Monday, September 7, 2009
HUKUM MEMAKAI TUDUNG (YANG BETUL) DALAM ISLAM
Dari Abdullah bin 'Amr r.a., Rasulullah s.a.w. bersabda:"Sampaikan lah PesanKu Biarpun Satu Ayat..."
Kita mempunyai pengetahuan agama saja tetapi TIDAK FAHAM, TIDAK BERLANDASKAN tatatertib agama, tidak membawa apa-apa erti sebenarnya. Jika tidak, tak kan majalah mastika mendedahkan, ada pelajar tahfiz lelaki dan perempuan, telah bersekedudukan, telah menggugurkan. ...astaghfiruLLa h, minta dijauhkan dari ku Ya ALLAH.
Allah dalam firmanNya yang amat jelas:
" Dan hendaklah mereka (wanita beriman) menutup kain tudung mereka ke paras dada " [TMQ an-Nur:31]
hadis yang diriwayatkan oleh al-Bukhari dan Ibn Jarir daripada 'Aishah radhiAllahu 'anha:
"Allah merahmati wanita-wanita Muhajirin yang pertama, apabila turunnya ayat (yang bermaksud) " dan hendaklah mereka menutup belahan leher baju merekam dengan tudung kepala mereka ", serta-merta mereka mengoyakkan apa sahaja kain (yang ada di sekeliling mereka) lalu bertudung dengannya."
"Ketika kami bersama 'Aisha r.a.,.. kami menyebut-nyebut tentang kelebihan-kelebihan wanita Quraisy, lalu 'Aisha menyampuk: "Memang benar wanita Quraisy ada kelebihan, tetapi demi Allah sesungguhnya aku tidak pernah melihat wanita yang lebih baik daripada wanita Ansar dari segi kuatnya iman dan pegangan mereka terhadap kitab Allah. Apabila Allah turunkan ayat (yang bermaksud) " dan hendaklah mereka menutup belahan leher baju mereka dengan tudung kepala mereka ", serta-merta suami-suami mereka balik dan membacakan kepada mereka apa yang Allah turunkan kepada mereka, anak perempuan mereka, saudara perempuan mereka dan semua kaum kerabat mereka, sehingga tiada seorang perempuan pun daripada mereka melainkan bergegas mencari apa saja kain yang ada di sekeliling mereka lalu bertudung dengannya sebagai membenarkan dan membuktikan iman kepada apa yang Allah turunkan, maka jadilah mereka wanita-wanita yang bertudung bersama Rasulullah saw., seperti sekumpulan gagak hitam berada atas kepala mereka."
Jelas sekali, apabila perintah kewajiban memakai tudung diturunkan, kaum wanita Islam zaman awal tidak mempersoalkan sama ada boleh atau tidak, sesuai atau tidak, bila dan di mana dan tidak pula meminta para cendekiawan atau pemimpin mereka membincangkan soal pemakaian tudung; namun mereka bergegas menyambut perintah tersebut dengan mengoyakkan sebahagian kain sarung mereka untuk menutup kepala dan dada. Mereka melakukannya kerana menginginkan keredhaan Allah semata-mata dan bukan kerana ingin mendapatkan keredhaan manusia atas nama 'glamour', peraturan sekolah, undang-undang tempat kerja, periuk nasi, tidak sampai 'seru', pakaian 'taqwa' lebih baik atau pelbagai lagi alasan yang tidak masuk akal. Golongan wanita Muslim awal seperti inilah sepatutnya dijadikan contoh dan teladan kepada kaum wanita zaman kini untuk segera melaksanakan perintah pemakaian tudung, sekiranya merasakan diri merupakan wanita yang beriman kepada Allah Subhanahu wa Ta'ala Perintah Agama atau Kenyataan Politik?
Salam Ramadhan
UNTUK TEMAN-TEMAN BLOGGERS YG MELAWAT BLOG INI, TINGGALKANLAH SEPATAH DUA KOMEN UNTUK DIJADIKAN PERINGATAN AGAR AKU X TERLUPA UNTUK MELAWAT BLOG KALIAN KEMBALI.. INSYA ALLAH. I LOVE YOU FULL.. HA..HA..HA..HA..
53 comments:
Astaghfirullah Al-Azhim..Astaghfirullah Al-Azhim..Astaghfirullah Al-Azhim..
Tegurlah jika hamba ada membuat kesalahan, baik dengan sengaja atau tidak. Kerana hamba insan biasa yg tak sunyi dari kesilapan.
"Sesungguhnya yang paling ditakutkan daripada apa yang aku takutkan menimpa kalian adalah asy syirkul ashghar (syirik kecil). Sahabat bertanya: "Apakah dimaksudkan syirik kecil itu? Baginda menjawab: Riak." (Hadis riwayat Imam Ahmad).
Wallahualam.
Buat para sahabat dan yang memberikan komen. Maafkan hamba jika hamba tidak dapat membalasnya. Juga jika hamba tak berkesempatan meninggalkan komen di blog tuan hamba. Kerana waktu sering membatasi kesempatan.
Sahabat semua digalakkan mengambil serta menyebarkan segala bahan atau tulisan yang bermanfaat dari blog ini tanpa perlu meminta izin atau mempamerkan link blog ini.
Wassalam.
salam..
ReplyDeletekalaulah saudara kita tersayang bik mama membaca entri ini..
insyAllah..
tadarus Al-quran akan dibudayakan sepanjang tahun..
heee..
;)
salam abis dah sahur..
wassalam..
Salam,
ReplyDeleteHukum menutup aurat bagi setiap wanita Muslim yg baligh adalah wajib dan mesti memenuhi ciri2:
*menutupi had aurat yg sudah ditetapkan
*pakaian yg longgar
*tidak jarang
*pakaian tidak menarik perhatian
*tidak menyerupai pakaian lelaki @ pakaian orang kafir
*tidak bertabarruj....
thanx atas post ini.. mengingati saya supaya sentiasa menjaga aurat ni..
ReplyDelete:P
salam.. sy baru jer 3 thn pakei yudung kalo dulu langgar semacam :D
ReplyDeleteTutuplah auratmu sebelum ia ditutup dengan kain putih kafan..
ReplyDeletesekarang ni kita melihat ramai wanita2 d laur sana hanya memakai tudung sekadar hiasan atau fesyen terkini...d pasaran terdapat pelbagai pilihan menarik,tp bkn semua tudung menutup aurat yg sepatutnya..
ReplyDeleteyg menyedihkan pemborong/pengedar tudung nie adalah org islam sdr,pd mereka fesyen dan keuntungan d utamakan,aurat org islam kurang d titikberatkn...
wbagaimanapun hanya sedikit fesyen tudung nie yg menutup aurat..adakah islam melarang wanita berfesyen? kami pn ingat mengikut trend terkini tp byknnya tudung d pasaran KURENG menutup aurat.....so sapa nk jwb????
kita d gelar negara islam tp bab2 pakaian wanita yg sepatutnya pakai n menutup aurat msh di jual pd harga yg mahal...
erk! huhuhu!
ReplyDeletelaa ni.. tudung cuma sekadar kain yang menghiasi kepala.. :(
''Bertudung lah kaum wanita sebelum kamu semua ditudungkan ''
ReplyDeletesekarang ni ade je orang bertudung sbb fesyen...atau rambut diorang tak cantik ... :( ...Semoga golongan ini mendapat petunjuk dariNya..
ReplyDeleteBAgus bujang..Aku support kau..TApi kan orang islam kita sekarang dah macam orang kafir..Tengok artis - artis melayu skrang ni, Agama Islam tapi tiru Yahudi Laknatullah..Apa nak jadilah.Kalau bab kain pulak Ketat - ketat sesetengah cam x cukup kain..nak katakan x der duit..ade..Cis geramnyer aku.
ReplyDeletesalam..
ReplyDeletegood entry..kat luar sana mmg ramai wanita yg bertudung..tapi x menepati syariat..pendek tak menutupi dada.
Ramai jgk yg bertudung tapi cukur kening..sedangkan perempuan yg cukur kening akan dilaknati Allah.
Salam.
ReplyDelete"Yang bertudung kadangkala tidak semestinya baik budi pekertinya. Malah, ada yang tidak bertudung tetapi bersolat. Tak buat maksiat. Asalkan hati baik."
Ayat tipikal masyarakat kita.
Menyedihkan, kan.
perkara yg wajib dari Allah patuhi semampu mungkin,menutup aurad wajih so patuhi la tnpa dolak dalih.
ReplyDeleteYang ni apa pula hukumnya?sifu tolong bagi komen.Gambar ni kawan aku ambik dari blog Umngok. http://ijoks2009.blogspot.com/2009/09/2-ekoq-khinzir-kencingkan-gambar-tok.html
ReplyDeletesemoga entry ni menjadi ingatan kepada saya...sesungguhnya kadang2 kita alpa dan lalai dalam kehidupan.....sesungguhnya setiap orang pasti akan melakukan kekhilafan....tidak akan terkecuali....
ReplyDeletemenginsafkn saya
ReplyDeleteMinta izin copy artikel utk disebarkan..
ReplyDeletealangkah bagusnya kalau orang2 disekeliling kita juga lembut hati mereka untuk menerima peringatan, tapi sygnya zaman ini, wanita2 terlalu susah untuk menerima nasihat dari orang2 yang sngt menyayangi diri mereka dan tidak mahu mereka tergolong dlm glngn org2 yg rugi
ReplyDeleteSALAM..
ReplyDeleteHANYA INGIN BERKONGSI...
> SEORG ANAK GADIS KELUAR RUMAH, TANPA TUDUNG, AYAHNYA LAGI SELANGKAH KE NERAKA....
> SEORG ISTERI KELUAR RUMAH TANPA TUDUNG, SUAMINYA LAGI SELANGKAH KE NERAKA...
adakah betul cara tudung sekarang.bukankah memakai tudung mesti sampai paras dada.dan apakah kita mesti menutup bahu sekali
ReplyDeleteSallam...Looking forward..thank you..nak mta izin copy utk sy post on my blog yer..=)
ReplyDeleteassalamualaikum... sebaik2 muslimah ialah dapat menjaga aurat mereka.. tp malangnya tudung pd masa kini hanya dijadikn trend semata2,,, sedangkn zmn dulu tudung e2 adlh 1 dkwh.. :(
ReplyDeletebuy xanax bars online no prescription xanax side effects hiccups - xanax bars overdose
ReplyDeletetramadol generic tramadol make you high - tramadol 100mg erfahrungen
ReplyDeletegeneric xanax xanax increased anxiety - xanax high mg
ReplyDeletebuy tramadol online tramadol ultram 100mg - tramadol no prescription overnight cod
ReplyDeletebuy tramadol online buy tramadol online cheap - order tramadol usa
ReplyDeletebuy tramadol medication tramadol hcl 50 mg what is it for - ultram tramadol forum
ReplyDeletexanax online xanax generic pill identifier - order xanax mail
ReplyDeletebuy tramadol online online pharmacy tramadol overnight - tramadol 50 mg snort
ReplyDeletebuy tramadol online buy tramadol buy cod - tramadol to buy usa
ReplyDeletegeneric xanax xanax 2mg green - xanax 2mg description
ReplyDeletetramadol online pharmacy buy tramadol visa - tramadol dose vet
ReplyDeletebuy tramadol online tramadol dosage - tramadol 93 58 high
ReplyDeletebuy tramadol online tramadol online florida - tramadol no prescription overnight cod
ReplyDeletegeneric carisoprodol generic carisoprodol - soma carisoprodol no prescription
ReplyDeletewhere to buy cialis online no prescription cialis upset stomach - generic cialis warning
ReplyDeletebuy cialis with dapoxetine cialis 20 reviews - cialisonline.it
ReplyDeletecialis online usa generic cialis daily use - cialis to buy online
ReplyDeletehttp://buytramadolonlinecool.com/#51726 tramadol hcl shelf life - tramadol overdose in a dog
ReplyDeletehttp://buytramadolonlinecool.com/#91646 order tramadol next day - kind high tramadol
ReplyDeletehttp://landvoicelearning.com/#21906 tramadol no prescription - order tramadol online prescription
ReplyDeletehttp://buytramadolonlinecool.com/#28875 tramadol dosage in the elderly - tramadol for dogs dose rate
ReplyDeletehttp://buytramadolonlinecool.com/#61458 getting off tramadol withdrawal - tramadol extended release cost
ReplyDeletehttp://blog.dawn.com/dblog/buy/#38179 tramadol dosage chart for dogs - tramadol withdrawal blog
ReplyDeletebuy tramadol tramadol hcl 200mg er - tramadol overnight no prescription mastercard
ReplyDeletelegal buy tramadol online tramadol dosage in dogs - tramadol 50 mg slow release
ReplyDeletebuy tramadol tramadol hcl ultram 50 mg - tramadol dosage rabbits
ReplyDeletebuy ativan online ativan side effects during pregnancy - lorazepam 1mg mri
ReplyDeletebuy cheap tramadol tramadol overdose in cats - buy tramadol with cod
ReplyDeletehttp://reidmoody.com/#53287 ativan withdrawal plan - ativan 0.25 mg
ReplyDeletebuy ativan online ativan 6 mg daily - cope ativan withdrawal
ReplyDeletehttp://staam.org/#36750 tramadol pill high - purchase tramadol for dogs
ReplyDelete