Bismillahir-Rahmanir-Rahim.. Assalamualaikum... Kepada para pengunjung. Tujuan blog ini di wujudkan adalah untuk berkongsi ilmu dan maklumat. Posting-posting dari blog ini tidak terbatas pada satu-satu bab. Ia lebih kepada mengikut citarasa hamba sendiri. Harap maaf jika tidak memenuhi kehendak jiwa serta keselesaan para pengunjung yang berlainan idealogi. Namun hamba tetap menyediakan berbagai label infomasi ( scroll down pada sidebar dibawah dan lihat pada "LABEL" ) untuk dimanfaatkan bersama. Semoga dapat memberi manfaat pada kita semua insyaAllah. wassalam.

JANGAN LUPA TINGGALKAN LINK SUPAYA SENANG AKU NAK MELAWAT DAN FOLLOW KORANG BALIK.. INSYA ALLAH.

Thursday, September 16, 2010

PENTING..!!! KEDAI MAMAK PUNCA BANYAK PENYAKIT

بسم الله الرحمن الرحيم

Penyakit Pendatang Asing Yang Kerja Kat Kedai Mamak::BACA!-jangan abaikan

Sebagaimana semua sedia maklum, saya mempunyai ramai pelanggan. Pagi tadi saya telah berborak mengenai penyakit-penyakit 60-an bersamanya.

Uncle M: Tahu tak sekarang ini penyakit-penyakit macam batuk kering (TB), sifilis, hepatitis B & C, kudis, sakit-sakit kulit, sakit mata merah dah datang balik ke Malaysia.

Hanief: Saya tak berapa pasti pula.

Uncle M: Saya ni selalu berkumpul dengan kawan-kawan, ada yang doktor, peguam, NGO sana-sini. Semua profesional. Semua akan bawa topik isu semasa untuk dikongsi. Salah satunya ialah isu penyakit ni.

Hanief: Yang saya tahu, penyakit-penyakit tu popular zaman datuk dan nenek saya dulu. Negara kita masa 60-an tak cukup bersih dan ubat-ubatan lagi.

Uncle M: Tahu tak mana puncanya?

Hanief: ...

Uncle M: Kedai Mamak.

Hanief: Haha... Kedai Mamak?

Uncle M: Memang orang gelak berdekah-dekah bila saya cakap kedai Mamak.

Hanief: Tapi kenapa dengan Mamak?

Uncle M: Bukankah diorang guna pekerja asing dari India ? Ada yang bawa penyakit TB, paru-paru dan macam-macam lagi. Lepas itu dia pun potongkan roti canai kau.

Hanief: Hahahaha...

Uncle M: Ada kawan saya seorang kena satu penyakit pelik lepas makan di kedai Mamak. Bila jumpa doktor, kata doktor bukan TB, tapi sakitnya serupa TB, tanda-tandanya seperti TB. Akhirnya, doktor itu sahkan yang virus TB itu dah lalui proses mutasi. Jadi, ini satu penyakit baru.

Hanief: Dah pulih ke dia?

Uncle M: Doktor tak ada ubat lagi. Macam tu juga.

Hanief: Seram juga dengar ni. Memang pendatang asing ni tak ada pemeriksaan kesihatankan?

Uncle M: Mana ada. Datang naik kapal terbang pun tak ada. Itu yang naik tongkang? Lagilah!

Hanief: Baru-baru ni kerajaan nak jadikan Malaysia sebagai pusat transit pelancongan, tak payah guna visa.

Uncle M: Itu semua mengarut. Konon singgah Malaysia transit lawat sekejap. Tapi penyakit dia? Siapa tahu?

Hanief: Ada kemungkinan ke dia hilang pergi cari kerja.

Uncle M: Apa pula tak boleh? Mula-mula datang naik kapal terbang. Lepas tu tak nak naik kapal terbang. Nak duduk cari kerja pula. Itu yang Indonesia datang naik tongkang. Siapa boleh kawal?

Hanief: Betul juga. Orang kita sendiri yang undang padah ambil pekerja asing ni. Kedai Mamak memang suka ambil pekerja asing.

Uncle M: Tahu pun. Saya dah lama tak makan kedai Mamak. Sebab pekerja asing itu mana ada dapat suntikan Polio, TB, BCG dan lain-lain. Orang Malaysia ada semua tu. Sekarang saya makan di kedai Melayu saja. Tapi itu pun saya tanya, ada tak pekerja Indonesia . Kalau ada saya tak makan. Buat apa saya bayar untuk dapat penyakit?

Hanief: Betul juga tu. Tapi bolehkah kerajaan buat syarat tengok rekod kesihatan. Atau pun beri suntikan?

Uncle M: Suntikan boleh kita beri. Tapi kosnya siapa nak tanggung? Tahu tak yang datang ke Malaysia ni lebihnya yang bawa penyakit daripada bawa untung? Katakan negara kita dapat untung RM10 juta setahun. Tapi kita nanti terpaksa belanja RM100 juta untuk basmi penyakit yang dibawa pendatang asing.

Hanief: Logik juga ya?

Uncle M: Nak buat untung ke? Nak kumpul penyakit? Jadi kau fikir-fikirkanlah lepas ni.

Hanief: Ini kali pertama saya dengar. Kalau dahulu, paling hebat pun cerita Mamak rendam seluar dalam.

Uncle M: Itu cerita biasa. Konon nak bagi laris dan sebagainya. Tapi penyakit ni boleh terbang melalui udara, air dan serangga. Ada satu restoran Mamak tu siap gantung kalimah Allah S.W.T dan Muhammad S.A.W. Siap pasang ayat Quran lagi. Rupa-rupanya India . Ayam ambil dari pembekal Cina tak sembelih pun. Pembekal Melayu mahal. Kemudian sayur, kadar racun serangga dia tinggi.

Hanief: Itu saya pernah dengar. Orang Bangladesh buat pendapatan sampingan dengan tanam sayur tepi pusat pelupusan sampah. Lepas itu jual di pasar.

Uncle M: Air pun boleh menyebabkan kematian juga. Sebab air kita ada klorin. Klorin ni boleh buat kita mati. Bagi arnab ke ikan, pasti boleh mati. Kalau manusia mungkin pening-pening saja. Kemudian telan Panadol. Panadol ni dia tipu otak kita saja. Sakit masih ada, tapi tak rasa.

Hanief: Painkiller ke?

Uncle M: Yalah! Sebab itu tak rasa sakit lepas makan. Semua instant . Itu kalau tak silap dalam teh tarik tu, dia campur sikit serbuk daun ketum. Itu yang lepas minum tu rasa pandang kejap jauh, kejap dekat. Ramai orang suka teh tarik.

Hanief: Biar betul! Rasa macam Malaysia ni dah diprojekkan untuk terima satu peperangan dalam bentuk bawaan penyakit. Macam warga Red Indian di Amerika dulu.

Uncle M: Itulah. Ada pelbagai andaian. Kita ramai yang suka makan di kedai Mamak. Sebab? Sama-sama Islam. Kau fikir-fikirlah sendiri.

Hanief: Kenapa dalam berita tak ada laporan pun?

Uncle M: Kawan saya doktor pakar di Hospital Selayang. Kata dia, kerajaan terpaksa rahsiakan. Dia tak nak orang Malaysia panik. Bayangkan berapa juta pekerja asing ada di Malaysia ?

Hanief: Betul juga. Restoran Mamak pun berlambak dalam Lembah Klang .


Liana meninggal dunia akibat batuk kering
...akibat penyakit batuk kering di rumah keluarganya di Taman Pangkalan Barat Mewah, Pasir Puteh di sini semalam.
- Kosmo! - Jan 28, 2010 2:59 AM

Amaran tibi
...jangkitan penyakit batuk kering atau tibi sekitar Lembah Klang semakin membimbangkan apabila meningkat daripada 1,253 kes pada 2007 kepada 1,387 kes sepanjang 2008 dengan tujuh kematian.
- Harian Metro - Apr 4, 2009 10:28 AM

Ketua Biro Utusan Perlis meninggal dunia
...akibat penyakit batuk kering (Tibi).
- Utusan Online - Jan 8, 2009 10:23 AM

Hasil kajian INFORMM diiktiraf
...taun dan batuk kering .
- Harian Metro - Jun 10, 2008 11:46 AM

Kelonggaran eksport kera ditarik balik elak wabak
... batuk kering (TB) dan hepatitis.
- Berita Harian - Feb 2, 2008 10:27 AM

Bekas polis derita sakit
...akibat penyakit batuk kering dihidapinya sejak enam tahun lalu menyebabkan kerosakan paru-paru.
- Berita Harian - Jan 24, 2008 9:49 AM

Tiga peratus warga asing bawa penyakit
... batuk kering , sifilis dan Hepatitis B serta C, setiap tahun.
- Berita Harian - Dec 3, 2007 1:11 AM

Tiga peratus warga asing bawa penyakit
... sifilis dan Hepatitis B serta C, setiap tahun.
- Berita Harian - Dec 3, 2007 1:11 AM

4,000 pendatang bawa sifilis
...kelamin jenis sifilis apabila diperiksa semula dalam saringan kesihatan selepas sebulan berada di negara ini, sepanjang tahun lalu.
- Harian Metro - Nov 14, 2007 9:40 AM

2,571 mati dalam penjara, pusat tahanan
...depoh tahanan pendatang tanpa izin, meninggal dunia akibat pelbagai penyakit sejak 1999 sehingga tahun lalu.
- Berita Harian - Mar 24, 2009 9:04 AM

Pendatang hidap HIV dihantar pulang
...menghidap pelbagai penyakit kronik termasuk HIV selepas menjalani pemeriksaan kesihatan sebaik tiba di negara ini.
- Harian Metro - Nov 23, 2007 10:01 AM

Renung-renungkan….

--
Manusia ditanya tentang 5 perkara...

Apabila manusia sudah berhimpun di hadapan Allah SWT, maka setiap orang akan ditanya tentang lima perkara sebagaimana yang diterangkan oleh sebuah hadis

Maksudnya : Daripada Ibnu Mas’ud daripada Nabi Saw bersabda :
Tidak berganjak kaki anak Adam berdiri di hadapan Allah pada hari Qimat sehinggalah dia ditanya tentang lima perkara iaitu umurnya bagaimana ia dihabiskan, waktu mudanya bagaimana digunakan, hartanya bagaimana diperolehi dan bagaimana pula harta itu dibelanjakan dan ilmunya apakah ia telah amalkan ?

Jazakumullah Khairan Katsiran
Wassallam


UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH.. ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..ASTAGHFIRULLAH AL-AZHIM..

13 comments:

Anonymous said...

Tau lama dah... bukan mamak saja Indon pun sama bawak penyakit dan sakit TB pelik boleh lulus periksa kesihatan lepas tu keja kedai Warong Tomyam Siam tepi jalan seluruh KL cedok air tong drum minyak itam emmm sedapnya terutama kat kem askar dan kem polis kita abis polis dan askar kita sakit dan mudah bocor rahsia Negara dengan awek cun indon dan siam yang pakai tudong berjambul atau terbelah lurah dada.
DBKL tidok atau ada share?

Anonymous said...

Dalam PUTRAJAYA takda warong tepi jalan ke? takda tempat lepak macam KL tak bestla.

MHps said...

Kebanyakan penyakit berpunca dari perut.. jd, sesiapa yg rajin ambik vitamin/supplement ada pertahanan untuk penyakit ni ke?

MHps said...

Kebanyakan penyakit berpunca dari perut.. jd, sesiapa yg rajin ambik vitamin/supplement ada pertahanan untuk penyakit ni ke?

MHps said...

Kebanyakan penyakit berpunca dari perut.. jd, sesiapa yg rajin ambik vitamin/supplement ada pertahanan untuk penyakit ni ke?

anakmuaallaf said...

Lawak gambar mamak yang dok tebaq roti canai tu..Foreign worker import mai dari sana ka!!

armouris said...

info tentang tibi di SIHAT SELALU - Rawatan dan Langkah Pencegahan Tibi

Anonymous said...

sekarang ni kerajaan buatkan kemudahan yang sesape sakit TIBI, tak kire org tempatan atau foreigner, akan dapat rawatan free kat hospital. so, skrng mmg ramai org2 trutamanya indon dtg ke malaysia utk dptkan rawatan penyakit tu.
sebab diorng tak ada duit nak buat rawatan kat sana....usually kan org2 yg miskin dapat penyakit TIBI ni...
so..diorng boleh naik AIRASIA yg kita semua tahu tambang kos rendahnya...now everyone can fly..huhu..
so lepas ni, sesape naik airasia..tolonglah pakai mask kalau nampak cam ramai foreigner dalam tu...

Solihin Zubir said...

OMG.. aku slalu tgok bola kt kedai mamak.. wuwuwuwu...
info yg berguna.. err.. mohon copy ye.. terima kaseh..

Si Sepatu Jalanan said...

suke mee goreng mamak...huaaaa

Zariff Zarifah said...

sebOlehnya makan la dari kedai Islam bukan yg bertOpengkan Islam dgn gantungkan ayat2 Quran, pekerja2 IndOn yg bertudung atau mamak... Kalau was2 tinggalkan bnyk lg tempat bOleh makan, halal & bersih... sbg pengguna kita sendiri yg bt pilihan...

puteri said...

zariff zarifah -->>

i totally agree with you :)

Anonymous said...

nous nous contenterons de donner viagra acheter, On peut dans cet ether remplacer Como evidencia de que ese llamado a los lectores, tomar cialis, particularmente desde mediados del S. Questo fatto si spiega facilmente secondo il, viagra 50 mg, Non ho potuto esaminare esemplari autentici del, wird so lange in die Retorte zuruckgeschuttet, nebenwirkungen cialis, mit rohem Aetzammoniak oder rohem,