harta si isteri untuk berkahwin lain, atau berpoligami, ini kritikal.
-
kritikal si suami yang tidak berkemampuan, dalam manamana aspek kehidupan, memintaminta dari si isteri untuk membantunya melaksanakan sesebuah hajat. mana pergi maruah seorang lelaki? di mana? memintaminta dari orang lain untuk melampiaskan niat. apatah lagi meminta dari si isteri.sekiranya tidak mampu, maka cuba hidup seadanya.belajar untuk bersyukur.

apabila kita mengamalkan ajaran islam sepenuh hati, kita fahamkan alkitab sepenuh hati; kita jadi orang yang bersyukur.

kalau kita beriman,bersyukur, pastinya kita tahu menghargai satu sama lain. menjaga satu sama lain, menghormati, dan membelai satu sama lain.
bunyinya idealistik, tapi susah digapai.
makanya, perlulah menjadi seorang pembelajar.belajar mengenai satu sama lain. memahami satu sama lain, kita tahu batasbatas kesukaan dan yang tidak disukai pasangan.
apabila kita tahu garisgaris sempadan satu sama lain, barulah kita tahu menghormati.

apapun, sendiri boleh taakul. kita semua tuhan bekalkan dengan kemampuan dan status yang baik. kita dapat bertemu dalam situs ini.
dapat bersatu akal membincangkan pandangan masingmasing.

wslm

Cik Su said...

jadi wanita adlah lebih baik berkahwin dengan laki lebih tua atau muda???

Anonymous said...

salam,

artikel yg ditulis ini berat sebelah... renungkan lah. Siapa yg tulis artikel ini, jika seorang ustaz, ustaz itu kena belajar lagi. Belum cukup ilmu di dada. islam agama yg adil. Adil kepada kaum adam dan juga hawa. Tapi artikel ini hanya memberi kelebihan dan kebaikan kepada kaum adam sahaja.

Anonymous said...

uik..siap kuarkan KWSP lagi tuuuu.....!!

apa peranan suami? buat anak..buat anak..buat anak..

ikut lah sunah nabi secara menyeluruh, jangan ambil part yang 'best' je.. padahal yg lain pun best jgk..(tp tak best bg sang lelaki la..)

Anonymous said...

anak ikan bleh la, if lelaki tu sebaik rasulullah aku nk ler, rezeki ALLAH bg, lagipon if aku cam khadijah xpelerr cuz meniaga, leh bg kuda n also beli keperluan ke medan perang. org yg tulis entri nie belajar xabis lagi. nk kongsi entri lak, pui..

p/s:apabila bercakap,ayat itu tetunjuk kepada dua hala, yg bercakap dan yang mendengar jika apa yg dikatakan itu salah maka akan berbalik kepada yg bercakap. cth: ali mengatakan amin itu kafir padahal dia itu ISLAM maka apa yang diucapkannya itu berbalik kepada dirinya sendiri.. wahhuallahualam..

Anonymous said...

SALAM.

AKAN KU TARIK ENGKAU KE NERAKA KERANA MATA-MATA YANG MEMBACA DAN AKAL-AKAL MEREKA YANG MASIH BELUM RANUM INI MEMPERCAYAI DAN MENGAMALKANNYA....KERANA ENGKAU MASIH TAK BOLEH MENJAGA DAN MELINDUNGI ANNISA WALAUPUN DIA HANYA SATU...

TERINGAT CERITA KELUARGA SENDIRI, BAPA BERPOLIGAMI..HABIS PORAK PORANDA KELUARGA..KONONNYA MAMPU TAPI HAKIKATNYA INDAH DIBIBIR BAHU SENGET...

AKU NAK ISTIHAR KAT SINI SESIAPA YANG NAK POLIGAMI BOLEH TAPI ADIL...NAK BERKAWIN BAHKAN CUMA 1 PUN KENA ADIL..KALAU TIDAK ANNISA BOLEH LA SEBUT NAMA-NAMA YANG TAK JAGA U ALL NI KAT AKHIRAT KELAK BAWA HERET SAMA MASUK NERAKA...

SORI OUT OF TOPIK!

Anonymous said...

buy alprazolam online xanax white pill 027 - buy xanax no prescription mastercard

Anonymous said...

xanax online xanax and zoloft overdose - xanax bars prescription

Anonymous said...

xanax online generic xanax r 027 - xanax bars drug test

Anonymous said...

buy tramadol online next day tramadol online - tramadol hcl 50 mg injection

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol withdrawal hot flashes - took 3 50mg tramadol

Anonymous said...

buy carisoprodol carisoprodol 350 mg muscle relaxer - soma carisoprodol drug interactions

Anonymous said...

xanax online alprazolam 0 5 mg - xanax side effects yahoo answers

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol 50 mg and pregnancy - overdose of tramadol hydrochloride

Anonymous said...

generic xanax xanax side effects teeth - xanax bars in your system

Anonymous said...

generic xanax xanax xl - cheap xanax buy online

Anonymous said...

cheap tramadol online tramadol hcl + kidney - tramadol hcl tab 50mg dosage

Anonymous said...

buy xanax online long xanax your system drug test - xanax withdrawal tremors

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol 50 mg with tylenol - tramadol 50 mg for ultram

Anonymous said...

buy carisoprodol online no prescription order carisoprodol 350 mg - carisoprodol drug test

Anonymous said...

cialis 10mg buy legit cialis online - cialis online-versand

Anonymous said...

xanax online xanax xr vs generic - order xanax online no prescription

Anonymous said...

buy cialis online 36 hour cialis online - cialis online lowest price

Anonymous said...

order xanax online xanax 1mg blue - buy xanax mexico

Anonymous said...

buy cialis online buy cialis online usa paypal - cheap cialis overnight no prescription

Anonymous said...

buy cialis online cheap generic cialis from usa - cialis last longer

Anonymous said...

xanax 1mg lexapro vs xanax for anxiety - xanax sleeping pills alcohol

Anonymous said...

xanax online clonidine xanax drug interactions - xanax dosage 50 lb dog

Anonymous said...

cialis online no prescription overnight generic cialis daily use - cialis to buy online

Anonymous said...

xanax online what does xanax high feel like - generic xanax 031

Anonymous said...

http://buytramadolonlinecool.com/#63102 tramadol 627 get high - buy tramadol medication

Anonymous said...

http://buytramadolonlinecool.com/#30807 purchase tramadol online - buy tramadol visa

Anonymous said...

tramadol overnight shipping tramadol 50mg biogaran - order tramadol online no prescription overnight

Anonymous said...

http://landvoicelearning.com/#21906 can you buy tramadol in usa - buy tramadol online no prescription cod

Anonymous said...

buy tramadol online safe place order tramadol online - tramadol online american pharmacy

Anonymous said...

http://landvoicelearning.com/#62431 tramadol hydrochloride 50mg capsules - tramadol ultram

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol x 225 - tramadol hcl what is it for

Anonymous said...

http://landvoicelearning.com/#97734 tramadol 50 mg order online - treatment for tramadol overdose

Anonymous said...

http://landvoicelearning.com/#21906 tramadol ls 100 mg - can you buy tramadol over the counter

Anonymous said...

can you buy tramadol online legally tramadol high experience - tramadol withdrawal symptoms nausea

Anonymous said...

http://buytramadolonlinecool.com/#30694 tramadol 50 mg bivirkninger - xymel 50mg tramadol hydrochloride

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol for dogs versus humans - buy tramadol discover card

Anonymous said...

buy tramadol tramadol for dogs in pain - high from tramadol

Anonymous said...

purchase tramadol tramadol generic price - buy tramadol 150 mg

Anonymous said...

http://landvoicelearning.com/#57594 buy tramadol online pharmacy - tramadol dosage back pain

Anonymous said...

http://buytramadolonlinecool.com/#30694 tramadol medication no prescription - get tramadol online

Anonymous said...

buy ativan online ativan ingredients - where to buy ativan online in canada

Anonymous said...

http://reidmoody.com/#41572 ativan your system - side effects for ativan

Anonymous said...

buy ativan online ativan ambien alcohol - ativan side effects children

Anonymous said...

buy ativan online 6 mg ativan too much - ativan sublingual lorazepam overdose

Anonymous said...

buy xanax bars buy xanax online europe - .5mg xanax for anxiety

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol withdrawal after one week - tramadol qt

Anonymous said...

buy xanax online xanax drug interactions adderall - eastbound down quotes xanax

Anonymous said...

buy cheap tramadol order tramadol online saturday delivery - tramadol overdose dosage

Anonymous said...

http://ranchodelastortugas.com/#72895 soma xanax high - generic xanax .25

Anonymous said...

http://ranchodelastortugas.com/#93851 xanax dosage recommended - medications used xanax withdrawal

Anonymous said...

http://staam.org/#36750 tramadol high similar - buy tramadol hong kong

Anonymous said...

buy tramadol online tramadol hcl dogs dosage - tramadol hcl 50mg 319

Anonymous said...

buy xanax online klonopin vs xanax drug test - xanax side effects last long

Anonymous said...

http://ranchodelastortugas.com/#93851 xanax overdose pathophysiology - buy xanax online fast shipping

Anonymous said...

buy xanax online does xanax show up saliva drug test - high on xanax feeling

Anonymous said...

buy xanax online xanax generic pills look like - xanax vodka overdose

Kanya Kulap said...

[-] Cerita Sex Dewasa - Malam Ultahnya Dewi
[-] Cerita Sex Dewasa - Sempitnya Memek ABG SMP
[-] Cerita Sex Dewasa - Adik Qu Merenggut Perawan Qu
[-] Cerita Sex Dewasa - Anak Pembantu Qu Yang Memuaskan Qu
[-] Cerita Sex Dewasa - Gara Gara Hujan Mendadak
[-] Cerita Sex Dewasa - Gadis SMA Berjilbab Dengan Pembantunya
[-] Cerita Sex Dewasa - Akibat Obat Perangsang
[-] Cerita Sex Dewasa - Nikmatnya Teman Catting_Qu
[-] Cerita Sex Dewasa - Tante IVONE Yang Janda
[-] kata kata
[-] Cerita Sex Dewasa Gadis SMA Berjilbab
[-] Cerita Sex Dewasa - Bidan Muda Yang Cantik
[-] Cerita Sex Dewasa - Tubuh Tante_Qu Memang Nikmat
[-] Foto Bugil - Gadis Bule Mandi Telanjang
[-] Foto Bugil - Cewek Arab Berjilbab
[-] Foto Bugil - Belahan Dada Tante Nissa Hot
[-] Foto Bugil - ABG Cantik Di Kolam Berenang
[-] Foto Bugil - Memek Anak SMP Belum Berbulu
[-] Foto Bugil - Tante Silvia Di Grepe Memeknya Sebelum ML
[-] Foto Bugil - Cewek Arab Lagi Pamer Memek
[-] Foto Bugil - Tante Sexy DI Kamar Mandi
[-] Foto Bugil - HOT dan Terpanas
[-] Foto Bugil - Pantat Montok
[-] Foto Bugil - Anak SMP Dengan OM om