Sunday, June 21, 2009

KETAM BERCILI



Bahan - Bahan:

• 6 ekor ketam } dibersihkan
• 3 ulas bawang putih }
• 15 tangkai cili kering } dikisar
• 3 sudu besar sos cili
• 1/2 sudu besar sos tomato
• Garam dan gula secukup rasa

Cara Memasak:

1. Rebus atau kukus ketam hingga kulitnya bertukar warna kemerah-merahan.
2. Selepas itu, kopek kulitnya dan bersihkan. Sepit ketam pula harus diketuk agar isinya mudah dimakan. Ketepikan.
3. Tumis bawang putih yang telah dikisar hingga naik bau. Baru masukkan cili kering dan tumis hingga garing..
4. Kemudian masukkan pula sos cili dan sos tomato. Gaul rata.
5. Bila sudah agak garing, masukkan pula cuka (jika suka), garam dan gula.
6. Kemudian, masukkan 1/2 cawan air bersama ketam. Gaul rata.
7. Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment

Astaghfirullah Al-Azhim..Astaghfirullah Al-Azhim..Astaghfirullah Al-Azhim..

Tegurlah jika hamba ada membuat kesalahan, baik dengan sengaja atau tidak. Kerana hamba insan biasa yg tak sunyi dari kesilapan.

"Sesungguhnya yang paling ditakutkan daripada apa yang aku takutkan menimpa kalian adalah asy syirkul ashghar (syirik kecil). Sahabat bertanya: "Apakah dimaksudkan syirik kecil itu? Baginda menjawab: Riak." (Hadis riwayat Imam Ahmad).
Wallahualam.

Buat para sahabat dan yang memberikan komen. Maafkan hamba jika hamba tidak dapat membalasnya. Juga jika hamba tak berkesempatan meninggalkan komen di blog tuan hamba. Kerana waktu sering membatasi kesempatan.

Sahabat semua digalakkan mengambil serta menyebarkan segala bahan atau tulisan yang bermanfaat dari blog ini tanpa perlu meminta izin atau mempamerkan link blog ini.

Wassalam.