Friday, December 3, 2010

FACEBOOK PENYUMBANG TERBESAR MASALAH PENCERAIAN

بسم الله الرحمن الرحيم

LOS ANGELES: Jika dulu perceraian sering berlaku akibat kesan gincu di baju suami atau pesanan ringkas dalam telefon bimbit, kajian terbaru menunjukkan masalah itu kini disumbangkan oleh laman sesawang sosial seperti Facebook.

Berdasarkan kajian Akademi Peguam Perkahwinan Amerika itu, satu daripada lima perceraian di negara berkenaan membabitkan laman sesawang sosial.

Kira-kira 80 peratus peguam juga melaporkan jumlah ketara individu menggunakan media sosial sebagai bukti kecurangan pasangan masing-masing.

Antara bahan digunakan adalah mesej dan gambar menggoda di Facebook.

Kewujudan laman sesawang itu didapati membolehkan seseorang berhubung semula dengan bekas kekasih masing-masing selepas terpisah sekian lama.

Kajian itu menunjukkan, Facebook adalah penyumbang terbesar masalah rumah tangga dengan 66 peratus peguam mendakwa ia dikemukakan sebagai bukti tuntutan perceraian.

Penyumbang kedua terbesar adalah laman sesawang MySpace (15 peratus) dan diikuti Twitter (5 peratus).

Selebihnya adalah laman sesawang sosial lain.

Tahun lalu, sebuah firma guaman Britain mendakwa, 20 peratus petisyen perceraian di negara itu mengaitkan Facebook sebagai punca.

Pengarah Urusan Divorce-Online, Mark Keenan, berkata kebanyakan pengguna laman sesawang sosial menggunakan kemudahan itu untuk berbual mengenai seks dengan seseorang yang tidak sepatutnya.

Laman sesawang Friends Reunited yang dilancarkan untuk menghubungkan kenalan lama di zaman persekolahan pada 1999 turut memberi kesan terhadap rumah tangga ahlinya.

Baru-baru ini, bintang siri, Desperate Housewives, Eva Longoria, mengambil keputusan berpisah daripada pasangannya, Tony Parker, selepas pemain bola keranjang itu didakwa sering berhubungan dengan wanita lain melalui Facebook. - Agensi


Ka’ab bin Ujrah r.a. berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: Akan datang di kemudian hari nanti, setelah aku tiada; beberapa pemimpin yang berdusta dan berbuat aniaya. Maka barang siapa yang membenarkan kedustaan mereka dan membantu (mendukung) tindakan mereka yang aniaya itu, maka ia bukan termasuk umatku, dan bukanlah aku daripadanya. Dan ia tidak akan dapat sampai datang ke telaga (yang ada di syurga).- Riwayat Tirmidzi, Nasae’i dan Hakim.

34 comments:

  1. sabahal khair

    sebaik-baik produk yahudi pasti ada racun disebaliiknya.

    AWAS DEB KEMBALI

    ReplyDelete
  2. jikalau pasangan kamu ada muka buku,kemudian dia tidak mahu 'add' kamu.itu bermaksud pasangan kamu itu meragukan~

    *percayalah~

    ReplyDelete
  3. Sebab tu org cakap buat apa je biar berpada2.

    ReplyDelete
  4. masalah ni... apa kata facebook diharamkan....benda benda yang memang jadi penyakit, membahayakan, boleh merosakkkan macam dadah jugak

    ReplyDelete
  5. kita org islam ada panduan dalam apa2 hal pun....so benda yg elok kalau digunakan utk tujuan tak elok maka buruklah padahnya.....tepuk dada tanya iman...

    ReplyDelete
  6. buy tramadol no prescription can i buy tramadol over the counter in the usa - where can i buy tramadol online

    ReplyDelete
  7. xanax for anxiety xanax xr withdrawal - xanax generic mylan

    ReplyDelete
  8. buy tramadol online can you overdose tramadol hcl - tramadol 50mg for dogs

    ReplyDelete
  9. buy tramadol no prescription overnight tramadol withdrawal bloating - buy cheap tramadol cod

    ReplyDelete
  10. buy tramadol online tramadol for dogs usa - illegal buy tramadol online

    ReplyDelete
  11. xanax online generic xanax orange pill - xanax withdrawal length

    ReplyDelete
  12. buy tramadol online tramadol for dogs incontinence - best buy tramadol

    ReplyDelete
  13. buy tramadol online tramadol withdrawal after 3 weeks - tramadol online usa

    ReplyDelete
  14. xanax online prescription xanax 5 mg overdose - 2mg klonopin equal xanax

    ReplyDelete
  15. buy carisoprodol c o d abuse combinations carisoprodol tramadol - buy carisoprodol 350 mg

    ReplyDelete
  16. buy tramadol online buy tramadol online no prescription overnight - buy tramadol 99

    ReplyDelete
  17. xanax online xanax employee drug test - 1.5 mg xanax withdrawal

    ReplyDelete
  18. buy tramadol online tramadol 50 mg can you get high - tramadol withdrawal rash

    ReplyDelete
  19. buy tramadol online tramadol online order - tramadol quick release

    ReplyDelete
  20. generic cialis no prescription buy cialis online pharmacy - cialis online overnight

    ReplyDelete
  21. buy cialis cheap online cialis online consultation - cialis 5 mg online kaufen

    ReplyDelete
  22. buy tramadol long does 100mg tramadol last - buy tramadol online from usa

    ReplyDelete
  23. tramadol 50mg tramadol online no prescription overnight - tramadol to buy online in usa

    ReplyDelete
  24. buy tramadol buy tramadol legally - tramadol no prescription pharmacy

    ReplyDelete
  25. buy tramadol cheap 100mg tramadol - cheap tramadol no rx

    ReplyDelete
  26. http://landvoicelearning.com/#23561 tramadol overdose 200mg - tramadol overdose alcohol

    ReplyDelete
  27. http://buytramadolonlinecool.com/#61458 buy tramadol usa - buy tramadol cod delivery

    ReplyDelete
  28. buy tramadol 100mg online tramadol 99.95 - tramadol for migraines

    ReplyDelete
  29. learn how to buy tramdadol cheap tramadol no prescription overnight - buy tramadol online florida

    ReplyDelete
  30. cheapest ativan overdose amount for ativan - ativan withdrawal weight loss

    ReplyDelete
  31. http://staam.org/#21236 order tramadol medication - what are the best sites to buy tramadol online

    ReplyDelete
  32. online xanax no prescription does generic xanax pill look like - difference between generic xanax regular

    ReplyDelete

Astaghfirullah Al-Azhim..Astaghfirullah Al-Azhim..Astaghfirullah Al-Azhim..

Tegurlah jika hamba ada membuat kesalahan, baik dengan sengaja atau tidak. Kerana hamba insan biasa yg tak sunyi dari kesilapan.

"Sesungguhnya yang paling ditakutkan daripada apa yang aku takutkan menimpa kalian adalah asy syirkul ashghar (syirik kecil). Sahabat bertanya: "Apakah dimaksudkan syirik kecil itu? Baginda menjawab: Riak." (Hadis riwayat Imam Ahmad).
Wallahualam.

Buat para sahabat dan yang memberikan komen. Maafkan hamba jika hamba tidak dapat membalasnya. Juga jika hamba tak berkesempatan meninggalkan komen di blog tuan hamba. Kerana waktu sering membatasi kesempatan.

Sahabat semua digalakkan mengambil serta menyebarkan segala bahan atau tulisan yang bermanfaat dari blog ini tanpa perlu meminta izin atau mempamerkan link blog ini.

Wassalam.